MİT fotoğrafları krizi: Erdoğan sildi peki ya diğerleri?

Erdoğan MİT etkinliğinde istihbaratçıların yüzlerinin göründüğü fotoğraflar paylaştı, sonra sildi. Ama silmeyenler de var. Bu haberde fotoğraf kullanamıyoruz çünkü daha önce bir MİT’çinin cenazesi haber yapıldı diye gazeteciler hapsedilmişti!

Siyaset 12 Ocak 2024
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Yasaya göre Milli İstihbarat Teşkilatı’nda çalışanların değil fotoğrafını ismini bile gazeteye, web sitesine yazmak suç. Zaten MİT çalışanları da eğer olur da bir sosyal ortamda zorunluk doğarsa hiçbir zaman ‘Ben MİT’te çalışıyorum’ demezler, eski zamanlarda ‘Başbakanlıkta çalışıyorum’ derlerdi, herhalde artık ‘Cumhurbaşkanlığında görevliyim’ diyor ve zorluğu atlatıyorlar.

Bu özel durum ve yasa, MİT’in gizlilik içinde çalışmasından ve MİT’te çalışanların da kendilerini gizlemek zorunda olan istihbarat elemanları olmasından kaynaklanıyor. O kadar ki, kamuoyu bugüne kadar MİT’in sadece en tepesindeki isimleri, eskiden müsteşar, bugün başkan olan isimleri bildi ama onların yardımcılarının isimleri çok ender durumlar dışında hiçbir zaman bilinmedi.

Kalın’ın yardımcılarının adı yazılmaz

Örneğin bugün MİT Başkanı olarak İbrahim Kalın görev yapıyor. Kalın, uzun zaman Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü yaptığı için kamuoyunda adı da fotoğrafı da bilinen bir kişi ama onun yardımcılarının ve MİT’in diğer üst düzeyinin kimlerden oluştuğu hiçbir zaman gazetelerde yazılmaz, web sitelerinde aktarılmaz. Bunun sebebi, hatırlattığımız yasa.

Ancak önceki gün MİT’in 97. kuruluş yıldönümüydü ve çok nadir olan bir şey yapıldı, MİT’in Ankara’daki yeni karargahı olan ve ‘Kale’ adı verilen yerleşkeye hem çok sayıda gazeteci hem de çok sayıda hükümet mensubu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la birlikte gitti, neredeyse gün boyu orada yapılan törenlerde bulundu.

Cumhurbaşkanı 22 milyon takipçisiyle paylaştı

Bu törenler sırasında MİT’in bir müze açacağı ve MİT bünyesinde bir akademi kurulduğu da duyuruldu. Bütün bu faaliyetler sırasında çok sayıda fotoğraf da çekildi. Fotoğrafların bazılarında kaçınılmaz olarak MİT’in üst düzey yönetiminden isimler de yer alıyordu. Fotoğrafları ya Anadolu Ajansı ya da Cumhurbaşkanlığının fotoğrafçıları çekti.

Törenlerin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya hesabından bazı paylaşımlar yapıldı, paylaşımlarda bu çekilen fotoğraflar da vardı. Yani MİT’in İbrahim Kalın dışında kalan üst düzeyinin görüntüleri Cumhurbaşkanının 21 milyondan fazla takipçisi olan hesabından bütün dünyaya sergilendi.

Erdoğan sildi ama bakanlar da paylaşmıştı

Yapılan hata bir süre sonra ya kendiliğinden fark edildi ya da MİT bu durumdan rahatsızlığını ilgili kişilere iletti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hesabındaki fotoğraflar hemen silindi.

Ancak bir sorun vardı: Cumhurbaşkanı bu paylaşımları yapınca aralarında bakanların da olduğu çok sayıda isim de aynı fotoğrafları paylaşmıştı. Cumhurbaşkanı sildi ama bazı bakanlar ve bürokratlar silmekte hayli geç kaldılar.

İlk bakışta komik bir hata gibi görülebilir ama meselenin ciddi bir tarafı da var. Hatırlayalım, 5 Mart 2020’de Libya’da hayatını kaybeden bir MİT mensubunun cenazesine ilişkin yaptıkları haber nedeniyle OdaTV adlı web haber sitesinin o dönemdeki haber müdürü Barış Terkoğlu ve gazeteci Hülya Kılınç tutuklanmış; OdaTV internet sitesine erişimin engellenmesi kararı verilmişti. O dönem OdaTV’nin genel yayın yönetmeni olan Barış Pehlivan da aynı gerekçeyle 6 Mart’ta tutuklanmıştı. Gazeteciler uzun süre hapis yatmıştı. Tutuklanma gerekçesi ise gizli kalması gereken devlet sırrını ifşa etmekti. Yani şehit düşmüş  bir MİT mensubunun adını yayınlamak. Tam bu sebeple hapis yatan gazeteci Barış Terkoğlu, dün bu yaşananları görünce tepki gösterdi, “Madem hukuk herkes için, sorumluları yargılayın!” diye yazdı.

Bu haberde hiç fotoğraf kullanmamış olmamız dikkatinizi çekmiş olabilir. Kullanmıyoruz, çünkü az önce hatırlattık, kullanmak suç.

 

MİT’ten diplomalı özel sektör çalışanı    MİT’ten diplomalı özel sektör çalışanı    

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.