Google, ChatGPT’ye karşı dişli bir rakip çıkardı: Gemini

Google, popüler sohbet robotu ChatGPT'ye rakip yeni dil modeli Gemini'yi tanıttı. Üç versiyondan oluşan Gemini'nin orta ve alt seviyesi kullanıma sunuldu. Matematik sorusu çözebilen en güçlü versiyonu ise gelecek yıl karşımızda olacak.

Bilim Teknoloji 8 Aralık 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Google, Gemini'nin orta ve alt seviyelerini piyasaya sürdü, en güçlü versiyonu ise ancak gelecek yıl karşımızda olacak. Fotoğraf: AI Revolution

Amerika merkezli yapay zeka şirketi OpenAI geçen yıl kasım ayında yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’yi piyasaya sürdürdüğünde Google hazırlıksız yakalanmıştı. Google bu teknolojiyle hiç ilgilenmiyor değildi, zaten bu konunun üzerine yıllardır eğiliyordu ancak taraflı, yanlış ve toksik bilgiler üretebileceğinden teknolojisini piyasaya sürme konusunda isteksizdi. Tabii bu isteksizliğin en büyük sebeplerinden biri kuşkusuz diğer büyük şirketlerin de bu konuda adım atmaya isteksiz tavrıydı.

Google kendi sohbet robotu Bard’ı mart ayında piyasaya sürdü ve orta halli eleştiriler aldı. Bundan bir ay sonra da Google Brain ve DeepMind’ı birleştirdiğini açıklayarak 2 binden fazla araştırmacı ve mühendisi bir araya getirdi. Mayıs ayında yeni laboratuvarın Gemini’yi geliştirmeye başladığını öğrendik.

Google bir yıldan uzun bir süredir ChatGPT ile boy ölçüşebilecek bir model çıkarmak için canla başla çalışıyordu. Bu çalışmalarının karşılığında çarşamba günü kendi sohbet robotu Google Bard’ın yeni sürümünü yayınlayarak yarışta yeni bir adım attı.

170’ten fazla bölge ve ülkede İngilizce olarak hizmete sunulan yeni güncellemede bizi, şirketin yıl başından beri geliştirmeye devam ettiği Gemini adındaki yeni yapay zeka teknolojisi karşılıyor. Gemini, büyük dil modeli diyebileceğimiz, dijitale aktarılmış kitaplar, Wikipedia makaleleri ve internette yayınlanan haberler de dahil olmak üzere çok miktarda veriyi analiz ederek gelişen karmaşık bir matematiksel sistem.

Tabii çok fazla bilgiyi özümsediği için ödev yapabileceği, bilgisayar kodu yazabileceği ve sohbet edebileceği anlamına geliyor. Bununla birlikte Bard güncellemesi İngiltere ve Avrupa’da henüz kullanılamayacak çünkü Google’ın önce düzenleyici kurumlardan izin alması gerekiyor.

Google CEO’su Sundar Pichai, “Gemini döneminin başındayız” diyor. Pichai’ye göre Gemini, Google için yapay zeka laboratuvarı Google DeepMind kurulduğundan beri sahip olduğu vizyonun gerçekleşmesi. Peki nedir bu vizyon? Pichai ve Google DeepMind yöneticisi Demis Hassabis, Gemini’nin şirketin önceki sohbet robotu teknolojilerinden güçlü olduğunu, daha doğru yanıtlar üretebildiğini ve hatta bazı durumlarda insan aklını taklit etmeye çok yaklaştığını söylüyor.

OpenAI ile kıyasıya rekabet

Google Gemini’nin en güçlü versiyonunun OpenAI’nin son teknoloji GPT-4’ü bazı kritik alanlarda geride bıraktığını iddia ettiği kıyaslama testlerinin sonuçlarını yayınladı. Pichai, Gemini’nin bilgisayar kodu üretmede önceki Google teknolojilerinden daha iyi olduğunu ve makaleleri daha doğru özetleyebildiğini söylüyor. Gemini’nin bir diğer özelliği de görüntüleri ve sesleri analiz edebilmesi, ancak şimdilik bu özellikleri Bard’a dahil edilmeyecek.

Malum birkaç hafta önce OpenAI’da kısa süreli darbe depremi yaşandı. Şirketin kurucularından ve CEO’su Sam Altman görevden alınıp bir haftası bile dolmadan şirkete geri döndü. Ancak bu sırada Google boş durmayarak rakibinin müşterilerini kendine çekmek için bir geçiş planı oluşturdu. Bu plana göre müşteriler Google’a OpenAI’ya ödedikleri kadar ödeme yaparak bulut kredisi ya da indirimi alabilecekti.

Google bulut müşterilerine orta seviyeli teklifinin bir parçası olarak Gemini Pro’ya 13 Aralık’ta erişme vaadi sundu. Pichai, şirket dışındaki bazı kişilerin Gemini Ultra’yı test ettiğini söylüyor.

Gemini’nin kapasitesi farklı üç versiyonu var. Bunlardan biri Ultra; daha karmaşık görevlerin üstesinden gelmek için tasarlandı ve gelecek yıl piyasaya sürülecek. Orta seviyede olan Pro ise çarşamba Bard’a eklendi. En küçükleri ise Nano, o da Pixel 8 Pro akıllı telefonlarda çarşamba itibarıyla ses kayıtlarını özetleme ve WhatsApp’ta cevap metinleri önerme gibi bazı hizmetler sunmaya başladı.

Fotoğraf: Google

Gemini Ultra, GPT-4 de dahil son teknoloji yapay zeka modellerini akıl yürütme ve görüntüleri analiz etme konusunda 32 kıyas testinden 30’unda geride bırakmış. Ayrıca ChatGPT’nin ücretsiz erişim sağlayabildiğimiz GPT-3.5’i sekiz testin altısında geçmiş. İyi güzel ama hiç mi hatası yok diyecek olursanız Google modelin hatalara açık olduğunu kabul ediyor. Gemini bazı durumlarda gerçekleri yanlış anlayabildiği gibi bazen bilgi uydurma yoluna gidebiliyor. Ama şu an var olan diğer yapay zeka modellerinde benzer sorunlarla karşılaşıyoruz.

Bu videoda Gemini’nin adım adım çizilen ördek ve denizi bir bağlama oturtarak yorumladığını görebiliyoruz.

Ultrası matematik sorusu çözebiliyormuş

Google Gemini’yi “çok modlu” diyebileceğimiz bir sistemle eğitti. Yani hem görüntüleri hem de sesleri analiz edebilen Gemini, bunlara yanıt da verebiliyor. Mesela bir geometri sorusu soracak olursak bir lise öğrencisi gibi soruyu yanıtlayabiliyor. Ancak modelin bu yönü ancak gelecek yıl tüketicilerin kullanımına sunulacak.

Gemini’nin Ultra modelinin bir lise öğrencisinin çözebileceği matematik sorusunu çözebilmesi akıllara genel yapay zeka konusunu getiriyor. Yapay zeka modelleri yaratıcılığın gerektiği şiir, nota gibi seçeneğin çok çeşitli olduğu konularda istediği gibi hareket edebilse de konu cevabın tek olduğu matematiğe geldiğinde işler karışıyor. Yapay zekanın matematiği sorunsuz yaptığı gün genel yapay zekada yani yapay zekanın insan zekasına yaklaşmasında çok büyük ilerleme kaydetmiş olacağız.

Gemini’nin genel yapay zeka yolunda önemli bir adım olup olmadığı sorusuna Hassabis şu yanıtı veriyor:

“Bence bu çok modlu modeller, genel yapay zekanın temel bileşenleri olacak. Ancak hâlâ eksik olan şeyler var ve biz de bunları araştırmaya, geliştirmeye devam ediyoruz.”

Google'ın tıbbi yapay zeka sohbet robotu hastanelerde denenmeye başladıGoogle’ın tıbbi yapay zeka sohbet robotu hastanelerde denenmeye başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.