MİT’ten PKK’ya altı ayda ikinci kez dron operasyonu
MİT ve Emniyet'in MOSSAD'ın Türkiye'deki Filistinlilere karşı kullanmak için devşirdiği hücre yapılanması operasyonunda gözaltına alınanların çoğunun ülkeye sonradan yerleşen Arap ülkeleri uyruklu kişiler olduğu öğrenildi.
MİT ve Emniyet İstihbarat Başkanlığı koordinasyonunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından İsrail İstihbarat Servisi MOSSAD ile bağlantılı kişilere yönelik İstanbul merkezli toplam sekiz ilde yapılan operasyonda gözaltına alınan 34 kişiden çoğunun Türkiye’ye sonradan yerleşen Arap ülkeleri uyruklu kişiler olduğu ortaya çıktı. MOSSAD Türkiye’de yaşayan Filistinlilere karşı kullanmak için bu kişilerden değişik şekillerde yararlanmak istiyordu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında İsrail İstihbarat Servisi ile bağlantılı toplam 46 kişi tespit edilirken bazılarının önceden yurtdışına çıktığı belirlendi. Operasyona konu kişilerin taktik işlerde kullanılan kısa süreli elemanlar olduğu öğrenildi.
MİT özellikle son iki yılda MOSSAD’ın Türkiye’yle ilgili faaliyetlerini önlemek için bir dizi operasyon yaptı. MOSSAD’ın “ajan” olarak devşirdiği yabancı şahıslara yönelik 2021’deki operasyon ile özel dedektif ve taktik elemanlarla ilgili 2022’deki operasyon sonrasında 58’i yabancı, 39’u T.C. vatandaşı toplam 97 kişiye uygulama yaptı. İlk aşamada 51’i tutuklandı.
İsrail İstihbaratı taktik seviyede ilişki kurduğu bu elemanlar üzerinden parça parça iş yaptırarak asıl hedefe yönelik eylem planı oluşturuyor. Bu elemanları kullanan İsrail İstihbaratı bilgi toplama, araştırma, hedefleri fotoğraf ve video ile görüntüleme, takip, hedef araçlara GPS cihazı yerleştirme, dayak ve yaralama, soygun, kundaklama, tehdit ve şantaj gibi işlerin yanı sıra web sitesi kurma/yönetme, internet haber gazetesi tasarlama, yalan haber yayma gibi çalışmaları da yürütüyor.
Bunların haricinde MOSSAD hedefi kişi ya da kurumların IP adreslerinin toplanması, hedef bölgelerdeki kameraların tespit edilip hack’lenmesi veya sızılması ile Türkiye’deki yabancı şahıslarla ilgili veri oluşturma gibi siber faaliyetlerde de bulunuluyor.
Türkiye’de devşirilen kişilerle MOSSAD yurtdışında görüşme sağlıyordu. Bu görüşmelerde bulunulan ülkenin profiline uygun fiziki özelliklere sahip istihbaratçılar ele alınan şahıslarla temas kuruyordu. Elemanlar yurtdışı seyahatlerinde konforlu otellerde ağırlanıyor, lüks restoranlara davet ediliyor ve özel gezi/tur programlarına dahil ediliyordu. Bu kişiler yalan makinesi testine de sokuluyordu.