Nazi askerini alkışlayan Kanada Parlamentosu’na Trudeau’dan tepki: Utanç verici
Hindistan'da 12 Kasım'dan bu yana bir tünel enkazında mahsur kalan 41 işçi ilk kez görüntülendi. Sondaj çalışmaları devam ederken, işçilerin ne zaman çıkarılacağına dair kesin bilgi yok.
Hindistan’da işçiler, 10 gündür tünel göçüğünde mahsur. Uttarakhand eyaletinde yol çalışması sırasında inşaatı süren tünelin kısmen çökmesiyle 41 işçi tüneldeki yaşam mücadelesine devam ediyor. Arama kurtarma ekipleri, kazanın yaşandığı 12 Kasım’dan bu yana çalışmalarına devam ederken, işçilerin ilk görüntüleri de bugün paylaşıldı.
Boru yardımıyla verilen kamera ile çekilen görüntülerde, işçilerin ”iyiyiz” dediği duyuluyor.
Oh, the cost of wider roads and tunnels in the Himalaya: 41 workers trapped in Uttarkashi’s Silkyara tunnel entered the 10th day today. A camera reached them this morning. Hope they’re rescued soon & the govt learns lessons & stops digging holes into our mountains, mindlessly. pic.twitter.com/1f7lIZtcDn
— Kavita Upadhyay (@Upadhyay_Cavita) November 21, 2023
Tünelin içinden gelen çatlama sesi üzerine sondaj makinesinin hasar gördüğünü tespit eden kurtarma ekibi, kurtarma çalışmasını durdurmuştu. Dün, yetkililer işçilerin ”en az dört-beş gün daha” mahsur kalabileceğini söylemişti. Olay yerine gelen Cenevre merkezli Uluslararası Tünelcilik ve Yeraltı Uzay Derneği Başkanı Arnold Dix de mahsur kalan işçilerin güvenli şekilde tahliyesi için ”umutlu olduğunu,” kurtarma çalışmasının ”çok iyi” ilerlediğini söyledi.
Hint televizyonuna konuşan Dix, ”İşçilerin evlerine döneceğine güvenim tam” dedi. ”Ne zaman ?” diye sorulunca, Dix buna henüz bir cevabı olmadığını söyledi, ancak işçilerin ”Noel’de (25 Aralık) şarkılar söyleyeceklerini” iddia etti.
#Uttarakhand Tunnel Rescue: International Tunnelling and Underground Space Association president Arnold Dix speaks on operation to rescue trapped workers pic.twitter.com/Vpr1kZK393
— TOI Cities (@TOICitiesNews) November 21, 2023
The Times of India’nın aktardığına göre kurtarma ekipleri tünelin giriş kısmında yatay sondaj çalışmalarına tekrar başladı. Ekipler bu sefer çapı 800 milimetre olan borular yerleştiriyor. Şu ana kadar yaklaşık 34 metrelik sondaj tamamlandı. İşçilerin de 60 metre derinlikte olduğu düşünülüyor. Uttarakhand Eyaleti Başkanı Pushkar Singh Dhami, bir boru ile işçilere yemek, ilaç ve telefon şarjı ulaştırdıklarını açıkladı. Göçüğün sebepleri ile ilgili bir soruya cevap veren Dhami, ”Kapsamlı bir soruşturma yürütülecek. Ancak şu aşamada önceliğimiz işçilerin güvenli tahliyesi” dedi. Yetkililer işçileri kurtarmak için iki çözüm üzerine yoğunlaşmış durumda: tünelin bulunduğu tepede 89 metre derinliğinde bir kuyu açmak, ya da tünelin sağlam olan diğer ucundan içeri doğru 450 metrelik bir boru yolu açmak. İki seçenekte masada bulunuyor, ancak kuyu kazmanın daha çok enkaza sebep olabileceği de endişeler arasında.