Kuzey Kore, ABD-Güney Kore görüşmesinin ardından en güçlü uzun menzilli füzesini ateşledi

Güney Koreli yetkililer Kuzey Kore'nin "BM kısıtlamalarına meydan okuyarak" en gelişmiş uzun menzilli füzesini ateşlediğini açıkladı. Denemenin Güney yönetiminin ABD ile görüşmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Dünya 20 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerinden bir görüntü. / Fotoğraf: AA

Kuzey Kore en güçlü uzun menzilli füzesinin denemesini gerçekleştirdi. Deneme Güney Kore ve ABD savunma yetkililerinin geçen hafta bir araya gelerek Kuzey’den gelebilecek olası nükleer saldırıya nasıl karşılık verileceğine ilişkin planları güncellemesinin ardından geldi.

Pyongyang plandaki güncellemelere karşılık olarak “daha saldırgan karşı tedbirler alma” sözü vermişti. Yetkililerin aktardığına göre Kuzey uzun menzilli füzeyi pazartesi sabahı yerel saatle 08.24 (Pazar GMT 23:24) civarında Pyongyang bölgesinden fırlattı.

Kıtalararası balistik füzenin (ICBM) fırlatılması Batı’dan anında gelen bir kınamayla karşılık buldu. Füze Japonya’nın en büyük ikinci adası olan Hokkaido’nun batısına düştü. Güney Koreli ve Japon yetkililer füzenin 73 dakika boyunca yaklaşık bin kilometre yol kat ettiğini söyledi.

Kıtalararası balistik füzelerin Kuzey Amerika’ya ulaşabilecek menzile sahip olduğu biliniyor. Bu deneme ise Kuzey Kore’nin bu yıl içinde gerçekleştirdiği beşinci başarılı fırlatması oldu.

Füze denemesini kınamakta gecikmeyen ABD, Güney Kore ve Japonya, bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal ettiğini ve Kore yarımadasını daha güvensiz hâle getirdiğini belirtti.

Casus uydu krizi askeri anlaşmayı askıya aldırdı

Kuzey ve Güney arasındaki gerilim geçen ay Pyongyang’ın yine BM yaptırımlarını ihlal ederek yörüngeye bir casus uyduyu başarıyla fırlatmasıyla alevlenmişti.

Seul, Kuzey ile sınır boyunca askeri faaliyetleri sınırlandırmak ve çatışma olasılığını azaltmak amacıyla yapılan askeri anlaşmayı (Koreler Arası Askeri Anlaşma) kısmen askıya alarak yanıt verdi. Pyongyang daha sonra anlaşmadan tamamen çekildi. Kuzey Kore o zamandan bu yana topraklarını Güney’den ayıran Askerden Arındırılmış Bölge’nin daha önce silahsız olan kısımlarına askerlerini yeniden konuşlandırdı. Bu da gerilimi bir hayli yükseltti.

Geçen hafta Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Kim Tae-hyo Kuzey’den Aralık ayında bir kıtalararası balistik füze fırlatması beklediğini söylemişti.

Yeni denemeler yolda

Nisan ayındaki ilk başarılı denemenin ardından Hwasong-18 füzesini Temmuz ayında test eden Pyongyang yeni bir katı yakıtlı orta menzilli balistik füze geliştirmek için de çalışıyor. Geçen ay motorun testlerden başarıyla geçtiğini söyleyen yönetim füzenin henüz başarılı bir şekilde fırlatılmadığını belirtmişti.

Kuzey Kore nükleer silah cephaneliğini geliştirmeye ve eklemeler yapmaya devam ederken Güney Kore ve ABD bölge savunmasını hızlandırıyor. 15 Aralık’ta Washington’da yapılan bir toplantıda yetkililer, Kuzey Kore’nin olası bir nükleer saldırısına nasıl yanıt verileceğine ilişkin acil durum planlarını güncelledi. İki ülke ayrıca gelecek yaz yapacakları askeri tatbikatlarda nükleer silahların kullanılacağı tatbikatlar yapılması konusunda da anlaştı.

Bu arada Kuzey Kore de Çin ve Rusya ile bağlarını derinleştiriyor. Pazartesi günü yetkililer Pekin’de Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi. Batılı ülkeler pazartesi günkü görüşmeyi her ne kadar kınasa da Wang Yi Çin’in Pyongyang’a desteğini açıkça ifade etti. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Pekin ve Pyongyang arasındaki ilişkinin karşılıklı güven temelinde olduğuna vurgu yapıldı.

Mayıs 2022’den bu yana Kuzey Kore, hem Çin hem de Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde daha fazla yaptırımı veto etmesi nedeniyle füze denemelerini gerçekleştirebiliyor.

Casus uydu krizi: Kuzey Kore barış umudu simgesi askeri anlaşmadan çekildiCasus uydu krizi: Kuzey Kore barış umudu simgesi askeri anlaşmadan çekildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.