Konut yapma isteği arttı ancak tamamlamada sorun sürüyor

TÜİK 2023 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin yapı izin istatistiklerini açıkladı. Buna göre 3’üncü çeyrekte yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 24,9 artarken, yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısında ise yüzde 13,7 düşüş görüldü.

Ekonomi 22 Kasım 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
ilk 9 ayda ruhsat verilen bina sayısı 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 24.1 artarak 520 bin 209’a çıktı.

Her yıl en az 700 bine yakın yeni konut inşaatına ihtiyaç duyulan Türkiye’de yeni konut üretme iştahında toparlanma eğilimi başladı. Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı ikinci çeyrekten sonra üçüncü çeyrekte de arttı.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin yapı izin istatistiklerine göre, bu yılın temmuz-eylül döneminde yapı ruhsatı verilen bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,9 artış gösterdi. Böylece ilk 9 ayda ruhsat verilen bina sayısı 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 24.1 artarak 520 bin 209’a çıktı. Ancak konut tamamlama iştahında ise düşüş sürdü. Belediyeler tarafından yapımı tamamlanan yapılara verilen yapı kullanma izin belge sayısı 3’üncü çeyrekte 2022’nin aynı dönemine göre bina sayısında yüzde 13,7, daire sayısında ise yüzde 14,9 azaldı.

Yapı ruhsatlarında salgından beri en düşük seviyeYapı ruhsatlarında salgından beri en düşük seviye

Müstakil konutlara ilgi devam ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin yapı izin istatistiklerini açıkladı. Buna göre, söz konusu dönemde yıllık bazda belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 24,9, daire sayısı yüzde 35 ve yüz ölçümü yüzde 21,7 arttı. Yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüz ölçümü 39,1 milyon metrekare olurken bunun 21 milyon metrekaresinin konut, 10 milyon metrekaresinin konut dışı ve 8,1 milyon metrekaresinin ise ortak kullanım alanı olduğu görüldü.
Kullanma amacına göre en yüksek pay 25,3 milyon metrekareyle 2 ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binaların oldu. Bunu 3,5 milyon metrekareyle bir daireli binalar izledi. Yapı ruhsatı alınan binalar içinde müstakil konutların payı pandemi öncesinde yüzde 3 iken, pandemi ve deprem korkusuyla başlayan ilgi nedeniyle 3’üncü çeyrekte yüzde 9’a çıktı.

Daireler daha da küçüldü

Belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgelerinde bina sayısı, söz konusu çeyrekte 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 13,7, daire sayısı yüzde 14,9 ve yüz ölçümü yüzde 14 azaldı.
Bu yapıların toplam yüz ölçümü 23,7 milyon metrekare olarak hesaplanırken bunun 13,5 milyon metrekaresini konut, 5,1 milyon metrekaresini konut dışı ve 5,1 milyon metrekaresini ortak kullanım alanları oluşturdu. Kullanma amacına göre en yüksek pay 17,1 milyon metrekareyle 2 ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binaların oldu. Bunu 1,5 milyon metrekareyle bir daireli binalar izledi.

Birinci el konutların yüzde 22’si satılmıyor

İstanbul Değerleme Yönetici Ortağı ve İTÜ Gayrimenkul Geliştirme Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Büyükduman, açıklanan veriler üzerine sosyal medyası X’te yaptığı açıklama ile iskan alınan konutlardaki stok oranlarına değindi. Büyükduman, birinci el konutlardaki stok oranını yüzde 22 olarak belirtti.

Yapı ruhsatı sayısı yılı düşüşle kapattıYapı ruhsatı sayısı yılı düşüşle kapattı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler