Yargıtay Başkanı Akarca: Derin görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ikinci ihlal kararına ilişkin "Ciddi anlamda derin görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek" dedi.

Gündem 5 Ocak 2024
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davasından tutuklu Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nce ikinci kez verilen ihlal kararına ilişkin, “Aşağı yukarı 5-6 yıldır süregelen bireysel başvuru yolunun incelenmesindeki yorum farklılığından ve Anayasa’nın durumundan kaynaklanan ve ciddi anlamda derin görüş aykırılıklarımız olduğu bir gerçek” dedi.

Başkan Akarca ve beraberindeki heyet, Afyon’a geldiğinde burada Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı tarafından karşılandı. Karşılama sırasında Yargıtay Başkanı Akarca gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Bir gazetecinin “Anayasa Mahkemesinin son kararıyla ilgili bir ikilem var, bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?” sorusu üzerine Akarca, “Anayasa Mahkemesi’yle bu sadece son olayla ilgili olarak ortaya çıkmış bir problem değil. Yani aşağı yukarı 5-6 yıldır süregelen bireysel başvuru yolunun incelenmesindeki yorum farklılığından ve Anayasa’nın durumundan kaynaklanan ve ciddi anlamda derin görüş aykırılıklarımız olduğu bir gerçek” sözlerini kullandı.

TBB’den soruşturma talebi

Türkiye Barolar Birliği, (TBB) Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan yerel mahkeme ve Yargıtay üyeleri hakkında ceza soruşturması başlatılmasını talep etti.

Adalet Bakanlığı’na ve Yargıtay’a konuyla ilgili dilekçelerini sunan TBB açıklamasında şunları kaydetti:

“Türkiye Barolar Birliğince, Hatay Milletvekili seçilen Şerafettin Can Atalay’ın bireysel başvurusuna ilişkin ikinci kez verilen hak ihlali kararı üzerine; kararı uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında, karar verildikten hemen sonra 29.12.2023 tarihinde Türk Ceza Kanunu’nun 109. (Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma), 257. (Görevi kötüye kullanma) ve 309. (Anayasayı ihlal) maddelerine aykırılıktan ceza soruşturması başlatılması talebi ile Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne başvurulmuştur.

Yine Şerafettin Can Atalay’ın bireysel başvurusuna ilişkin Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2. kez vermiş olduğu karar üzerine Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkan ve Üyeleri Hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 109. (Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma), 257. (Görevi kötüye kullanma), 301.( Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama) ve 309. (Anayasayı ihlal) maddelerine aykırılıktan ceza soruşturması başlatılması ve soruşturmanın etkin ve etkili bir şekilde yürütülerek cezalandırılmaları istemi ile haklarında kamu davası açılmasının sağlanması talebi ile Yargıtay Birinci Başkanlık Kuruluna sunulmak üzere Yargıtay Birinci Başkanına başvurulmuştur.”

Dün AYM'yi destekleyen Adalet Bakanı bu kez Yargıtay'dan yanaDün AYM’yi destekleyen Adalet Bakanı bu kez Yargıtay’dan yana

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.