ABD, Gazze’ye yardım ulaştırmak için geçici liman inşa edecek
ABD Dışişleri Bakanlığı iki İsrailli bakanın "Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden zorunlu göçünü" savunan son açıklamalarını reddederek Gazze’nin Filistin toprağı olduğunu söyledi. Fransa da açıklamaya katılarak bakanları kınadığını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve söylemleriyle sürekli gündemde olan aşırı sağcı Kamu Güvenliği Bakanı Itamar Ben Gvir’in Filistinlilerin Gazze dışında yerleştirilmesiyle ilgili son açıklamalarını reddettiğini duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı:
“Amerika Birleşik Devletleri İsrailli bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben Gvir’in Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesini savunan son açıklamalarını reddetmektedir. Bu söylem kışkırtıcı ve sorumsuzcadır. Bu tür açıklamaların İsrail hükümetinin politikasını yansıtmadığı, Başbakan dahil olmak üzere İsrail Hükümeti tarafından defalarca ve tutarlı şekilde tarafımıza ifade edilmiştir.
Bu tür açıklamalara derhal son verilmelidir. Gazze’nin Filistin toprağı olduğu ve Filistin toprağı olarak kalacağı, Hamas’ın artık geleceğinin kontrolünde olmadığı ve hiçbir terör grubunun İsrail’i tehdit edemeyeceği konusunda açık, tutarlı ve net olduk. İsraillilerin ve Filistinlilerin, çevremizdeki bölgenin ve dünyanın çıkarları doğrultusunda aradığımız gelecek budur.”
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da “Amerika Birleşik Devletleri, İsrailli Bakanlar Smotrich ve Ben Gvir’in kışkırtıcı ve sorumsuz açıklamalarını reddetmektedir. Filistinlilerin Gazze’den kitlesel olarak göç ettirilmesi söz konusu olmamalıdır” deyip bakanlığın açıklamasına katıldı.
Kamu Güvenliği Bakanı Itamar Ben Gvir ABD’nin tepkisiyle ilgili olarak “Amerika Birleşik Devletleri’ni gerçekten takdir ediyorum ama kusura bakmayın biz (İsrail) Amerikan bayrağındaki yıldızlardan biri değiliz. Amerika Birleşik Devletleri bizim en iyi dostumuzdur, ancak her şeyden önce İsrail Devleti için en iyi olanı yapacağız: Yüzbinlerce kişinin Gazze’den göç etmesi, bölge sakinlerinin evlerine dönmesine, güvenlik içinde yaşamasına ve IDF’in (onları) korumasına olanak tanıyacak” dedi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı da İsrail Maliye Bakanı Smotrich ve Kamu Güvenliği Bakanı Ben Gvir’in Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesini savunan son açıklamalarını kınadı.
Açıklamada şöyle dendi:
“İsrail’i sorumsuz ve gerilimi körükleyen bu tür provokatif açıklamalardan kaçınmaya çağırıyoruz. Fransa, nüfusların zorla yer değiştirilmesini Cenevre Sözleşmeleri ve Roma Tüzüğü anlamında uluslararası hukukun ciddi bir ihlali teşkil ettiğini hatırlatır. Filistinlilerin kendi topraklarında nerede yaşamaları gerektiğine karar vermek İsrail hükümetine bağlı değil. Gazze Şeridi’nin ve sakinlerinin geleceği, İsrail’in yanında barış ve güvenlik içinde yaşayan birleşik bir Filistin devletindedir.”
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna iki bakanın açıklamalarını ‘sorumsuzca ve provatif’ olarak nitelendirdi.
ABD’den sonra Fransa da işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinli sivillere şiddet uygulayan “aşırıcı” Yahudi yerleşimcilerin ülke topraklarına girmesini yasaklayacağı duyurdu. Dışişleri Bakanlığı bir gazetecinin, Fransa’nın birçok defa aşırıcı Yahudi yerleşimciler hakkında önlem alacağını duyurmasına rağmen neden bu girişimi almakta geç kaldığı yönündeki sorusuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada Paris yönetiminin Batı Şeria’da Filistinli sivillere şiddet uygulayan aşırıcı Yahudi yerleşimcilerin ülkeye girmesine izin vermeyeceği bildirildi. Bu tür önlemleri almak için öncelikle söz konusu kişilerin belirlenmesi gerektiği kaydedilen açıklamada Fransa’nın bu yerleşimcilere karşı Avrupa Birliği (AB) düzeyinde de yaptırım uygulanmasına olumlu baktığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Dışişleri Bakanı Colonna’nın Aralık 2023’te Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Konseyi Toplantısı’nda bu konuya değindiği aktarılarak “Bu konuda, Avrupalı ortaklarımızla bu yaptırımlardan etkilenebilecek kişileri tespit etmek için çalışıyoruz” dendi.
Yahudi yerleşimcilere yönelik bu tarz yaptırımların alınması için AB’yi oluşturan 27 ülkenin tamamının mutabık olması gerektiğine işaret edilen açıklamada “Fransa, Batı Şeria’da (Yahudi) yerleşimci grupların Filistinlilere şiddetini bir kez daha güçlü şekilde kınıyor. Bu şiddet sona ermeli. Bunu sağlamak ve faillerini yargılamak İsrailli makamlarının sorumluluğu” dendi.
Fransa’nın genel anlamda sömürgeciliği de kınadığı, uluslararası hukuka göre sömürgeciliğin yasa dışı olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bu bağlamda, İsrailli yetkilileri, son zamanlarda Filistin topraklarındaki yerleşimleri hızlandıran, örneğin 6 Aralık tarihinde duyurulan Doğu Kudüs’teki yerleşim birimlerinde 1800 yeni konut inşasına izin verme gibi utanç verici kararları gözden geçirmeye davet ediyoruz.”