Teleferikte mahsur kalanlar kurtarıldı: Kaza ‘geliyorum’ dedi mi? 10Haber araştırdı
Japon deprem uzmanı Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, İstanbul’da zemini yumuşak 5 bölge için özel uyarı yaptı. Birkaç saat sonra ise Marmara Denizi'nde 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Bu yıl 6 Şubat’ta deprem gerçeğiyle yeniden yüzleşen Türkiye’nin gözü, nüfusu dünyanın pek çok ülkesinden fazla olan İstanbul’a çevrilmiş durumda. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı (KAF) yıllarca çalışmış uzmanlar olası Marmara depremi senaryolarını masaya yatırmaya devam ederken, dikkat çeken bir uyarı da Japon uzmandan geldi.
Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Eskişehir’de özel bir şirketin düzenlediği deprem konulu panele katıldı. Panel öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Moriwaki, özellikle İstanbul’da Avcılar ve çevresindeki toprağın yumuşak bir yapıya sahip olduğunu ifade ederek kentsel dönüşümün bu bölgelerde yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi.
Bursa, Konya ve Marmara bölgesinde deprem riskine dikkat çeken Moriwaki, “Marmara bölgesinde yaşanacak depremin İstanbul’a da etkisi olacak. Ama başka deprem uzmanları da ben de Kuzey Anadolu fay hattında, adaların biraz güney tarafları üzerinde depremi beklediğimizi söyleyebiliriz. Orada 6- 7 tane fay var. Bir fay kırılırsa 6.8, birkaç tane kırılırsa 7 şiddetinde olabilir, 7.5 de olabilir. Gölcük’ten başlayıp Silivri’ye kadar tamamen bir kerede kırılırsa, bunun ihtimali az ama, eğer öyle olursa 7.9 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini söyleyebilirim” dedi.
İstanbul’da deprem için hazır olunması gerektiğini belirten Japon uzman Moriwaki, özellikle zemini yumuşak olan Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar ve Büyükçekmece bölgelerinde gerekli kentsel dönüşümlerin yapılması gerektiğini söyledi. Moriwaki, “O tarafta zemin çok yumuşak. Yumuşak zeminli yerlerde dönüşümü öncelikli olarak yapmak lazım. Deprem sert zeminde hızlıca gidiyor ve fazla dalga olmuyor. Ama zemin yumuşaksa deprem yavaş gidiyor ve dalga çok etkili oluyor. Yani 1999 Gölcük depreminde İstanbul’da fazla sıkıntı yoktu. Ama Avcılar’da binalar çöktü. Çünkü oranın zemini çok yumuşak. Seneye yerel seçim var. Geçenlerde Naci hocayla bir seminerimiz vardı ve Naci hoca da bunu söyledi, yani büyükşehir belediye başkanı seçilecek kişilere deprem eğitim vermek lazım” diye konuştu.
Depremle ilgili hakikatlerin ve senaryoların masaya yatırıldığı bu seminerin düzenlenmesinin akşamında, Marmara yine sallandı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 23.04’te Gemlik Körfezi’nde 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı.
İstanbul ve çevre şehirlerden de hissedilen depremin derinliği 9.11 kilometre olarak belirtildi. Mudanya’da son olarak 4 Aralık’ta 5.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, sarsıntı bir çok şehirde hissedilmişti.
Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 3.9 olarak duyururken, derinlik için 12.3 kilometre bilgisini paylaştı.