OECD açıkladı: Göçmenler gelişmiş ülkelere iyi geldi
Dolar ve euro tarihi seviyelerini sürdürürken altın güne düşüşle başladı. Hem ons altın hem de gram altında düşüş yaşandı. Dün günü düşüşle tamamlayan borsada düşüş yeni günde de sürdü.
Dolar/TL yaklaşık dört aydır günlük sınırlı yükseliş trendini bugün de sürdürdü. Dolar güne 29,0620 liradan, Euro ise 31,7550 liradan başladı. Euro saat 09.28 gibi yüzde 0.10 artarak 31.79 TL’ye çıktı. Merkez Bankası’nın perşembe günü açıklanacak faiz kararı haftanın en önemli gündem maddesi olarak takip edilecek. Seçimlerin ardından 3 bin 150 baz puan faiz artışına giden Merkez Bankası’nın (TCMB) bu haftaki yılın son toplantısında yüzde 40 seviyesindeki politika faizinde artışa devam etmesi bekleniyor.
Ons altın fiyatı ABD tahvil faizleri ve dolar endeksindeki gerilemenin desteğiyle yükselirken 2000 dolar seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürüyor. Ancak bugünkü işlemlerde ons altın saat 09.45 gibi yüzde 0.06 düşerek 2025.54 dolara kadar geriledi. Gram altın aynı dakikalarda yüzde 0,5 düşerek 1892,73 TL’de hareket ediyor.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yüzde 0,08 düşüşle 7.783,90 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,02 artarken holding endeksi yüzde 0,05 azalış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,83 ile tekstil deri, en çok gerileyen ise yüzde 0,87 ile orman kağıt basım oldu. Dün satış ağırlık bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 2,54 değer kaybıyla 7.790,42 puandan tamamladı.
Fed’in geçen haftaki toplantısından gelecek döneme ilişkin alınan sinyallerin bankanın uzun bir aranın ardından ilk kez güvercin mesaj verdiğini göstermesine karşın Fed yetkililerinin şahin sözle yönlendirmeleri risk iştahını baskıladı.
Banka yetkililerinden gelen açıklamalar devam ederken Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee Fed’in faiz oranlarını yakın zamanda ve hızlı bir şekilde düşürme konusunda önceden taahhütte bulunmadığını ve piyasa beklentilerindeki artışın bankanın işleyişiyle çeliştiğini söyledi.
San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise bir röportajında aşırı sıkılaşmayı önlemek için faiz indirimlerinin gelecek yıl gerekli olabileceğini belirtti. Daly enflasyonun son aylardaki istikrarlı düşüşünü sürdürmesi halinde Fed’in politika faizinde gelecek yıl üç kez indirime gidilse bile oldukça kısıtlayıcı olacağını ifade etti.
Analistler Fed yetkililerinin devam eden temkinli sözle yönlendirmelerinin ardından pay piyasalarında risk iştahının zayıfladığını belirterek bu hafta yoğun makroekonomik veri gündeminin yatırımcıların odağına yerleştiğini bildirdi.
Özellikle Fed’in enflasyon göstergesi olarak yakından izlediği kişisel tüketim harcamaları verilerinin varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini aktaran analistler bununla birlikte Fed yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin de piyasaların yönü üzerinde etkili olmaya devam etmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın gelecek yılın ilk toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken Fed’in martta faiz indirimlerine başlama ihtimali yüzde 70’te bulunuyor. Öte yandan dün Uluslararası Para Fonu (IMF) Guvernörler Kurulu üye ülkelerin kotalarının yüzde 50 oranında artırılmasını onaylayarak toplam kotaları 960 milyar dolara çıkaracağını duyurdu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen IMF Başkanı Kristalina Georgieva kota artışının fonun borç alınan kaynaklara bağımlılığını azaltacağını, kredi verme kapasitesinde kotaların birincil rolünü yeniden tesis edeceğini ve IMF’nin Küresel Finansal Güvenlik Ağının merkezindeki rolünü güçlendireceğini belirtti.
Söz konusu gelişmelerin ardından varlık fiyatlarında temkinli seyir gözlenirken Kızıl Deniz’den gelen olumsuz haber akışlarıyla dün yüzde 1,6 değer kazanan Brent petrolün varil fiyatı yükseliş eğilimini üst üste beşinci işlem gününe taşıyarak önceki kapanışının hemen üzerinde 78,3 dolardan işlem görüyor.
Pay piyasaları tarafında ise dün US Steel’in hisseleri Japon Nippon Steel’in şirketi 14,9 milyar dolarlık anlaşmayla satın alacağına ilişkin haberlerin ardından yüzde 26’nın üzerinde değer kazandı.
New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,61 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,45 artış kaydederken Dow Jones endeksi yatay bir seyir izledi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Avrupa borsalarında dün İngiltere hariç negatif bir seyir izlendi.
Dün Kızıl Deniz’de artan bölgesel riskler nedeniyle uluslararası lojistik aksamalar olduğuna yönelik haber akışı gündemin odağına yerleşirken bugün veri gündemi tarafında gözler Euro Bölgesi’nde enflasyon verilerine çevrildi.
Analistler piyasa beklentilerinin Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) kasımda aylık yüzde 0,5 gerileyeceği, yıllık bazda ise yüzde 2,4 artış göstereceği yönünde olduğunu söyledi.
Dün güvenlik riskleri nedeniyle BP Kızıl Deniz üzerinden tüm tanker sevkiyatının geçici olarak durdurulduğunu bildirdi. Dünyanın en büyük lojistik şirketlerinin başında gelen MSC, Hapag-Lloyd, CMA CGM ve Maersk de Yemen’deki bazı Husi güçlerinin son dönemde uluslararası nakliye tankerlerine saldırılar düzenlediğini belirterek geçici olarak Kızıl Deniz’den geçişleri durdurma kararı aldığını duyurmuştu.
Dün İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,44, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,37 ve Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,60 değer kaybederken İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,50 artış kaydetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık seyirle başladı.
Asya’da Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) para politikasında değişikliğe gitmemesiyle Japonya’da Nikkei 225 endeksi bölge pay piyasalarından pozitif ayrıştı.
BoJ negatif faiz politikası uygulayan son merkez bankası olma özelliğinin devam ettirerek politika faizini eksi yüzde 0,1’de sabit bıraktı.
Piyasalarda artan normalleşme beklentilerine rağmen BoJ’un kararında gelecek yıl negatif faiz politikasının sonlanacağına yönelik bir sinyal yer almadı.
Kararın ardından dolar/yen paritesi yükseliş eğilimini üst üste üçüncü işlem gününe taşırken şu sıralarda parite yüzde 0,4 artışla 143,5 seviyesinde bulunuyor.
Öte yandan Çin’de gayrimenkul şirketlerine yönelik endişeler varlık fiyatlarını baskılamaya devam ederken ülkenin en büyük şirketlerinden Country Garden’ın olası kayıplar için bir fon ayırdığını duyurmasının ardından şirketin hisse fiyatı tarihi düşük seviyeye indi.
Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1 artarken Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 azalış kaydetti.