Türkiye öğlen saatlerinden itibaren Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'ın Washington'a Büyükelçi olacağı dedikodusunu konuştu. Bu söylentiyi Yalçındağ'ın kendisine sorduk.
İki ay önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı bütçesi konuşulurken CHP milletvekili ve emekli büyükelçi Namık Tan söz aldı. Çeşitli büyükelçiliklere yapılan siyasi atamaları eleştirdi, sözü daha önce kendisinin de görev yaptığı Washington Büyükelçiliğine getirdi, ‘Sanmayın ki siyasi atama yapılmasına kategorik olarak karşıyız; örneğin Washington’a bugünkü büyükelçi Murat Mercan yerine Amerikan toplumunda büyük saygın yeri olan Muhtar Kent atansaydı desteklerdik’ dedi.
Herkes CHP adına konuşan Namık Tan’ın bu sözlerini hatırladı; çünkü onun sözünü ettiği Washington Büyükelçiliği için tam da onun tarif ettiği gibi bir isim için ‘Büyükelçi oluyor’ dedikodusu çıktı. O isim, halen Türk-Amerikan İş Konseyi’nin başkanlığını yürüten iş insanı Mehmet Ali Yalçındağ idi.
Sosyal medyada ve WhatsApp’taki arkadaş gruplarında kulaktan kulağa yayılan bu dedikoduyu ilk kimin çıkardığını bulmak ve meselenin kaynağına inmek kolay değil. Bir iddiaya göre dedikoduyu TV programcısı Rasim Ozan Kütahyalı çıkardı ama bunu doğrulama imkanı da yok. Rasim Ozan Kütahyalı daha sonra kendi çıkardığı dedikoduyu yalanlayan bir sosyal medya paylaşımı daha yaptı, ‘devletle konuştuğunu’ öne sürdü.
Peki Yalçındağ’ın Türkiye’nin Washington Büyükelçisi olacağı dedikodusu doğru mu? Bu soruyu sormak için Mehmet Ali Yalçındağ’ı aradık, o sırada oğlu Doğan Yalçındağ’ın BluTV ekibine veda partisindeydi. BluTV birkaç hafta önce Amerika’nın ve dünyanın en büyük medya şirketi Warner-Discovery’ye satıldı; pek yakında Türkiye’deki adı HBO Maxx olacak. BluTV’yi yıllar önce Doğan Yalçındağ kurmuş ve büyütmüştü.
Büyükelçilik dedikodusunu sorduğumuz Mehmet Ali Yalçındağ güldü. ‘Vallahi’ dedi, ‘Benim haberim yok. Saatlerdir gazeteci arkadaşlar arayıp soruyor, hepsine aynı şeyi söylüyorum, benim böyle bir şeyden haberim yok. O yüzden artık sonunda ben de bu dedikoduyla eğlenmeye başladım, gülmem o yüzden.’
Yalçındağ’ın kendisinin de haberi olmadığına göre dedikodu doğru değil. Ama yine de bunu söylemek de o kadar kolay değil.
Çünkü Mehmet Ali Yalçındağ’ın adının daha önce iki atama döneminde Washington Büyükelçiliği için geçtiği biliniyor. O dönemde Donald Trump Amerikan Başkanıydı ve Yalçındağ’ın Trump’la kişisel tanışıklığı vardı. Nitekim Trump’ın başkanlığı döneminde Mehmet Ali Yalçındağ ile Donald Trump’ın damadı Jared Kushner arasında kurulan özel iletişim kanalı oldukça etkili oldu, Türk-Amerikan ilişkilerinin o dönem yumuşamasında önemli rol oynadı.
Bu yıl sonunda ABD’de yeniden seçim var ve Donald Trump’ın bu seçimi kazanma olasılığı çok yüksek. Yani, önümüzdeki yıl 20 Ocakta Donald Trump’ı yeniden Beyaz Saray’da görme olasılığımız yabana atılır gibi değil. Bu ortamı göz önüne alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mevcut büyükelçi, eski Ak Parti milletvekili Murat Mercan yerine Yalçındağ’ı yeniden değerlendirmeye alması kimse için şaşırtıcı olmaz.
Yalçındağ’ın adını potaya sokan bir başka unsur, tam da bu haberin başında sözünü ettiğimiz muhalefetin desteği. Muhtar Kent CocaCola’nın başkanı olarak Amerikan iş dünyasında çok saygın ve güçlü bir konumdaydı ama görevini bırakalı epey oluyor. Ayrıca Muhtar Kent daha çok Demokrat Partili isimlere yakın. Yani Joe Biden’ın başkanlığı döneminde çok etkili olabilirdi. Eğer Beyaz Saray’a bir Cumhuriyetçi, üstelik de Donald Trump geliyorsa Yalçındağ daha tercih edilebilir bir isim.
Sadece Trump’la olan ilişkisi nedeniyle de değil; bünyesinde CNN’i de barındıran Warner-Discovery Grubu ile BluTV’nin satış pazarlıklarını başından beri o yürüttü; grubun bugünkü CEO’su David Zaslav ile henüz Discovery Grubunun başında olduğu günlerden bu yana tanışıyor. Yalçındağ’ın Amerikan iş çevrelerinde hayli tanınmış bir isim olduğu öteden beri biliniyor.