Goldman Sachs: Hindistan ekonomisi 2075’te ABD’yi geçecek
Kurtarma ekipleri Hindistan'ın Himalayalar bölgesinde inşa edilen tünelin çökmesi sonucu 13 gündür yeraltında olan işçileri kurtarmaya çok yakın. Çalışmalarda son aşamaya gelinirken işçilerin yeryüzüyle bağlantı kurmasına sadece 14 metre kaldı.
Hintli kurtarma ekipleri Uttarkhand eyaletinde çökmüş bir karayolu tünelinde yaklaşık iki haftadır mahsur durumda olan 41 işçiye ulaşmaya sadece 14 metre kaldığını açıkladı. Yetkililer işçilerin bulunduğu yerle açık hava arasında birkaç metre kaya ve toprak kaldığını, tüm işçileri güvenli şekilde çıkaracakları müjdesini verdi.
Kurtarma çalışmalarındaki hızlı ilerlemenin ardından çeşitli aksaklıklar yaşanmış, tonlarca moloz işçileri kurtarmaya yönelik umudu köreltmişti. Molozların dün itibariyle alandan başarılı şekilde temizlendiği belirtildi. Kurtarma ekipleri çalışmaları engelleyen moloz yığınının son bölümünü de geçtikten sonra bitkin durumdaki işçileri 57 metrelik borudan çekmeye hazır olduklarını bildirdi.
Kurtarma çalışmalarını denetleyen üst düzey hükümet yetkilisi Bhaskar Khulbe gazetecilere verdiği demeçte “Tüneli 14 metre daha derine kazmamız gerekiyor” dedi ve mahsur kalan işçilerin ruh halinin “iyi” olduğunu söyledi.
“We have to [drill] 14 metres further inside the tunnel,” Bhaskar Khulbe, a senior government official overseeing rescue efforts, told reporters
Read more: 14 metres to freedom: Final push to free Indian tunnel workershttps://t.co/mj6D7cqwAn
— Dawn.com (@dawn_com) November 24, 2023
Yetkililer kurtarmaya yönelik adımın saatler içinde atılmasını öngörürken, hükümet çalışmalarda net bir zaman çizelgesi bulunamayacağını söyledi, “teknik aksaklıklara, Himalayalar’ın zorlu arazi koşullarına ve öngörülemeyen çeşitli ekstrem durumlara” vurgu yaptı.
Ambulanslar Silkyara tünelinin inşa edildiği bölgede göçüğün oluştuğu ilk günden bu yana hazır bekliyor. 13 gündür göçük altında bulunan işçilerin tedavisine ivedilikle başlanması için bir de sahra hastanesi kuruldu.
Üst düzey kurtarma yetkilisi ve emekli general Syed Ata Hasnain kurtarma çabalarını “savaş gibi” sözleriyle tanımladı. Gazetecilere açıklama yapan Hasnain “Ne olursa olsun bu cesur adamları dışarı çıkarmalıyız” dedi ve ihtiyaç duyulan “tüm kaynakların” kullanıldığını belirtti.
Hindistanlı yetkili “Bu dağlarda çalışan Hindistan’ın evlatlarını kurtarmak için yürütülen bir savaş. Daha fazla ilerleme kaydederken çok ama çok dikkatli olacağız” dedi ve son aşamanın “kritik” olduğunu sözlerine ekledi.
Kurtarma çalışmaları hummalı bir şekilde devam ederken tünelin dışındaki alan endişeli akrabaların toplanması ve kurtarma ekiplerinin girişte inşa edilen bir Hindu tapınağında ibadet etmeye başlamasıyla yoğun hareketliliğe sahne oldu.
Ulusal Afet Müdahale Gücü Başkanı Atul Karwal ekiplerin çelik borudan hava gelmeye başlamasının ardından işçileri mümkün olduğunca çabuk ve güvenli şekilde nasıl dışarı çıkaracaklarının provasını yaptığını söyledi. Karwal “Önce çocuklar tünele girecek. İçeriye girdiğimizde insanları teker teker sedyeyle çıkarabilmek için sedyelerin altına tekerlekler koyduk, her açıdan hazırlıklıyız” dedi.
Kurtarma çalışmalarında iki hafta dolmak üzereyken Hindustan Times’a konuşan yetkililer işçilerin ruh sağlıklarını korumak için göçüğe çeşitli oyunlar gönderileceğini söyledi.
Göçük bölgesinde konuya ilişkin açıklama yapan psikiyatrist Dr. Rohit Gondwal “İşçilerin stres atmalarına yardımcı olmak için satranç ve kağıt oyunları göndermeyi planlıyoruz” dedi.
Daha önce yetkililer tarafından yapılan açıklamada işçilerin mental sağlığının kritik seviyede olduğu, bazı işçilerde çeşitli fiziksel rahatsızlıkların baş gösterdiği bildirilmişti.
Felaketi araştıran uzmanlardan oluşan kurulun bir üyesi Reuters’a tünelin acil çıkışı olmadığını ve fay hattı üzerine inşa edildiğini söyledi.
İsmini vermek istemeyen üye ön bulgulara göre çökmenin “kesme bölgesi” olarak bilinen jeolojik bir faydan kaynaklanmış olabileceğinin ortaya çıktığını söyledi. Yetkili hükümetin 1.5 kilometreden uzun tüneller için acil çıkış tavsiye eden yönergelerine rağmen 4.5 kilometreyi aşan tünelde acil çıkış bulunmadığını da sözlerine ekledi.
Collapsed Indian tunnel had no safety exit, was built through geological fault – panel member https://t.co/UyNNhpzQ7E pic.twitter.com/N90645IHYt
— Reuters (@Reuters) November 24, 2023
Yetkili “Kurtarma operasyonları bittikten sonra inşaatta göçüğe neden olan temel boşlukları bulmak için ayrıntılı araştırma yapacağız” dedi.
Soruşturma tamamlanmadan daha fazla yorum yapmaktan kaçınan yetkilinin bu açıklamaları çeşitli istifaların peş peşe gelmesinin önünü açabilecek nitelikte.
İşçileri kurtarmaya yönelik çalışmalar sondaj makinesindeki arızalar ve molozların yayılması, böylelikle göçüğün derinleşmesi korkusuyla sekteye uğramıştı.
Kurtarma çalışmalarına yardım etmek üzere bölgede bulunan Uluslararası Tünel Açma ve Yeraltı Derneği Başkanı Arnold Dix çatı ilk çöktüğünde mühendislerin toprağa gömülü inşaat araçlarını kesmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Uttarkand Eyalet Başbakanı Pushkar Singh Dhami çalışmanın adeta “savaş hâlini” andırdığını söyleyerek “Tüm engelleri aşmaya ve işçilerin tamamını güvenli bir şekilde dışarı çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.