Sabancı Vakfı 8. Kısa Film Yarışması’nın en iyisi ‘Düşlerdeki Hayat’
Avrupa Film Akademisi, Sabancı Vakfı'nın kısa film yarışmasına verdiği destek nedeniyle Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'ya Avrupa Sürdürülebilirlik Ödülü verdi.
Yılın öne çıkan Avrupa yapımlarını ödüllendiren Avrupa Film Ödülleri 36. kez sahiplerini buldu. Efsanevi Macar yönetmen Béla Tarr’a Akademi Başkanı ve Yönetim Kurulu Onur Ödülü’nün verildiği törende öne çıkan yapım En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ve En İyi Oyuncu ödüllerini alan Justine Triet imzalı ‘Bir Düşüşün Anatomisi/ Anatomy of a Fall’ oldu. Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan film büyük ödül Altın Palmiye’nin de sahibi olmuştu.
Avrupa Film Akademisi aday komiteleri ve uzman üyelerinin önerileriyle oluşturulan geniş liste üzerinden bütün üyelerin katılabildiği oylama birkaç hafta sürüyor. Bu sene de Avrupa’nın en iyi filmleri ve sinemacılarından oluşan 75 adayın olduğu 24 kategoride ödüller dağıtıldı. Berlin’deki törende ödül alan tanıdık bir sima daha vardı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı Avrupa Sürdürülebilirlik Ödülü / European Sustainability Award – Prix Film4climate 2023’e değer görüldü.
Güler Sabancı’ya Sabancı Vakfı’nın düzenlediği kısa film yarışması için ödül verildi ve ‘Avrupa’nın en başarılı girişimcilerinden biri gücünü hayatın birçok alanında değişiklik yapmak için kullanıyor. Sanatın gücünü kullanarak adil ve sürdürülebilir bir dünya için zorluyor” dendi.
Güler Sabancı ise ödül konuşmasında sürdürülebilir bir dünya yaratmak için sinemanın gücüne vurgu yaptı: “Bayanlar ve baylar, bu benim için farklı bir şey. Hayatım boyunca aldığım ödüllerim oldu. Ama bu elbette çok çok özel. Ve bu ödülü veren Avrupa Akademisi’ne en kalbi şükranlarımı sunmak isterim. Ama tabii ki ödülü Sabancı Vakfı adına aldım. Ben bir hayırseverim, evet. Dolayısıyla burada, film endüstrisinin kalbinde olmak farklı. Yaklaşık 50 yıllık, Türkiye’de 50 yıllık spor, sosyal gelişim, toplumsal değişim, kültür, eğitim geçmişine sahip özel bir hayırsever vakfıyız. Filmin hepinizin bildiği gücünden yararlanmak istedik. Daha sonra paylaşalım istedik. Türkiye’deki gençleri teşvik etmek ve genç sinemacılara ilham vermek amacıyla kendi kısa film yarışmamızı düzenledik. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik gibi sosyal sorunları ele aldık. Elbette, hepimizin bildiği gibi sinemanın farkındalık yaratmanın en güçlü yolu olduğunu düşünüyoruz. Daha sürdürülebilir bir dünya için hep birlikte daha fazla çaba sarf etmeli, bilinçli ve duyarlı hareket etmeliyiz. Sinema insanların kalbine dokunabilen ve dünyayı değiştirebilen bir güç. Bu ödül sinema aracılığıyla sürdürülebilirliği daha geniş bir izleyici kitlesine taşıma taahhüdümüzü pekiştiriyor.”
Sabancı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kısa film yarışmasını başaran proje küratörü Zeynep Atakan ve Stavanger Vakfı Genel Müdürü Neville Safkan ve ilgili ekiplerine ben de sıkı ve özverili çalışmalarından dolayı özellikle teşekkür etmek istiyorum. İklim krizi, eşitsizliklerin artması, yoksulluğun artması… Dünyamız artık kabul edilemeyen insan yapımı savaşlar ve her geçen gün artan insanlık dramları gibi birçok felaket yaşıyor. Bu krizin üstesinden gelmek için hepimiz işbirliğinin önemini biliyoruz. Kamu, özel sektör, hayırseverlik ve sivil toplum arasındaki işbirliği çok önemli.”
“Yeni yıla hazırlanırken önümüzde sadece birkaç hafta kaldı” diyen Sabancı “Barışı özlüyorum. Yeni yılın dünyaya barış getirmesini diliyorum. Ülkemdeki tüm genç sinemacılara verilen bu büyük ödül için Akademi’ye bir kez daha teşekkür ediyorum. Umarım sürdürülebilirliğe odaklanacağız” dedi.