Dış ticarette bu şartlarda iyileşme hayal
ABD'li yatırım bankası Citi, Türkiye'de şu anda yüzde 9,1 olan işsizlik oranının gelecek yıl yüzde 12,4'e yükseleceğini öngördü. Orta Vadeli Program'da parasal sıkılaştırma nedeniyle işsizlik oranının yüzde 10,3'e yükselmesi öngörülüyor.
ABD’li yatırım bankası Citi, dün yayınladığı Türkiye raporunda 2024 ve 2025 yılındaki ekonomik göstergelerle ilgili tahminlerini paylaştı. Citi, şu anda yüzde 9,1 olan işsizlik oranının bu yıl yüzde 9,6 olacağını, 2024 yılında ise yüzde 12,4’e yükseleceğini öngördü. Bankanın tahminine göre işsizlik oranının 2025 yılında ise yüzde 12,1 olması bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre eylül ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,1’le tek haneli işsizlik serisini beşinci aya taşımış, işsiz sayısı da 3 milyon 168 bine inmişti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da Orta Vadeli Program’da 2024 yılında parasal sıkılaştırma koşullarının etkisiyle işsizlik oranının hafif bir yükselişle yüzde 10,3 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini açıklamıştı.
Citi’nin raporunda dolar/TL için 2024 yılı ortalaması 35,93, 2025 için ise 41,59 olarak tahmin edilirken, bu yıl için ortalama 25,99 olarak öngörüldü. Bu yıl yüzde 53,9 olacağını öngördüğü tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) 2024’te yüzde 62,7’ye yükseleceğini ve 2025’te yüzde 27,7’ye yavaşlayacağını tahmin eden Citi, raporunda şu ifadelere yer verdi:
“Beklenenden daha güçlü bir büyüme performansı sergilenen bir yılın ardından, 2024 yılında ekonomik faaliyetlerde gözle görülür bir yavaşlama bekliyoruz. Sıkılaşan finansal koşullar ve zayıflayan küresel faaliyetler nedeniyle yumuşayan ihracatın da etkisiyle, bu yıl yüzde 4,2 olarak tahmin edilen GSYH büyümesinin 2024 yılında yüzde 0,4’e gerilemesini bekliyoruz. Bize göre, Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerin ardından görünümle ilgili büyük bir belirsizlik söz konusu. Seçimlerden sonra yetkililerin normalleşme/sıkılaşma sürecine devam edip etmeyeceği ya da alışılmışın dışında politikalara dönüp dönmeyeceği yatırımcı duyarlılığının şekillenmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Her ne kadar baz senaryomuzda ilk senaryoyu kullansak da, Ortadoğu’daki çatışmalar ve ekonomik faaliyetlerde öngörülen keskin düşüş zaten zorlu olan görünümü daha da karmaşık hale getirebilir. Ayrıca 2024 yılında GSYH’nin yaklaşık yüzde 6,5’i olarak öngörülen nispeten yüksek bütçe açığı, yetkililere olumsuz şoklara karşı koymak için sınırlı bir politika alanı bırakmaktadır. Yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına olan düşük maruziyetine rağmen, belirtilen zorlu arka planın, düşük makroekonomik görünürlüğün ve büyük dış finansman gereksinimlerinin para birimi ve tahviller için zorlu bir görünüme işaret ettiğine inanıyoruz.”