Zam yağmuru Merkez’in anketinde enflasyon beklentisini yükseltti
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TBMM'de yaptığı açıklamada "Enflasyonu önümüzdeki yıl sonunda yüzde 36'ya, 2026'da ise tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz. Ayrıca gelecek yıl yüzde 4 büyüme hedefimiz var" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesine ilişkin konuştu. Enflasyonu 2026 yılında tek haneli seviyelere düşürmeyi hedeflediklerini belirten Şimşek, “Orta Vadeli Program’ın ana hedefi enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak. Kararlıyız enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz” dedi.
Sermaye piyasalarını enflasyon düştükçe güçlendireceklerini belirten Şimşek “Yeşil ve dijital dönüşümü hızlandırıyoruz. Önümüzdeki dönem her şeye rağmen tasarruf harcamalarımızı devam ettireceğiz. Borçlanma maliyetlerimiz geriledi, ‘Orta Vadeli Program’ işliyor. Çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 400 baz puandan daha fazla düştüğünü belirten Şimşek, TL varlıklara uluslararası yatırımcı ilgisinin arttığını belirtti. Şimşek yatırımcı ilgisinin daha da artacağını belirterek “Piyasada arzuladığımızdan daha fazla kaynak akışı var” dedi.
Şimşek, “Biz hiç kimseden para istemedik. Türkiye’nin paraya ihtiyacı yok. Arzuladığımızdan daha fazla para girişi zaten var” dedi. Sözcü gazetesinin haberine göre, Şimşek’in bu sözlerine muhalefet milletvekillerinden sert eleştiriler geldi. CHP’li Burcu Köksal, “Paraya ihtiyacınız yoksa niye halktan çifter çifter vergi alıyorsunuz? Neredeyse bir nefes vergisi almadığınız kaldı. Konuşmanıza bakıyorum hac farz olmuş, kasaya bakıyorum zekata muhtaç” dedi. DEM Milletvekili Meral Danış Beştaş da, “Madem paraya ihtiyacınız yok o zaman niye insanların istediği maaş zamlarını vermiyorsunuz?” diye sordu. Bakan Şimşek, konuşmasında milyonlarca genç işsize istihdam kapısı olarak yabancı ülkeleri işaret etti.
Dünya nüfusunun yaşlandığını, çalışma çağındaki nüfustaki artışın da yavaşladığını belirten Şimşek, “Ancak Türkiye’de böyle bir durum yok. Çalışma çağındaki nüfus yüzde 1.4 arttı. Önümüzdeki 15-20 yılı iyi değerlendireceğiz. İş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan beceri ve programları artırıyoruz” dedi.
Şimşek, sıcak paranın tehlikelerini iyi bildiklerini, sıcak para peşinde olmadıklarını, asıl hedeflerinin uzun vadeli doğrudan yabancı sermaye girişini sağlamak olduğunu, bunun için de zamana ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Saadet Partili Bülent Kaya, para gelmesi için güvene ihtiyaç olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanı size dolandırıcı demişti. Ben sizin dolandırıcı olduğunuzu düşünmüyorum. Kendisi sizden özür diledi mi? Özür dilemesini istediniz mi? Çünkü bir dolandırıcıya uluslararası çevreler de güvenmez” dedi.
Konuşmaların ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kurumların 2024 yılı bütçeleri kabul edildi. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, birleşimi saat 11.00’de toplanmak üzere kapattı.