Efes’ten sonra Afrodisias da geceleri aydınlanacak
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin yaraları sarılırken yaşanan yıkımın boyutları aradan geçen sekiz ayın sonunda netleşiyor. Araştırmaya göre 11 ili etkileyen depremde 1717 tarihi eser farklı derecelerde hasar gördü.
B2Press adlı araştırma şirketi deprem bölgesindeki tarih eserlerin gördüğü zarara dair bir araştırma yayınladı. Depremden etkilenen 11 ili kapsayan araştırma, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı listelere göre afetten etkilenen miras niteliğine sahip 8 bin 444 tarihi yapıya odaklanıyor. UNESCO’nun kuruluşunun 78. yıldönümü münasebetiyle hazırlanan rapor bu yapıların 2 bin 863’üne odaklanıyor. Buna göre deprem bölgesindeki bu tarihi yapıların yüzde 60’ı yani 1717’i hasar görmüş durumda.
B2Press’in aktardığı bilgilere göre, meydana gelen depremlerden sonra Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) Hatay ve Kahramanmaraş kentlerindeki arkeoloji müzelerine 20 konteyner teslim ettiği kaydediliyor. Bu yardım, hasar gören eserlerin tam restorasyon yapılıncaya kadar koruma altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na destek sürecinin başlangıcını oluşturuyor.
Araştırmaya göre, eylül ayında Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı Dünya Mirası Komitesi’nin genişletilmiş 45. oturumuyla UNESCO’ya ait Dünya Mirası Listesi’nde bin 199 varlık yer alıyor. Bunun yüzde 6,83’üne sahip Türkiye’nin ise 2023 itibarıyla listeye kayıtlı 75 kültürel, dört karma ve üç doğal olmak üzere toplam 82 mirası bulunuyor. Bu varlıkları korumak için, birçok dernek, vakıf ve şirket çalışmalar yapıyor. Öyle ki UNESCO’ya bağlı 48 koruma durumu raporu olan Türkiye’nin, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından son dönemde, bu bölgelerdeki kültürel mirasları korumaya odaklanıyor.