Terim banka yönetimini hedef aldı: Seçil Erzan’ı bana onlar gösterdi, güvendim
Seçil Erzan'a 2.9 milyon dolar kaptıran İbrahim Çağlar, bu parayı İsviçre Credit Agricole Bankası'ndan transfer etti. Parayı Erzan'ın eski nişanlısının hesabına gönderen Çağlar 1.7 milyon lira vergiyle Varlık Barışı'ndan yararlanmış.
Ünlü futbolcuları dolandırdığı gerekçesiyle tutuklanan Denizbank Şube Müdürü Seçil Erzan’a 2 milyon 910 bin dolar veren iş insanı İbrahim Çağlar’ın öyküsü çok çarpıcı. İş insanı olan Çağlar uzun yıllar yurt dışı bir firmanın Türkiye mümessilliğini yapmış, sonra mümessillik şirketini satmış ama parasını yurt dışında, İsviçre’deki Credit Agricole Bankası’nda tutmuş.
Derken, Türkiye’de Seçil Erzan’la tanışmış. Erzan ona ‘müthiş yatırım fırsatı’ndan söz etmiş. Ama o sırada eşiyle boşanmaktaymış ve bu parayı eşinden de gizlemek istiyor, boşanma davasında yarısını eşine vermek istemiyormuş. O yüzden bu parayı gizleyerek Türkiye’ye getirmenin yolunu da büyük olasılıkla Seçil Erzan ona öğretmiş, kendi nişanlısı avukat Candaş Gürol’la Çağlar’ı tanıştırmış.
İbrahim Çağlar, İsviçre’de duran parasından 3 milyon doları avukat Candaş Gürol’un hesabına yollamış. Candaş Gürol da Maliye’ye 1 milyon 703 bin 655 lira ödeyerek bu parayı ‘varlık barışı’na sokmuş ve legalleştirmiş. Arta kalan 2 milyon 910 bin doları da İbrahim Çağlar’ın talimatıyla sokak ortasında Seçil Erzan’a teslim etmiş.
Seçil Erzan da verdiği ifadede de Çağlar’dan 2 milyon 800 bin dolar alıp hiç para vermediğini söylemişti:
“İbrahim Çağlar fon vaat ettiğim kişilerdendir. Kendisinden toplam 2.800.000 USD para aldım, ancak bu zamana kadar hiçbir ödeme yapmadım. İbrahim Çağlar’dan bu parayı tek seferde İbrahim Çağlar’ın Levent’teki ofisinde elden teslim aldım. Aynı gün Levent Denizbank Şubesi’ne yanıma geldi. Kendisine aynı gün aldığım paraya ilişkin Denizbank kaşeli ve ıslak imzalı bir kağıt verdim.”
İş insanı İsmail İbrahim Çağlar ise ifadesinde Seçil Erzan’a parayı ofisinin önünde sekreterinin teslim ettiğini anlatarak “Sekreterime talimat vereceğimi, kendisinden 2 milyon 910 bin doları gün içinde teslim alabileceğini söyledim. Seçil Erzan 13.03.2023 tarihinde ofisimin önüne bir araçla gelmiş ve sekreterim aşağıya inerek 2 milyon 910 bin doları çanta içinde şüpheliye teslim etmiştir. Sekreterimden aldığım bilgiye göre üzerinde ince giysiler ve kısa etek bulunan şüphelinin yanında kendisine yardımcı olmak üzere gelen 35 yaşlarında, 1.65 boylarında bir kadın daha varmış. Sekreterim 16.20’de beni arayarak parayı teslim ettiğini haber vermiştir” dedi.
İddianamede müşteki olarak yer alan İsmail İbrahim Çağlar’ın sekreteri de tanık olarak dinlendi.
Çağlar’ın Seçil Erzan’la sık sık telefon görüşmesine şahit olduğunu ifade eden sekreter Sanem Oktay “13 Mart günü çalıştığım sırada patronum İsmail İbrahim Çağlar beni telefonumdan arayarak bana hitaben avukat Candaş Gürol’un bana bir çanta getireceğini ve çantayı alarak Levent Büyükdere Denizbank Şube Müdürü olan Seçil Erzan’a teslim etmem gerektiğini söyledi. Ben bu esnada çantanın içerisinde para olduğunu anladım, çünkü İsmail İbrahim Çağlar’ın avukatı olan Candaş Gürol’da belirli bir parasının emaneten olduğunu biliyordum. Akabinde aynı gün telefon görüşmesinden tahmini olarak bir saat sonra Candaş Gürol elinde füme gri tonlarında bir çantayla ofise geldi. Akabinde çantayı Candaş Gürol doğrudan İsmail İbrahim Çağlar beyin ofiste bulunan odasına bıraktı ve daha sonra ofisten direkt ayrıldı. Ben de Seçil Erzan’ı aradım ve çantanın geldiğini söyledim” diye konuştu.
9 Ağustos 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı varlıkların ekonomiye kazandırılması hakkında genel tebliğ” söz konusu maddeyle kurumlar vergisi kanununa eklenen geçici 15. maddenin ilgili hükümleri doğrultusunda gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışı ve yurt içi varlıklarının yurda getirilerek kayıt altına alınmasına ilişkin açıklamaları içeriyor. Bu kamuoyunda ‘varlık barışı’ adıyla biliniyor.