2 bin yıllık eser ait olduğu topraklara dönüyor: Roma’dan Gaziantep’e getirilecek
2023'te kaçak yollarla yurtdışına çıkarılan 3 bin 59 tarihi eser Türkiye'ye geri getirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medyadan yaptığı paylaşımda iade edilen eserler hakkında bilgi verirken 2024 hedeflerini de açıkladı.
Türkiye yurtdışına kaçırılan tarihi eserleri geri getirmeye devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medya hesabından yurtdışına kaçırılan 3 bin 95 tarihi eserin Türkiye’ye getirildiğini açıkladı. 2022 yılında 1121 tarihi eser Türkiye’ye getirilmişti. Buna göre bir yılda yaklaşık üç katı fazla eser iade edildi. Bakan Ersoy çalınan eserlerin iade edilmesi için çalışmalara 2024 yılında da özveri ve kararlılıkla devam edeceklerini söyledi. Türkiye’ye iadesi gerçekleşen eserlerle ilgili bilgi veren Bakan Ersoy Perge ve Boubon antik kentleri kökenli imparator heykellerinden Zeugma kökenli stel ile Urartu Dönemi eserlerine kadar binlerce tarihi mirasın artık doğduğu topraklarda sergilendiğini anlattı.
Türkiye’ye iade edilen eserler hakkında bilgi veren Bakan Mehmet Nuri Ersoy “Geçen yıl ülkemize iadesi sağlanan eserler arasında Bulgaristan’dan büyük bir bölümü Pontus Kralı 6. Mithradates Eupator (millattan önce 120-63) dönemine ait 2 bin 940 sikke, Amerika Birleşik Devletleri’nden Burdur Boubon antik kenti kökenli Septimius Severus’un milattan sonra 2.-3. yüzyıllara tarihlenen bronz heykeli ile Antalya Perge kazılarından çıkmış olan ve milattan sonra 3. yüzyıla tarihlenen mermer imparator başları bulunuyor” dedi.
2023 yılında İtalya ve İsviçre’den de çok sayıda eser Türkiye’ye iade edildi. Bunlarla ilgili de bilgi paylaşan Bakan Ersoy şöyle dedi: “İtalya’dan milattan sonra 2. yüzyıla tarihlenen ve üstü yazıtlı Gaziantep Zeugma kökenli mezar steli, İsviçre’den Urartu dönemine (milattan önce 9.-7. yüzyıllar) tarihlenen bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, kusura tipi idol (milattan önce 3000) ile Roma Dönemi’ne ait bir geyik figürini getirildi.”