OpenAI yönetim kurulu faka bastı: Sam Altman ya dönecek ya da yeni şirket kuracak

OpenAI'ın CEO'su Altman'ın kovuluşu, şirket içinde büyük infial yarattı. Çalışanlar Altman gelmezse istifa edeceklerini söylüyor, demirbaşlar istifasını verdi bile. Altman yeni şirket kurmayı planlarken, OpenAI onu geri getirmeyi hedefliyor.

Bilim Teknoloji 19 Kasım 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
OpenAI yönetim kurulunun kovduğu Sam Altman. Altman, şirketin kurucuları arasında yer alıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ile hayatımıza giren OpenAI’ın CEO’su Sam Altman kurucuları arasında yer aldığı şirketten cuma günü kovuldu. Altman daha kovulmasını hazmedemedi ama yatırımcıların yönetim kuruluna baskıları sonucu OpenAI’ya yeniden CEO olarak dönebilir. Böyle bir durumda Altman’ı yerinden eden yönetim kurulu dağılabilir, çünkü OpenAI’ın kurumsal yüzü şirkete dönmesinin ön koşulu olarak yönetim kurulunun baştan aşağı değişmesini istiyor. Yönetim kurulu buna razı gelmezse karşısında çok büyük bir rakip bulabilir, zira iddialara göre Altman kovulmasının ardından bir bir istifasını veren ekip arkadaşlarıyla yeni bir yapay zeka şirketi kurabilir.

Altman’ın kovulması Silikon Vadisi’nde büyük şok etkisi yarattı. Çünkü en azından görünürde Altman’ın kovulmasını mazur gösterecek bir gerekçe yoktu. Şirketin ChatGPT’si şu an en çok ilgi gören sohbet robotlarının başında geliyor. Şirketin operasyon yöneticisi Brad Lightcap Altman’ın görevden alınmasının “görevi kötüye kullanmak”tan değil “iletişim kopukluğundan” kaynaklandığını söyledi.

CNN, New York Times, The Verge ve Wall Street Journal gibi içeriden bilgi sağlayan haber kuruluşları ise şirket içinde bir güç çatışması olduğunu söylüyor. OpenAI Altman, Greg Brockman ve Ilya Sutskever tarafından kuruldu. The Verge’de yer alan iddialara göre Altman’ın görevden alınmasında özellikle, araştırmacılara öncülük eden Sutskever etkili olmuş. CNN’e göre Sutskever ve yönetim kurulundaki diğer isimler, Altman’ın herkesin kendilerine göre ChatGPT yapmasını mümkün kılacak koşulları mümkün kılacağını söylemesi gibi eylemlerinin dünyayı tehlikeli bir noktaya taşıyacağından endişe duyuyordu. Gazeteci İsmet Berkan kaleme aldığı TeknoGündem’inde şirket içinde ‘Kıyametçiler’ ile ‘Hızlandırıcılar’ arasındaki anlaşmazlığı anlatmıştı, o yazıyı da aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Yapay zekada ‘Hızlandırıcılar’ ile ‘Kıyametçiler’in kavgası ilk kellesini aldıYapay zekada ‘Hızlandırıcılar’ ile ‘Kıyametçiler’in kavgası ilk kellesini aldı

Olası bir kıyamet senaryosundan kaçınmak için Altman’ı kovmaya karar verdiler vermesine ama buradaki en büyük falsoları CNN’e göre ne çalışanlara ne de yatırımcılara önceden haber vermemeleriydi. Halbuki her şirketin yatırımcılara böylesine kritik bir karar aldığını önceden haber vermesi gerekiyor ki yatırımcılar da buna göre önlem alabilsin. Dolayısıyla şirket yatırımcıları Altman’ın kendilerine danışılmadan ansızın kovulmasından epey rahatsız oldu.

Görevden alınan Altman şirketin yüzüydü ve geçen yıl kasım ayında piyasaya sürülen ürünün yakaladığı başarıyla Microsoft, Google ve ABD’li milyarder Elon Musk gibi teknoloji devlerinin ağzını sulandırmış, onları bu alandaki çalışmaları hızlandırmaya itmişti. Altman’ın gidişi bu kadar hareketlenen rekabet ortamında OpenAI’ın geleceğini belirsizliğe sürüklüyor. Kaldı ki şirket daha geçen ay 86 milyar dolarlık değerleme üzerinden hisse satışı yapacağını açıklamıştı. 

Altman yeni şirket kurmak için görüşmelere başladı bile

OpenAI’ın en büyük hissedarı olan Microsoft her ne kadar Altman’ın kovulmasının ardından söz konusu yapay zeka firmasıyla ortaklığını sürdüreceğini söyledi ancak Altman’ın kovulduğunun öğrenilmesinden sonra Microsoft’un hisseleri değer kaybetti. Microsoft’u endişelendirecek tek şey bu da değil üstelik. Altman’ın kendine sadık çalışanlarla yeni bir yapay zeka şirketi kurma planı da Microsoft dahil pek çok yatırımcı için endişe kaynağı.

Altman’ın yeni yapay zeka şirketi için Apple’ın eski tasarım şefi Jony Ive ve SoftBank CEO’su Masayoshi Son ile görüştüğü belirtiliyor. Altman’ın böyle bir hamle yapması OpenAI’daki kitlesel işçi göçünü de tetikleyebilir. Nitekim hem mevcut hem de eski OpenAI çalışanları Altman’ın görevden alınmasına sert bir şekilde tepki gösterdi.

Reuters’da yer alan habere göre cumartesi günü bazı çalışanlar Altman hafta sonuna kadar yeniden tekrardan CEO’luk pozisyonuna getirilmezse işten ayrılmayı düşündüğünü dile getirdi. Olaylara aşina bir kaynak bir kısım çalışanın Altman’a katılarak yeni bir şirket kurulmasını desteklediğini iddia etti. OpenAI’ın kurucu ortaklarından Greg Brockman istifasını verip ayrıldığını duyurdu.  Altman ve Greg Brockman’ın ayrılmasını şirketin önde gelen üç araştırmacısı Jakub Pachocki, Aleksander Madry ve Syzmon Sidor’un istifası izledi.

Teknoloji haber sitesi Information’a göre OpenAI yatırımcı tepkilerinin ve demirbaşların ayrılmasının ardından Altman’ı geri çağırma kararı aldı. Ne var ki Altman bunun ancak yönetimde köklü değişiklikler yapılmasıyla mümkün olacağını açık şekilde belli etti. Şirketin baş strateji sorumlusu Jason Kwon “Hâlâ çözüm bulmaya çalışıyoruz ve iyimserliğimizi koruyoruz. Çözümden kastımız Sam, Greg, Jakub, Syzmon, Aleksander ve diğer meslektaşlarımızı geri getirmek ve genel yapay zeka üzerinde çalışmak isteyen bu insanların çalışma yürütebileceği en iyi yer olmaya devam etmek” dedi.

Mevcut yönetim kuruluna veda mı edeceğiz?

Bu sırada Altman da X’te yaptığı bir paylaşımda “OpenAI ekibini çok seviyorum” dedi. Wall Street Journal’a göre Altman şirketi dönmeyi istiyor, ancak ön koşul olarak yönetim kurulu ve yönetişim yapısının değiştirilmesini istiyor. Altman muhtemelen yarına kadar yeni bir şirket kurmakla OpenAI’ya dönmek arasında seçim yapacak.

OpenAI’ın mevcut yönetimi kurulu bilgisayar uzmanı Ilya Sutskever, Quora CEO’su Adam D’Angelo, eski GeoSim Systems CEO’su Tasha McCauley ve Georgetown Güvenlik ve Teknoloji Merkezi’nin strateji yöneticisi Helen Toner’dan oluşuyor. Kâr amacı gütmeyen bir şirket olan OpenAI yönetimi alışılagelmiş şirketlerden farklı olarak şirketin hissesine en çok sahip kişilerden oluşmuyor. Aksine, saydıklarımızın hiçbiri OpenAI’da hisse sahibi değil. İşte Microsoft’un OpenAI’ya Altman’ın dönmesi için baskı yapmasını istemenin yanı sıra, yönetim kurulunda da bir sandalye istiyor.

Durum böyleyken insan, OpenAI yönetim kurulu endişelerini daha farklı bir şekilde gideremez miydi diye düşünüyor. Zira Altman’ı kovmak, GPT dil modelinin teknolojisine epey hakim insanların kuracağı ve yapay zeka alanında daha özgür bir şekilde ilerleyeceği yeni bir şirketin doğmasına yol açabilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.