672 adrese baskın yapıldı: 370 kişi gözaltında
Enflasyonu düşürmek için zamları düşük tutmaya çalışan hükümeti yılbaşında yeni bir sınav bekliyor. Zira ÖTV Kanunu uyarınca alkol, akaryakıt ve tütüne yüzde 24,19 zam yapılması gerekiyor. Soru şu: Cumhurbaşkanı uygulatmama yetkisini kullanacak mı?
Bir yandan 1,3 trilyon TL’ye ulaşan bütçe açığını kapatmaya çalışan bir yandan da enflasyon hedefine ulaşmak için zamları makul ölçüde tutmak isteyen hükümeti yılbaşında yeni bir vergi sınavı bekliyor. Bu yılın temmuz ayında düzenleme yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu uyarınca, akaryakıt ve akaryakıt harici petrol ürünleri ile alkollü içecekler ve tütün mamullerinin ÖTV tutarlarında günün sosyal, ekonomik ve mali ihtiyaçlarına göre 6 ayda bir yurt içi üretici fiyat endeksine göre güncelleme yapılıyor.
Buna göre, söz konusu ürünlerdeki ÖTV tutarları ocak ve temmuz aylarında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilan edilen yurt içi üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere güncelleniyor.
Edinilen bilgiye göre, bu çerçevede petrol ürünlerinde, alkollü içeceklerde ve tütün mamullerinin ÖTV tutarlarında yüzde 24,19 olarak gerçekleşen 2023 yılı son 5 aylık (temmuz ila kasım arasında) yurt içi üretici fiyat artışı oranında artış yapılacak. Kanun gereği ÖTV zammında 3 Ocak 2024’te açıklanacak aralık ayı yurtiçi fiyat artışı dikkate alınmayacak.
Hali hazırda sigaralarda 1 pakette 23,33 TL, biralarda 6,19 TL, şaraplarda 30,44 TL, yüksek alkollü içkilerde her litreye düşen alkol derecesi başına 8,45 TL, benzinde 7,52 TL, motorinde 7,05 TL, LPG’de 5,77 TL ÖTV uygulanıyor. Bu durumda yalnızca ÖTV kaynaklı olarak sigaranın paketine 5,6 TL, biraya 1,49 TL, şaraba 7,36 TL, yüksek alkollü içkilerde her litreye düşen alkol derecesi başına 2 lira 4 kuruş zam gelecek. Örneğin 45 derecelik alkollü yüksek içkiye toplamda 91,8 TL zam yapılacak. 70 cc’lik bir rakının ÖTV zammı ise 64 lira 26 kuruş olacak. Benzinin ÖTV zammı 1,81 TL, motorinin 1,70 TL, LPG’nin ise 1,39 TL olarak gerçekleşecek. Ancak bu ürünler bir de tüketiciye ulaşırken Katma Değer Vergisi (KDV) de ödeneceği için fiyat hayli yükselecek.
Ancak kanuna göre Cumhurbaşkanı’nın bu güncellemeyi uygulatmama yetkisi bulunduğu gibi uygulanmakta olan ÖTV tutarlarını yetkisi çerçevesinde farklı tutarlarda belirlemesi de mümkün bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 30 Kasım 2023’te TRT Haber de ekonomiyle ilgili yaptığı açıklamalar ise akıllara Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın güncellemeyi uygulatmama yetkisini kullanabileceğini akıllara getiriyor. Şimşek, TRT Haber’deki programda enflasyonla ilgili şunları söylemişti:
“Para politikasındaki bu iyileştirmeyle birlikte rasyonelleşme ile birlikte gelecek senenin ikinci yarısından itibaren çok güçlü bir dezenflasyon sürecine gireceğiz. Bunda bir kaç faktör etkili olacak. Tabii ki baz etkisi olacak. Baz etkisinden kastımız şu, biz bu sene temmuz ayında bütçeyi düzeltmek için KDV gibi, akaryakıta ÖTV gibi enflasyonu artıran bazı vergi artışlarına gittik. Şimdi bu vergi artışları tekrarlanmayacak. Yani gelecek sene sistemden çıkmış olacak.”