Netanyahu’dan Gazze’ye yerleşme işareti
İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'ni basmasının ardından hastanede mahsur kalan 31 prematüre bebeğin tahliyesi için İsrail'e yapılan baskı sonuç verdi. Bebeklerden 28'i Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır'a geçti.
İsrail ordusunun Gazze’nin en büyük hastanesi Şifa’ya girmesinin ardından hastanedeki prematüre bebeklerin durumu tehlikeye girmişti. Zaten bunun öncesinde de hastanedeki yakıtın bitmesi, İsrail’in çevredeki hava saldırılarını artırması bebek ve ağır hastaların durumunu kötüleştirmişti, İsrail ordusunun hastaneye yaptığı baskının ardından hastanedeki doktor, hasta ve sivil sayısı da tahliyelerle azaldı. Bebeklere ne olacağı tartışma konusu olmaya devam ederken Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hastanede mahsur kaldığını açıkladığı 32 bebekten 28’i Refah Sınır Kapısı’ndan geçerek Mısır’a getirildi.
İsrail ordusu Hamas’ın Şifa’yı karargâh olarak kullandığını iddia ederek söz konusu hastaneye baskın düzenlemişti. Hamas ise İsrail’in iddiasını reddederek İsrail’in hastanelere saldırmak için bahane aradığını savunuyordu. Baskından bu yana Hamas’a ait silahlar bulduğunu iddia eden İsrail, bugün yayınladığı görüntülerde de Hamas’a ait tüneli bulduğunu söyledi. Öyle ya da böyle hastanedeki mahsur bebeklerin durumu uluslararası toplumda büyük tepki toplamıştı.
Bebeklerin tahliye edilmesi için Birleşmiş Milletler’e bağlı (BM) kuruluşlar ve Filistin Kızılayı ile birlikte çalışan UNICEF pazar günü bebeklerin durumunun “hızla kötüleştiği” uyarısı yapmıştı. Bir BM ekibi de hastanedeki insani durumu görmek üzere cumartesi günü bir saatliğine Şifa’ya girmiş; DSÖ söz konusu hastaneyi “tıbbi ve katı atık dolu” koridorlarıyla “ölüm bölgesi” olarak tanımlamıştı.
Filistinli yetkililer elektrik kesintisi ve tıbbi malzeme sıkıntısı nedeniyle bebekleri kuvözlerden elleriyle çıkarmak zorunda kalmış, sıcak tutmak için de örtülerle sarmıştı. Bebeklerin Mısır’a tahliyesi için uluslararası yardım kuruluşları el ele verdi. Pazar günü bebeklerden 31’i ilk olarak Gazze’nin güneyindeki Emirati Hastanesi’ne getirilmişti. Bunlardan 28’i Mısır’a geçti, bir bebek taburcu edilip ailesinin yanına, geçici sığınağa gönderildi. İki bebek ise Emirati Hastanesi’nde kaldı.
UNICEF tahliyenin “oldukça tehlikeli koşullar altında gerçekleştiğini” söyleyerek bunun ancak birkaç bebeğin ölümünden ve Şifa’daki sağlık çalışmalarının çökmesinden sonra gerçekleşebildiğini söyledi.
Mısırlı sağlık çalışanları ambulansve kuvözlerin yanında bebeklerin Refah Sınır Kapısı’na gelmesini beklerken görüntülendi. Bu yenidoğan bebeklerin anne-babalarıyla Mısır’a geçeceği umuluyordu ancak DSÖ bebeklerin çok azının aile üyeleriyle Refah’ın öbür tarafına geçebildiğini söyledi. DSÖ Gazzeli yetkililerin bebeklerin aileleriyle ilgili “sınırlı bilgi”si olduğunu, çoğunun ailesinin bulunamadığını söyledi.
Baba Ali Sbeiti ise savaştan yalnızca üç gün önce doğan oğlu Anas ile yeniden bir araya gelmeyi başardı. Sbeiti CNN International’a verdiği demeçte “Tanrı’ya şükürler olsun. Oğlumuzu iki haftadan uzun süredir görememişken şimdi güvende olduğunu biliyoruz. Özellikle doktorlarla iletişim kesilince ölü mü yoksa sağ mı olduğundan emin olmuyorduk” dedi.
Gazzeli hastaların Türkiye’ye gelişi de devam ediyor. AA’nın Sağlık Bakanlığı’ndan edindiği bilgiye göre Türkiye’de tedavi görecek 61 hasta ve 49 refakatçisinin tahliyesi için El Ariş’ten kalkan A400M uçağı Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı’na indi. Hastaların Bilkent ve Etlik şehir hastanelerinde tedavi altına alınacağı belirtildi.
Gazze’den çıkarılarak Mısır’a getirilen hastalardan 27’si, 13 refakatçısıyla Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na ait uçaklarla geçen perşembe günü Türkiye’ye getirilerek Ankara’da Bilkent Şehir Hastanesinde tedavi altına alınmıştı.