Fransa’da üniversite protestosunu örgütleyen bir öğrenci daha önce Boğaziçi’nde de eylemdeydi
Harvard Üniversitesi'nin gazetesi Filistinli bir doktora öğrencisinin 'Gazze'de soykırım işleniyor' dediği köşe yazısını yayınlamama kararı aldı. Editörler yazının tartışmalara yol açmasından korktuklarını söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en prestijli okullarından Harvard Üniversitesi hukuk fakültesi öğrencilerince yayınlanan The Harvard Law Review gazetesi İsrail’in Gazze’de ”soykırım” yaptığını yazan Filistinli doktora öğrencisinin köşe yazısını yayınlamayı reddetti.
The Guardian’daki habere göre gazetenin baş editörü yazıya gelebilecek tepkilerden çekinip konuyu yayın kuruluna götürdü. 100 editörden oluşan kurul altı saat tartışıp ezici çoğunlukla yazıyı yayınlamama kararı aldı.
İki bin kelimeden oluşan ”Devam eden Nakba (felaket): Filistin için hukuki bir çerçeveye doğru” isimli yazıyı kaleme alan Filistinli doktora öğrencisi Rabea Eghbariah Filistinlilerin hakları için mücadele eden Adalah isimli Sivil Toplum Kuruluşu’nun (STK) avukatı. Yayınlansaydı bu 1887’de kurulan gazetede bir Filistinli’nin yazdığı ilk köşe yazısı olacaktı. Karara tepki gösteren Eghbariah ”Bu düpedüz ayrımcılık ve sansür. Çok tehlikeli ve alarm verici” dedi.
Yayın yasağına karşı çıkan editörlerden Shahriari-Parsa da ”hiç bu kadar çok teyit edilmiş bir köşe yazısı görmedim” dedi, daha önce hiçbir köşe yazısına böyle yayın yasağı getirilmediğini söyledi. İsmini açıklamayan başka bir editör ise gazetede yazan çok sayıda İsrailli öğrenci olduğunu söyledi.
Gazete baş editörü Apsara Iyer bu gelişme üzerine Egbhbariah’ya mail atıp kararın ”kimliği veya görüşleriyle” ilgili olmadığını söyledi. Shahriari-Parsa tarafından yazılan başka bir mailde ise ”Toplantıda editörler yazının içeriğinden çok kullanılan ifadelerden rahatsızlık oldu ve yayınlanması halinde yol açabileceği tartışmalar konuşuldu” dedi.
The Harvard Law Review birçok hukuk öğrencisi için siyasete atılmak, büyük hukuk firmalarına veya kongreye girmek için önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Örneğin eski ABD Cumhurbaşkanı Barrack Obama öğrenciliği sırasında gazetenin genel yayın yönetmeniydi.
Üniversitenin gazetesinin yayınlamadığı yazı The Nation isimli haber sitesi tarafından yayınlandı. Başlığa ”The Harvard Law Review Gazze’deki soykırımla ilgili bu makaleyi yayınlamadı” yazan haber sitesi makalenin tamamını yayına aldı.
Bundan bir ay önce yine Harvard Üniversitesi’nde 34 öğrenci Hamas’ın İsrail’e başlattığı saldırılardan yalnızca İsrail’in sorumlu olduğunu belirten bir bildiriyi imzalamıştı. Bu öğrencilerin isimve fotoğrafları kampüs çevresinde dolaştırılan kamyonlarda afişe edilmişti. Tepkiler nedeniyle bazı öğrenciler daha sonra imzalarını geri çekmek zorunda kalmıştı.
Harvard Crimson gazetesine göre öğrencilerinin endişesinin kaynağı aralarında milyarder Bill Ackman’ın da bulunduğu bazı iş dünyası liderlerinin bildiriye imza atan öğrencilerin isimlerinin açıklanmasını istemesiydi. Habere göre Ackman bu talebini iletirken “İsimleri açıklayın ki ileride bu kişileri işe almayayım” minvalinde sözler kullanmıştı.
Üniversite’nin Yahudi öğrenci oluşumu Hillel’den yapılan açıklamada “Bildiriye imza atanların hesap verilmesini talep edeceğiz. Ancak bu hiçbir koşulda bireyleri kamuoyu önünde korkutarak yapılmamalı” demişti.