İhracatçı rahatlatıldı: Sınırlı faizle 100 milyar liralık kredi

Merkez Bankası, yatırım taahhütlü avans kredilerine yıllık 100 milyar TL'lik limit tahsis etti. Ayrıca ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlerde faaliyet gösteren şirketlerin reeskont kredilerinde faize üst sınır getirerek yüzde 25,93’te sabit tuttu.

Ekonomi 23 Kasım 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Program kapsamında 3 yıl boyunca toplam 300 milyar Türk Lirası limit tahsis edilmesi planlanıyor.

Merkez Bankası (TCMB) finansmana erişmekte sıkıntı çeken şirketler için iki önemli karar daha  aldı. TCMB yatırım taahhütlü avans kredileri için yeni uygulama çerçevesi getirerek, bu kredilere yıllık 100 milyar TL limit tahsis edildiğini açıklarken reeskont kredilerindeki faize de üst sınır getirdi.

TCMB açıklamasına göre, yatırım taahhütlü avans kredisi, şirketlerin yatırım projeleri için alacakları teknoloji/strateji puanı dikkate alınarak, toplam yatırım tutarı en az 1 milyar TL olan yatırım projelerine aracı bankalar kanalıyla sağlanacak.

Açıklamada, “Azami 10 yıl vadeli olarak kullandırılacak kredilerin faiz oranı; teknoloji/strateji puanı, yatırım kapsamında yurtdışından sağlanan finansman oranı, finansal sağlamlık değerlendirmesine bağlı olarak yüzde 30 ile yüzde 15 aralığında belirlenecektir” denildi.

Yıllık 100 milyar TL limiti olan söz konusu krediler için program kapsamında 3 yıl boyunca toplam 300 milyar Türk Lirası limit tahsis edilmesi planlanıyor.

Bankaları rahatlatan düzenleme: Kredi almak kolaylaşacakBankaları rahatlatan düzenleme: Kredi almak kolaylaşacak

Reeskont kredilerinde faize üst sınır

TCMB’den yapılan diğer açıklamada ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetine üst sınır getirildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde iskonto oranı azami yüzde 25,93’te sabit tutulmuştur. 21 Temmuz 2023 ve 12 Eylül 2023 tarihlerinde ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi günlük kullanım limitinde yapılan güncellemelerle günlük limitler önceki düzeyine göre toplamda 10 kat artırılarak 3 milyar TL seviyesine yükseltilmişti. Ayrıca reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırılmış ve reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımları istisna tutulmuştu. Bu düzenlemeyle TCMB, ihracatçı firmaların finansmana erişimini ve finansman koşullarını desteklemeye devam etmektedir.”

Merkez'den ihracatçılara bir müjde daha; reeskont kredilerinde finansman maliyeti 15 puan düştüMerkez’den ihracatçılara bir müjde daha; reeskont kredilerinde finansman maliyeti 15 puan düştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.