Bir İstanbul gerçeği: Orhan Pamuk komşularıyla mahkemelik oldu
Bazı konularda taraf olursunuz. Acı gerçeğimiz depremle ilgili yapılan hazırlıklar konusunda örneğin. Dün böyle bir toplantıya katıldım. Beylikdüzü'nün ev sahipliğinde Bornova ve Devrek belediyeleri bir 'Afet Yönetim Modeli' hayata geçirdi.
Toplum olarak en iyi becerilerimizden biri unutmak. Belki de bize ait bir durum değil, her şeyin hızlı tüketildiği bu çağda sansasyon, skandal, acı ya da mutluluğun kalıcılığı olmuyor.
23 gün sonra Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıldönümü.
6 Şubat depreminde resmi açıklamalara göre 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 204 kişi yaralandı. Milyonlarca insan evsiz kaldı. Geride kalanların payına hayatları boyunca unutamayacakları bir travma düştü. Daha dün çadırda yaşayan depremzede bir ailenin çocuğunun Pençe Kilit Harekatı’nda şehit olduğunu öğrendik. Hikayeleri uzatabiliriz, yarım kalan, her biri ayrı ayrı binlerce hikaye…
6 Şubat depremlerini yaşayan bir ülkede -ki yaşamadan olmalı- yetkililerin en önemli gündeminin deprem gerçeğine hazırlanmak olmasını beklersiniz. Ne yazık ki yine böyle bir şey olmadı. Depremin ardından göstermelik birkaç program yapıldı o kadar. İktidarından muhalefetine herkes yine kendi kısır gündemine geri döndü.
Önce 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerini yaşadık ardından yerel seçim tartışmaları başladı. Ülkeyi yönetenler ve yönetmeye talip olanların tek gündemi de adaylar ve seçimler oldu. Örneğin bu aralar gündemimizi meşgul eden tek şey partilerin belediye başkan adayları. Neyse. Derdim buradan da bu tartışmaları okumanız değil.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın davetiyle dün bir toplantıya katıldım. Tüm siyasiler seçim ve aday tartışmaları içerisindeyken Beylikdüzü Belediyesi’nin ev sahipliğinde İzmir Bornova ve Zonguldak Devrek belediyelerinin ‘Afet Yönetim Modeli’ tanıtıldı.
Beylikdüzü Demek Hazır Olmak Demek!
📌 Hava Enkaz Tarama Araçları
📌 Giyilebilir Teknoloji Afet Ekipmanları
📌 Tam Donanımlı Afet Müdahale Arabaları
📌 Gıda-Yardım Taşıma Motosikletleri
📌 Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonları
📌 KA Bandı Uydu İletişim Anteni
📌 Afet Anı… pic.twitter.com/Km4N99Qquh— Mehmet Murat Çalık (@mmuratcalik) January 12, 2024
Modeli kısaca size anlatayım:
Afet ile ilgili yapılan çalışmaları Afet Öncesi – Afet Anı ve Afet Sonrası olmak üzere üç ana başlıkta ele alan Beylikdüzü Belediyesi kenti daha dirençli bir hale getirmek için kapsamlı bir çalışma başlatmış. Bu kapsamda Teknoloji Tabanlı Afet Müdahale Ve Koordinasyon Sistemi’ni devreye alan belediye, bu sisteme entegre olan ve afet zamanlarında anlık enkaz ve yıkım tespiti yapabilecek iki Kırlangıç Hava Aracını kente kazandırıyor ve Beylikdüzü’nü Ka Band Uydu İletişim Teknolojisi ile kesintisiz bir iletişimle buluşturuyor. Kırlangıç adı verilen İHA’lar sayesinde olası bir depremde yıkım tespitinin yapılması kolaylaştırılıyor.
Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu’nda arama-kurtarma ekiplerinin dinlenmesi için 9 kişilik yatakhane ve tuvalet ve duş bulunuyor. Bunun yanı sıra arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere elektrikli ağır kırıcılar, benzinli beton kesiciler, elektrikli ve manuel demir kesiciler, manuel kırıcı deliciler, elektrikli ısıtıcılar, aydınlatma ekipmanları, el fenerleri, yangın söndürme ekipmanları, kurtarma ekipmanları, aşı muhafaza dolabı, yangın battaniyeleri, solunum tüpleri, sedyeler, serum üniteleri, sabit telsiz ve haberleşme cihazları da yer alıyor. Ayrıca istasyon içerisinde çevrim dışı da çalışma imkanı veren ve dışarıdan yardıma gelen ekipler için Beylikdüzü’ne dair haritalar, nüfus verileri, afet merkezleri gibi verileri içeren tablet ve Afet Yönetici El Rehberi de yer alıyor. Bu istasyonlardan belediye her mahalleye bir adet yerleştirmiş.
Afet Anı Koordinasyon ve Lojistik Merkezi ile aynı noktada bulunan bin metrekarelik alana sahip Beylikdüzü Mutfak ise afet anında 7 gün 24 saat 200 bin kişiye çorba ve ekmek ile günlük 10 bin kişiye iki öğün yemek dağıtma kapasitesine sahip. Belediye Başkanı Murat Çalık’a Beylikdüzü Mutfak’ın şimdi çalışıp çalışmadığını sordum. O da günde üç bin öğrenciye beslenme çantası hazırladıklarını söyledi.
Beylikdüzü Belediyesi’nin Afet Yönetim Modeli çalışmasında bir afet olduğunda toplanılacak depreme dayanıklı kriz merkezinde il dışından gelen malzemelerin dağıtılacağı lojistik merkezlere kadar birçok ayrıntı bulunuyor.
Tanıtım toplantısından ardından ise Beylikdüzü Belediyesi ile İzmir Bornova ve Zonguldak Devrek Belediyeleri arasında imzalanan dayanışma protokolü ile “Afet Anı Nefes Birliği” kuruldu. İmzalanan protokolle olası bir afet veya kriz durumunda kentler arasında işbirliği yapılarak yardım ve destek koordinasyonu sağlanması planlanıyor.
Toplantı sonrası Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ile sohbet ederken bu çalışmanın siyaset üstü olduğunu ve kaymakamı davet edip etmediğini sordum. Ve ne yazık ki kaymakamın her etkinlik gibi bu etkinliğe de davet edildiğini fakat gelmediği yanıtını aldım.