Buyrun ‘arızalı araç’ dolandırıcılığına: Tamirci, komiser, katip, bankacı aynı çetede

Geçen yıl araç kiralama firması üzerinden dolandırıcılık yapan çeteye operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan 23 kişi arasında avukat, komiser, noter katibi de vardı. Hazırlanan iddianamede çeteden birinin katiple konuşması suç delili sayıldı.

Gündem 14 Aralık 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Kahramanmaraş’ta yaşayan bir kişi kiraladığı aracı teslim ettiğinde firmadan ‘araca arıza yaptırmışsın’ cevabını alıp boş senet imzalayınca ve bunu da polise bildirince büyük bir suç şebekesi  ortaya çıktı. Polis önce 33 yaşındaki Atakan K. ile 25 yaşındaki kardeşi Ahmet K.’nin iki ayrı araç kiralama firması aracılığıyla birçok kişiyi dolandırdığını saptadı ve özel  bir ekip kurdu.

Ekip Atakan K.’nin liderliğini yaptığı suç örgütünün araçları kiraya verdiği müşterilere ‘Araca arıza yaptırmışsın. Arıza lambası yanıyor. Koltuğu yakmışsın, arabayı çizmişsin’ gibi bahaneler yaratıp dolandırıcılık yaptığını tespit etti. Atakan K. ve onunla beraber hareket edenler takibe alındı.

Komiser, noter katibi, bankacı, avukat gözaltına alındı

Dört ay süren takip sonunda 1 Kasım 2022’de 22 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Aralarında komiser, noter katibi, banka çalışanı ve avukat da olan 19 şüpheli gözaltına alındı. Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü şüphelilerden komiser M.S.’yi açığa alıp idari soruşturma başlattı.

Örgütün lideri olmakla suçlanan Atakan K. savcılık sorgusunda iddiaları reddetti ve “Depozito ücreti aldığım şahıslara internet bankacılığı üzerinden depozito iadesi yazarak paralarını iade ediyordum. Araçlarımın hiçbirinde motor blokajı bulunmamaktadır. Araç kiralama işlemlerinde teminat olarak senet alınır, soruşturmaya konu tüm senetler bu kapsamda senetlerdir. Usulsüz bir şekilde alınan senet yoktur” dedi.

Kardeşi itiraf etti

Ancak kardeşi Ahmet K. suçunu sorguda itiraf etti ve ağabeyinin bu nedenle kendisine zarar verebileceğini söyleyip önlem alınmasını talep etti.

Ahmet K. itirafında şunları anlattı:

“Her iki iş yerinde de soruşturmaya konu dolandırıcılık ve yağma olayları gerçekleşti. Bu tür olaylara karışmak ve bulaşmak istemediğimde nişanlım Eda K.’nın hesabına attıkları paralar dolayısıyla beni tehdit ediyorlardı. 100’den fazla kişiye karşı dolandırıcılık ve yağma olayı gerçekleştirdiler. Atakan K. ve Mustafa Can K.’nin emir ve talimatıyla sahte yol uygulaması, sahte ceza uygulaması, motor blokaj sistemi ile motor arızası verme durumu gibi birçok yöntemle sanayide çalışan oto tamir ustaları, trafik komiseri, muhasebeci, banka çalışanı gibi belirli meslek gruplarından aldıkları destekle müştekilere karşı yağma ve nitelikli dolandırıcılık olaylarını gerçekleştirdiler. Atılı suçlamaları anlattığım şekli ile kabul ediyorum. Pişmanım.”

Gözaltına alınanlardan 30 yaşındaki Eda K. ifadesinde firma çalışanı olduğunu söyleyip suçlamayı reddetti. Ama soruşturma konusu olaylarda emirleri Atakan K.’nin verdiğini anlattı: “Soruşturmada ve olayda adı geçen diğer kişiler Atakan’ın istediğini yapıyordu. Atakan benim hesabımın kullanarak paraları kendi hesabına aktarıyordu. Buradan hangi hesaplara aktardığını bilmiyorum.”

Depremde firar etmişlerdi

Mahkemeye sevk edilen takan Atakan K., Ahmet K., Bedir K., Doğan Can K., Mustafa Can K., Eda K., E.K., F.E. tutuklandı. Ahmet K., Atakan K., Bedir K., Doğan Can K. ve Mustafa Can K. 6 Şubat depremlerinde hasar alan cezaevinden kaçtı. Ancak bu kaçış uzun soluklu olmadı ve beş kardeş farklı tarihlerde kolluk kuvvetlerince yakalanıp tekrar cezaevine kondu.

Uzman çavuşu da dolandırmışlar

Bu olayla ilgili soruşturma da tamamlandı ve 353 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianamede yer alan detaylara göre şüphelilerin dolandırdığı kişilerden K.O. uzman çavuştu ve K.O. kiraladığı aracı Atakan K.’ye teslim etti. Atakan K. aracın motorunun arızalı olduğunu, sanayiye götürüleceğini söyledi. Motor ustası B.B.’yi de tembihledi: “Gelince araba motor yemiş de, tamam mı?”

Teknik takibe takılan bu görüşmede B.B. de “Tamam sıkıntı yok, o iş bende” cevabı verdi. Çekiciyle getirilen araca bakan B.B. aracın motorunun tamamen arızalandığını söyledi. Şüpheliler K.O.’dan sıfır motor parası talep etti. Vermemesi durumunda ‘Albay dayılarımız var’ diyerek onu TSK’dan attırmakla, aracı kiralarken aldıkları boş senedi icraya koymakla tehdit etti. Bunun üzerine K.O. şüphelilere 110 bin lira ile üç altın bilezik verdi. Ancak şüpheliler boş senedi yine de icraya koydu. Senedin düzenlendiği tarihte K.O.’nun sınır ötesinde operasyonda olduğu sonradan tespit edilecekti.

Noter çalışanına pasta hediyesi

İddianamede Mustafa Can K. ile noter katibi M.P. arasındaki telefon görüşmeleri de yer aldı. Mustafa Can K. WhatsApp’tan icraya vereceği müşterinin kimliğinin fotoğrafını atıp ailesinin ve amcalarının TC kimlik numarası istediğini yazmıştı. Mustafa Can K. sanık M.P.’den istediği TC kimlik numaralarını alıp ona pasta ve tatlı göndereceğini söylemişti.

Dava açıldı

İddianame gereğince 8’i tutuklu, 23 sanık hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘nitelikli dolandırıcılık’, ‘silahla yağma’, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, hakaret’, ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme’, ‘ele geçirme veya yayma’, ‘suç örgütüne isteyerek ve bilerek yardım etme’ gibi suçlardan iki ila 806 yıl arasında değişen hapis cezaları istemi ile Kahramanmaraş 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Üniversiteye dolandırıcılık dersi konsunÜniversiteye dolandırıcılık dersi konsun

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.