İngiltere, İtalya ve Japonya’dan ortak proje: Süpersonik hayalet uçak geliyor

İngiltere, italya ve Japonya ortak bir çalışmayla süpersonik hayalet jet geliştirecek. Üç ülke tarafından imzalanan anlaşmaya göre altıncı nesil savaş uçağı 2035 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirecek.

Dünya 16 Aralık 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
İngiltere, italya ve Japonya ortak bir çalışmayla süpersonik jet geliştirecek. Altıncı nesil savaş uçağı 2035 yılında göklerde olacak. / Fotoğraf: İngiltere Savunma Bakanlığı

Süpersonik savaş uçakları daha fazla ülkenin askeri envanterinde yer almaya başlarken İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, İtalya ve Japonya ile İngiltere’de ‘tarihteki en gelişmiş savaş uçaklarından birini’ geliştireceklerini duyurdu.

Shapps, üç ülkenin savunma bakanları tarafından Japonya’nın başkenti Tokyo’da imzalanan anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada “Birleşik Krallık tarihteki en gelişmiş savaş uçaklarından birinin geliştirilmesine öncülük edecek. İtalyan ve Japon müttefiklerimizle birlikte çalışarak daha tehlikeli bir çağın tehditleriyle mücadele etmek için ihtiyaç duyduğumuz süpersonik hayalet avcı uçağını yapacağız” dedi.

Altıncı nesil süpersonik hayalet jetin 2035 yılında faaliyete geçmesinin beklendiği ve mevcut sistemlerden 10 bin kat daha fazla veri sağlayabilen güçlü bir radara sahip olacağı vurgulandı. Açıklamada ayrıca uçakla beraber programın, Asya-Pasifik Bölgesi’nde güvenliği sağlama konusunda “İngiltere’nin kararlılığını gösterdiği” belirtildi.

Hedef 2035

Söz konusu proje, üç ülkenin Londra ve Tokyo’nun ayrı yeni nesil savaş uçağı programlarını birleştirerek ilk büyük savunma sanayi işbirliğini kurmalarından bir yıl sonra geldi. Her iki ülkenin parlamentolarının, savaş uçağının 2035 yılına kadar uçuşa geçmesini hedefleyen anlaşmayı onaylaması gerekiyor. Programın ortak geliştirme aşaması ise 2025 yılında başlayacak.

Küresel Savaş Hava Programı (GCAP) adı verilen projenin hem ortak hükümet merkezi hem de sektördeki muadili İngiltere’de bulunacak. Duyuruya göre hükümet kuruluşunun ilk genel müdürü Japonya’dan, iş dünyası kuruluşunun ilk lideri ise İtalya’dan olacak.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps “Hiçbir ulus bunu bizim becerilerimiz, ekipmanımız ve üretim hatlarındaki kabiliyetimiz birlikte bu konudaki uzmanlık düzeyi olmadan tek başına yapamaz” diyerek üç ülkenin projeye ortak katkılarına vurgu yaptı.

Japon bakandan güvenlik vurgusu: İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana…

Başkent Tokyo’da Shapps ve İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto ile görüşen Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara da “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en karmaşık güvenlik ortamıyla karşı karşıyayız. Hava üstünlüğünü sağlamak, başarmamız gereken çok önemli bir zorluk olmaya devam ediyor” dedi.

Kihara şirketin başına kimin geçeceğini söylemedi ancak “bu iş için en iyi kişinin” seçilmesini sağlayacağını söyledi.

Hisseler eşit dağıtıldı, şirketler açıklandı

İtalya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İtalya, İngiltere ve Japonya’nın projede yüzde 33’lük eşit hisselere sahip olacağı belirtildi. Açıklamada “Aylar süren müzakereler dengeli bir uzlaşmaya varılmasını sağladı” dendi.

Geçtiğimiz aylarda İtalya, Japonya ve İngiltere’nin söz konusu ittifaka hakim olacağı yönündeki haberleri “spekülatif” olarak nitelendirerek reddetmişti.

Projede İngiliz BAE Systems, İtalyan Leonardo, Avrupalı füze üreticisi MBDA ve motor üreticisi Rolls-Royce yer alıyor.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Japon Mitsubishi Heavy Industries Japon aviyonik üreticisi Mitsubishi Electric Corp, motor üreticileri IHI Corp ve Avio Aero’nun da projeye katkı sağlayacağını bildirdi.

Türkiye’nin savaş uçağı açmazıTürkiye’nin savaş uçağı açmazı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.