Sosyal medya yüzünden ailesiyle tartıştı: Aslı’dan üç gündür haber yok
Milattan sonra 610 yılında meydana gelen deprem sonucu tamamen yıkılan Denizli'deki antik kent Laodikya'daki görkemli Trajan Çeşmesi çalışmalar sonucu ayağa kaldırıldı. Ziyarete açılan anıtsal çeşme büyük ilgi görmeye devam ediyor.
Anadolu’nun en görkemli antik kentlerinden biri Laodikya’da arkeolojik kazılar 20. yılında devam ediyor. İncil’de bahsi geçen yedi kiliseden birine ev sahipliği yapan antik kent, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Arkeolojik kazıların sürdüğü antik Karya döneminden kalma bu ihtişamlı kentteki harebelerden biri ayağa kaldırıldı. Kentin Roma hakimiyeti döneminde devrin imparatoruna adanan Trajan Çeşmesi restorasyon sonrası eski görkemine kavuştu. Çeşmeyle birlikte restore edilen İmparator Trajan heykeli de ziyarete açık.
Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, yaptığı açıklamalarda kazılar hakkında bilgi verdi. Antik kent meydanında 2015 yılında anıtsal çeşme yapısı ile heykel parçaları bulduklarını belirten Celal Şimşek, titiz bir çalışmayla çeşme ve heykelin restorasyonunu tamamladıklarını ve Cumhuriyet’in 100. ve kazının 20. yılında anıtsal çeşmeyi ziyarete açtıklarını belirtti. Çeşmede detaylı şekilde döneme ait su yasasının yazılı olduğu bir yazıt da bulunduğunu aktaran Şimşek, “1910 yıl önce yapılmış çeşme, dünyadaki en nadir örneklerin başında geliyor” dedi.
Prof. Dr. Celal Şimşek açıklamalarına şöyle devam etti: Tabii ki 2 metre 84 santimetre olan İmparator Trajan heykeli de devasa boyutuyla ve proporsiyonuyla (büyüklükler arasındaki orantı), özellikle de üzerindeki zırhta bulunan betimlemeleriyle çok nadir bir örnek. Biz burada, Anadolu’da, ülkemizde ilk kez orijinal yerine bu heykel grubunu yerleştirdik. Ön cephede heykelin konduğu ana alanının 10 metreye yakın bir yüksekliği söz konusu. Yandaki alanın da 8 metre civarında bir yüksekliği var. Restorasyonu tamamlanan yapı Laodikya’da cazibe alanı oluşturdu.