Erdoğan olimpiyat açılışını Papa’ya şikayet etti: Ahlaksız gösteri
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 50+1 sisteminin değişmesi gerektiği sözleri siyasette yeni bir perde açmıştı. Değişiklikten yana olmadığını söyleyen ittifak ortağı MHP lideri Bahçeli'nin yanıtı "Muhtar seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz" oldu.
Anayasada yazılı Cumhurbaşkanı seçimindeki yüzde 50+1 oy alma şartı değişebilir mi? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan daha birkaç gün önce bu kuralın değişmesinin ‘iyi olacağını’ söyledi, ona göre ilk turda en çok oyu alan aday Cumhurbaşkanı olabilirdi. Ama onun bu önerisine dün müttefiki Milliyetçi Hareket Partisi’nden ‘Hayır’ cevabı geldi. MHP lideri Devlet Bahçeli, ‘Muhtar veya milletvekili seçmiyoruz, Cumhurbaşkanı seçiyoruz’ diyerek yüzde 50+1 oy kuralının sürmesinden yana olduğunu belli etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorusunu yanıtlamış, daha önce 50+1 sisteminin değişmesinden yana olduğunu hatırlatan bir gazetecinin “Hala aynı fikirde misiniz?” sorusuna “50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa. Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla ‘en fazla oyu alan aday seçilir’ denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır” cevabı vermişti.
Bahçeli, ‘Erdoğan’ın 50+1’ fikrine karşı çıktı: Görüşlerimiz değişmedi
"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gelip geçici bir heves değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi işi bitince buruşturulup köşeye atılacak tek kullanımlık konjonktürel bir reçete hiç değildir.
— 10Haber (@10HaberNet) November 21, 2023
Erdoğan’ın yanıtına Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’nin nasıl tepki vereceği merak ediliyordu. Partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli Erdoğan’ın açıklamasıyla ilgili sözlerine “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi gelip geçici bir heves değildir. Erdoğan’ın yüzde 50+1 tespiti tutarlı ve anlamlıdır. Sistemin doğasını zedelemeyecek uzlaşı sağlanacaktır. Cumhur İttifakı olarak oturur, tartışır ortak irade buluruz” diye başladı. Bu cümlenin ardından Bahçeli Erdoğan’ın görüşlerine yönelik itirazlarını sıraladı.
Sözlerine “Ancak bizim bugüne kadar söylediğimiz açıklamalar değişme göstermemiştir” diye devam eden Bahçeli “50+1 oyla cumhurbaşkanı seçilmesi dünyanın örnek alacağı bir demokrasi örneğidir. Muhtar seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne noktadaysak bugün de aynı noktadayız” dedi.
Bahçeli 50+1 tartışmalarına ilişkin yanıtının öncesinde söz konusu sisteme ‘ucube’ denmesine tepki gösterdi ve bunu millete saldırı olarak niteledi. Devlet ve millet uyumunun cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde gerçekleştiğini ve karar alma sürecinin böylece hızlandığını belirtti. “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi tek kullanımlık konjonktürel reçete değildir” diyen Bahçeli bunun gelip geçici bir heves olmadığını söyledi.
Konuşmasının devamında tonunu sertleştiren Bahçeli görüşlerinin değişmediğini vurguladı ve cumhurbaşkanının 50+1 oyla seçilmesini şöyle savundu: “Dikkat edin muhtar seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz. Milletvekili değil cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne dediysek bugün de aynı görüşteyiz.”
“Bazı zeka ve vicdan özürlülerin ‘Erdoğan, Bahçeli’yi sırtından atacak mı’ diye yazı kaleme alması, AK Parti ile MHP arasında sorun olduğundan bahsetmesi fitne, alçak bir teşebbüs, namert bir telaffuzdur” diyen Bahçeli “Allah’a çok şükür siyasi hayatımız boyunca hiç kimsenin sırtına binmedik. Hiç kimseyi de sırtımıza bindirmedik. Onun bunun sırtından geçinenler bizi anlayamaz. Yük aldık yük olmadık” dedi. Bahçeli’nin bu sözleri Gazeteci Barış Terkoğlu’nun bu konudaki son yazısına cevap olarak değerlendirildi.
Terkoğlu 20 Kasım’da Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşesinde “Erdoğan, Bahçeli’yi sırtından atacak mı?” başlıklı yazısında 50+1 tartışmalarına değinmişti. Terkoğlu “Tartışmanın özeti: Erdoğan belki de Bahçeli’yi artık sırtından atmak, yerini Meclis’te kuracağı birlikteliklerle doldurmak istiyor. Haliyle muhalefetle yapacağı anayasa pazarlığına da bir yol açıyor” demişti. Bahçeli’nin açıklamasının hemen ardından sosyal medyada paylaşım yapan Terkoğlu “Zamanında ve yerinde söylenmiş söz kadar insanı heyecanlandıracak başka şey yok. Ankara’nın ortasında bir torbacıya ya da İstanbul Şişli’de yaşı on sekiz olmamış bir tetikçiye vurdurmadığınız sürece bırakın gazete köşesinde de Meclis kürsüsünde de tartışalım” dedi.
Konuşmasının devamında Cumhur İttifakı için ödenen bedellerden söz ederken Bahçeli “Hatta partimizden ihraç edilen bir şahısla aynı kareye girmeye içimiz acısa bile ses çıkarmadık” dedi. Bahçeli’nin burada kastının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçildikten sonra yaptığı balkon konuşması sırasında balkona davet edilenlerden birinin de geçmişte MHP’den ihraç edilen Sinan Oğan olduğu düşünülüyor. Nitekim dün gün boyu yukarıdaki fotoğraf çok konuşuldu.
Bahçeli 50+1 tartışmalarındaki konuşmasını şöyle noktaladı:
“Sanıyorum herkes mesajı aldı ve anladı, ne diyeceğimi merak edip karmaşa ve kavga bekleyenler külahı kafalarına ters giyerek arkalarına bakmadan nifak mevzilerine tekrar geri dönmek zorunda kaldı. Bu bedhahlara, bu gafillere diyorum ki, buradan size ekmek çıkmaz. Dedikodu çarkınız bize sökmez, ittifakımızı öğütemez, önümüzü de kesemez.”
Bu arada CHP lideri Özgür Özel’in opera sanatçısı Pervin Chakar’ın elini öpmesine de isim vermeden gönderme yapan Bahçeli “Eli öpülecek hanımefendiler arıyorsanız, Meclis’teki AKP ve MHP grubundaki hanımefendilere bakın” dedi.