İsrail ordusu: Hamas’ın en büyük tünelini imha ettik
Hindistan'da iki haftadır bir tünel göçüğünde mahsur kalan 41 işçiyi kurtarmak için zaman daralırken ABD'den getirilen sondaj makinesi arızalandı. İşçiler elle sondajı denedi fakat bu da çözüm olmayınca dikey sondaj yöntemine ümit bağlandı.
Hindistan’ın Uttarakhand eyaletindeki tünel inşaatında yaşanan göçük nedeniyle 41 işçi 14 gündür yeraltında kurtarılmayı bekliyor. Avustralyalı tünel uzmanı Arnold Dix ABD yapımı sondaj makinesinin arızalanmasının ardından kazıyı durdurduklarını söyledi.
Sondaj makinesi moloz, taş ve metal yığınları arasından çalışma yaparken bozulunca mahsur kalan işçilere ulaşma umuduyla kurtarma ekibi enkazı kaldırmak için elle çalışmak zorunda kaldı, ancak operasyon şu anda durma noktasında. Dix sondajın tekrar ne zaman başlayacağının belirsiz olduğunu söyledi, “Dağ bir kez daha teknolojiye direndi ve makine bozuldu. Bunun telafisi mümkün değil” dedi.
Dix kurtarma ekiplerinin kazmaya yeniden başlamak için sondaj makinesinin tamamını çıkarılıp değiştirilmesi gerektiğini söyledi, ancak bunun ne kadar zaman alacağını belirtmedi.
Officials say they have stopped digging to rescue 41 construction workers who have been trapped for nearly two weeks in a collapsed tunnel in northern India after the drilling machine broke down. https://t.co/0obPwPv31d
— ABC News (@ABC) November 25, 2023
İşçiler inşa ettikleri 4,5 kilometrelik tünelin bir kısmının girişten yaklaşık 200 metre uzakta çökmesine neden olan heyelan nedeniyle 12 Kasım’dan bu yana mahsur. Kurtarma ekipleri dağlık alanı mahsur kalan işçilere doğru yatay olarak kazmaya çalışırken daha önce iki kez kırılan sondaj makinesi çalışmaları bir hayli zorlaştırdı. Makine işçileri tünelden çıkarmak üzere 12 metrelik kaya molozunun son bölümünün yaklaşık iki metresini deldikten sonra çalışmadı.
Kurtarma ekipleri kazılmış kanala borular yerleştirdi ve bunları işçilerin tekerlekli sedyelerle çekileceği bir geçiş yolu olacak şekilde birbirine kaynakladı. Afet yönetimi uzmanı Devendra Patwal’a göre şu ana kadar yaklaşık 46 metre boru döşendi. Bu borulardan işçilere gıda ve erzak gönderilerek hayatta kalmaları sağlandı.
Bu arada tünele dikey kazmada kullanılan yeni bir sondaj makinesi getirildi. Dikey kazı, mahsur kalan işçilere ulaşmak için alternatif plan olarak görülüyor. Ancak kurtarma ekiplerinin mahsur kalan işçilere ulaşmak için aşağı doğru 103 metre kazması gerekecek; bu yatay sondajın neredeyse iki katı mesafe ve zaman anlamına geliyor.
Yetkililer daha dar bir boru aracılığıyla gönderilen kuru gıdayla hayatta kalan işçilere 15 santimetrelik bir boru aracılığıyla sıcak pirinç ve mercimek yemeği de iletti.
Öte yandan oksijen ayrı bir boruyla sağlanıyor ve aralarında psikiyatristlerin de bulunduğu birçok doktor olay yerinde işçilerin sağlık durumlarını takip ediyor.
Mahsur kalan işçilerin çoğu ülkenin dört bir yanından gelen göçmen işçiler. Ailelerinin çoğu, kurtarma çalışmaları hakkında bilgi almak ve yakınlarını yakından görmek umuduyla kaza mahalline giderek burada günlerce kamp kurdu.
Hindu ailelerin yakınları için dua etmesi amacıyla tünel girişine bir geçici tapınak da yerleştirildi. İşçilerde çeşitli sağlık problemlerinin görüldüğü bildirilirken, sürecin uzaması hâlinde işçilerin ruh sağlığını koruması için iskambil benzeri çeşitli oyunların da borulardan gönderilmesi planlanıyor.
İşçilerin inşa ettiği tünel çeşitli Hindu hac bölgelerini birbirine bağlayacak olan her türlü hava koşuluna uygun karayolunun bir parçası olarak tasarlandı. Bazı uzmanlar, federal hükümetin “amiral gemisi” girişimi olan projenin, birçok kasabanın toprak kayması enkazının üzerine inşa edildiği Yukarı Himalayalar’daki kırılgan koşulları daha da kötüleştireceğini söylüyor.
Felaketi araştıran uzmanlardan oluşan kurulun bir üyesi Reuters’a tünelin acil çıkışı olmadığını ve fay hattı üzerine inşa edildiğini söylemişti.
İsmini vermek istemeyen üye ön bulgulara göre çökmenin “kesme bölgesi” olarak bilinen jeolojik bir faydan kaynaklanmış olabileceğinin ortaya çıktığını belirtmişti. Yetkili, hükümetin 1.5 kilometreden uzun tüneller için acil çıkış tavsiye eden yönergelerine rağmen 4.5 kilometreyi aşan tünelde acil çıkış bulunmadığını da sözlerine eklemişti.
Çok sayıda hacı ve turist yıl içinde Uttarakhand’da birçok tapınağı ziyaret ediyor ve bölgeye yapılan ulaşım yatırımları nedeniyle bu sayı giderek artıyor.