Dünyada gıda enflasyonu tüketiciyi uygun fiyatlı mağaza ve markalara yöneltiyor
Ekonomik belirsizlik nedeniyle lüks ürünlere talebin azalması İngiliz Burberry'yi vurdu. Bu yıl düşük çift haneli gelir artışı tahminini muhtemelen tutturamayacağını açıklayınca perşembe günü hisseleri yüzde 10 değer kaybetti.
Ekonomik belirsizlik ve yüksek enflasyonun tüketici harcamalarını azaltması nedeniyle lüks ürünlere yönelik talebin azalması perakende şirketleri üzerindeki baskısını artırıyor. Dünyanın önde gelen lüks markaları arasında ilk sıralarda yer alan İngiliz Burberry, geçen perşembe günü ilk çeyrekte yüzde 18 olan mağaza satışlarındaki büyümenin ikinci çeyrekte yüzde 1’e gerilediğini, bu yıl için düşük çift haneli gelir artışı hedefini muhtemelen tutturamayacağını açıklayınca hisseleri yüzde 10 değer kaybetti.
Şirketin yarı yıl faaliyet kârı geçen yıla göre yüzde 15 düşüşle 276,64 milyon dolar oldu ancak CEO Jonathan Akeroyd, Burberry’nin stratejik hedeflerinde “iyi ilerleme” kaydettiğini söyledi. Akeroyd yaptığı açıklamada “Eylül ayında Daniel Lee tarafından tasarlanan ilk kış 23 koleksiyonumuzun lansmanı ile yeni yaratıcı vizyonumuz etrafında ivme kazanmaya devam ettik. Makroekonomik ortam son zamanlarda daha zorlu hale gelmiş olsa da, modern İngiliz lüks markası olarak potansiyelimizi gerçekleştirme stratejimize güveniyoruz ve orta ve uzun vadeli hedeflerimize ulaşmaya kararlıyız” dedi.
Sektörün karşı karşıya olduğu küresel sorunların yanı sıra Burberry, hükümetin yabancı için KDV’siz alışveriş uygulamasını kaldırması nedeniyle de zorluk yaşıyor. Burberry de dahil olmak üzere birçok İngiliz perakendeci, Başbakan Rishi Sunak ve Maliye Bakanı Jeremy Hunt’a eleştirmenlerin “turizm vergisi” olarak adlandırdığı kararı yeniden gözden geçirmeleri çağrısında bulundu.
Borsa yatırım şirketi AJ Bell’de yatırım direktörü olan Russ Mould “Amerika kıtası Burberry’nin en kötü performans gösteren bölgesi ve bunu çözmek CEO Akeroyd’un gündeminin ilk sırasında yer alacak” dedi. Burberry hissedarlarının şirketin kendi yarattığı sorunlarla karşı karşıya olmadığını, rakiplerinin de aynı sorunlarla mücadele ettiğini görerek rahatlayacağını belirterek, “Şu anda şirketin yapabileceği tek şey markasını korumak, yatırım yapmak ve iyileşme beklemek olacak” diye konuştu.
Dünyanın en büyük lüks grubu olan LVMH de geçen ay çeyrek satışlarında yavaşlama olduğunu bildirirken, Cartier’nin üreticisi Richemont da daha zayıf büyüme konusunda uyarıda bulundu. Richemont’tan yapılan açıklamada “Küresel olarak lüks talebindeki yavaşlama mevcut ticaret üzerinde etkili oluyor. Zayıf talep devam ederse, bu mali yıl için daha önce açıkladığımız gelir beklentilerimize ulaşmamız pek mümkün görünmüyor. Bu bağlamda düzeltilmiş faaliyet kârının (552 milyon-668 milyon sterlin) aralığının alt sınırında gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.