İngiltere kapı eşiğinden döndü… Bellingham sağ olsun
The Guardian, Kral Charles'a ait bir fonun mirası bulunmayan ölü insanların mal varlıklarını Kraliyet ailesine ait binaların tadilatı için kullandığını yazdı.
İngiliz gazetesi The Guardian, çok konuşulacak bir habere imza attı. Habere göre, geçen yılın Eylül ayında tahta geçen Kral Charles, bir yardım fonu aracılığıyla İngiltere’nin kuzey batısında mirasçısı bulunmayan ölü vatandaşların varlıklarını devralıyor ve buralardan elde edilen paraları Kraliyet binalarının tadilatı için kullanıyor.
Gazete, ”The Duchy of Lancaster” isimli fonun, Kral Charles için 10 milyonlarca pound para topladığını aktarıyor. Para akışının feodal dönemden kalma bir sistem ile gerçekleştiği iddia ediliyor.
İngiliz hukukuna göre, herhangi bir mirasçısı olmadan ölen vatandaşların tüm varlıkları, devletin hazinesine devrediliyor. Yüzyıllardır var olan bu sistemin adı ”Bona Vacantia”. Ancak Cornwall ve Lancaster bölgelerinde Kraliyet ailesine ait iki fon, bu varlıkları toplama yetkisine sahip. Bu fonlardan bir tanesi İngiltere Prensi William’a, diğeri ise Kral Charles’a ait. İki fonun da vergiden muaf olması, büyük miktarda para toplamalarını sağlıyor. Son 60 yıl içinde, 1,2 milyar pound kadar kâr ettiği tahmin ediliyor. Söz konusu fonlar, toplanan varlıklarının hayır kurumlarına aktarıldığını söylüyor. Ancak The Guardian’ın ulaştığı belgelere göre durum pek öyle değil. Gazete, bu paranın çok küçük bir kısmının hayır kurumlarına verildiğini, geri kalanınsa Kraliyet ailesinin kâr amaçlı kiraya verdiği gayrimenkullerinin tadilatı için harcandığını iddia ediyor.
2020 yılında çıkan bir kanun, fonların İngiltere Ulusal Miras Listesi’nde yer alan ve kamu binası sayılan düklük mülklerinin dokusunu onarmak, restore etmek, korumak için kullanılmasına izin veriyor. Ancak gazetenin ulaştığı belgeler, Düklük fonundan istifade edebilme hakkı kazanan bir çok binanın sözkonusu listede bulunmadığını gösteriyor. Bu binalar arasında Kraliyet ailesine ait şehir evleri, tatil evleri, kır evleri, çiftlik binaları, eski bir benzin istasyonu ve ahırlar bulunuyor. Düklük fonunun harcamalarını iyi bilen kaynaklar, toplanan ”sahipsiz varlıkların” Kraliyet ailesine ait gayrimenkullerin tadilatı için kullanıldığını söylüyor. Dolayısıyla The Guardian, Kraliyet ailesinin bu kanunu kendi servetini büyütmek için kullandığını iddia ediyor.
The Guardian ayrıca Düklük fonunun Farrer & Co isimli özel bir hukuk firması ile çalıştığını iddia ediyor. Firma, mirasçısı ve akrabası bulunmayan ölmüş insanları buluyor.
Kraliyet ailesi, iddialara sessiz kalırken, The Guardian’ın ulaştığı ölen insanların tanıdıkları tepkili. Burnley şehrinde oturan Val Taylor isimli hasta bakıcı, geçen sene 72 yaşında evinde geçirdiği bir kalp krizi sebebiyle hayata veda etmişti. Tek çocuk olan ve mirasçısı bulunamayan Taylor’ın mal varlığı, Kral Charles’a ait fona aktarılmıştı. Taylor’ı tanıyanlar, The Guardian’ın çıkardığı haberin ardından derin üzüntü hissettiklerini aktardılar. Ölen kadının bir yakını, ”Para, ihtiyaç sahiplerine gitseydi sorun olmazdı, hak etmeyenlere gitmemeliydi” dedi. Bir diğer tanıdığı ise gazetenin haberini okuduktan sonra ”şoka girdiğini” aktardı, ”büyük rezalet” ifadelerini kullandı.