Dolarda 3’lü fiyat: TCMB’de 19,60, bankada 23,94, Kapalıçarşı’da 22,30 lira
Altın haftanın son çalışma gününde saat 09.18 gibi yüzde 0.03 düşüş gösterip 2.035 dolarda hareket etse de 2024 yılına hızlı gireceği öngörülüyor. Dolar ise 4 aylık yükselişini sürdürdü.
Altın haftanın son çalışma gününde saat 09.18 gibi yüzde 0.03 düşüş gösterip 2.035 dolarda hareket etse de 2024 yılına hızlı gireceği öngörülüyor. Fed’in faiz indirimine başlayacağı, ABD dolarının zayıflayacağı beklentisiyle jeopolitik riskler ve merkez bankalarının talebinin birleşince ons altın bu hafta 2.000 doların üzerine yerleşti. Beklenti yeni yılda altında çok daha yüksek zirvelerin test edeceği ve önümüzdeki yıl 2.200 doların üzerini hedefleyebileceği belirtiliyor.
Dolar/TL yaklaşık dört aydır günlük sınırlı yükseliş trendi ile geldiği tarihi zirvesinin hemen altından güne başladı. Dolar Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte uluslararası piyasalarda 29,05’e kadar yükselirken, saat 09.30 itibarıyla yüzde 0,27 yükselişle 29,040’dan işlem gördü. Euro/TL ise aynı saat itibarıyla 31,915 seviyelerinde seyrediyor. Bugün iç veri gündeminde kasım ayı konut satış verisi, TCMB aralık ayı piyasa katılımcıları anketi ile Hazine kasım ayı bütçe dengesini yer alıyor. Ayrıca piyasa kapanışı ardından Türkiye’yi “durağan görünüm” ile B3 notuyla derecelendiren Moody’s güncellemesi takip edilecek.
TCMB ise seçimlerin ardından 3 bin 150 baz puan faiz artışına gitti. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek yılın son toplantısında da mevcut yüzde 40 seviyesindeki politika faizinde artışın devam etmesi bekleniyor. Reuters anketine göre TCMB’nin bir haftalık repo faizini önümüzdeki hafta 250 puan artışla yüzde 42,5’e çekerek sıkılaştırma sürecinin son adımlarını atması bekleniyor. Kasım ayında beklentilerin üzerinde politika faizi artışı yapan TCMB dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını görüşünde. Parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacak ve kısa zamanda sıkılaştırma tamamlanacak. Sıkılık ise gerektiği müddetçe sürdürülecek. Genel seçimlerin ardından döviz, tahvil başta olmak üzere piyasalar kamu kontrollü yapıdan serbest koşullara doğru ilerliyor. Fed gibi küresel risk iştahında belirgin etki eden gelişmeler yeni yeni TL’de etkileri görülmeye başladı. Fed’den önce de yabancıların kasım ayı sonu ve aralık ayı ikinci haftasında tahvillere gösterdiği ilgi ve beklentilerin üzerindeki faiz artış kararları TL’yi etkilemişti. TL, son günlerde daha yatay seyretse de dolar karşısında yıl başından beri yüzde 35,6 değer kaybetti. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği haziran ayından bugüne TL’deki değer kaybı ise yüzde 28,7 oldu. TL’nin seviyesini belirlemek için rezerv satışlarına seçim sonrası son verilmesinin ardından rezervlerde başlayan yükseliş trendi de haziran ayından bugüne devam ediyor. TCMB’nin toplam rezervleri geçen hafta 1,23 milyar dolar artışla 141,37 milyar dolara yükselerek yeni zirvesine çıktı. Toplam rezervler haziran başından bu yana geçen 28 haftanın 26’sında arttı. Haziran bu yana artış 42,92 milyar dolar oldu.
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ve hisse senedi portföyü 8 Aralık haftasında net 1,45 milyar dolar ile altı buçuk yılın en büyük haftalık girişine işaret etti.
TCMB verilerine göre yurtdışında yerleşik kişilerin DİBS portföyü geçen hafta 891,4 milyon dolar arttı. Bu Ağustos 2017’den beri görülen en yüksek haftalık giriş oldu. İlgili haftada Hazine 2 ve 10 yıl vadeli gösterge tahvillerin yeniden ihracını gerçekleştirmiş bankacılar yabancı yatırımcı yanısıra lokal bireysel ve kurumsal talep gördüklerini söylemilerdi.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,11 yükselişle 7.821,97 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,25 ve holding endeksi yüzde 0,07 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,52 ile metal eşya makina, en çok gerileyen ise yüzde 0,81 ile finansal kiralama faktoring oldu. Dün, alış ağırlık bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,77 değer kazancıyla 7.813,40 puandan tamamladı.