Yeni ifade: Eylem Tok kazadan sonra ikinci kez olay yerine gitmiş ama yaralılara yardım için değil
Somali cumhurbaşkanının oğlu Mohamud İstanbul'da motokurye Yunus Emre Göçer'e aracıyla çarpmış, Göçer ölmüştü. Kazadan haftalar sonra Türkiye'de ifade veren Mohamud 27 bin 300 lira adli para cezasına çarptırıldı ve itiraz olmazsa dosya kapandı.
Somali cumhurbaşkanının oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud aracıyla İstanbul’da seyir halindeyken Kennedy Caddesi, Avrasya Tüneli çıkışı Zeytinburnu istikametinde motokurye Yunus Emre Göçer’e çarpmıştı. 30 Kasım Perşembe günü yaşanan kaza Türkiye’nin gündemine oturdu çünkü ilk tutanak onun lehine düzenlenmiş ve Mohamud da durum anlaşılıncaya kadar ülkeyi çoktan terk etmişti. Göçer ise kaldırıldığı hastanede 6 Aralık’ta ölmüş, ertesi gün de toprağa verilmişti. İlk tutanakta Yunus Emre Göçer asıl kusurlu gösteriliyor, araç sürücüsüne ise kusur atfedilmiyordu. Savcılık da Mohamud’u “taksirle yaralama” suçundan serbest bırakmıştı.
Serbest bırakılan Mohammud hakkında yakalama kararı ancak Türkiye’den ayrılmasından altı gün sonra, 8 Aralık’ta çıkarılmıştı. Çünkü dosya 7 Aralık’ta bilirkişiye gönderilmiş, bu kez bilirkişi Göçer’in kusuru olmadığı sonucuna varmıştı.
Sözcü’den İsmail Saymaz’ın da köşesine taşıdığına göre savcı görüntülerin kendisine sonra iletilmesini istemiş, ama polis ekipleri bir saat içinde görüntülere ulaşmıştı. Nitekim görüntülerden Mohammed Hassan Shekh Mohamud’un hatalı olduğu tespit edildi ve yeni bir tutanak düzenledi. İlk tutanağı hazırlayan polisler hakkındaysa soruşturma başlatıldı.
Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer olayın kendisine haber verilmesinden sonra yaptığı açıklamada “Görüntüler ortaya çıkana kadar polis bize eşimin intihar ettiğini söyledi. Eşimin motokurye arkadaşları ve kamuoyu baskı yapmasa belki de eşimin intihar ettiğini söyleyip olayı kapatacaklardı” demişti.
Bu sırada iddianame de tamamlandı ve Mohamud’un “taksirle ölüme neden olma” suçunu işlediğinin anlaşıldığı belirtilerek iki yıldan altı yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianame hazırlandığında bir gelişme daha ortaya çıktı: Öznur Göçer 12 ve 15 Aralık’ta araç sürücüsünden şikayetçi olmuştu ama 20 Aralık’ta suçlamadan vazgeçti.
Mohamud 12 Aralık’ta Türkiye’ye geldi, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda ifade verdi. Mahkeme Mahmud hakkındaki yakalama kararını kaldırdı. Mohamud’un serbest bırakılmasına, duruşmalardan vareste tutulmasına karar verildi.
Bugünkü duruşmada karar da çıktı ve Mohamud’a “Taksirle ölüme neden olmak”tan 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Bu ceza da adli para cezasına çevrildi. Böylece Mohammed Hassan Sheikh Mohamud 27 bin 300 lira adli para cezasına çarptırılmış oldu, altı ay süreyle ehliyetinin alınmasına karar verildi.
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Terkoğlu 1 Ocak’ta kaleme aldığı ‘Kaza mı cinayet mi?’ başlıklı yazısında bu kazanın Mohamud’un ilk vukuatı olmadığını anlatmıştı. Terkoğlu “Daha önce İstanbul Ataşehir’de L.A. isimli bir kadınla tartışmış, ardından takip edip trafikte sıkıştırmıştı. L.A. yaşadıklarını dün gibi hatırlıyordu. Keşke kurye Göçer ile Şeyh Mahmut arasında olay anından önce bir trafik tartışması olmuş mu bakılsa diye düşündüm. Kamera kayıtlarının geriye doğru taranmasıyla bu olay açıklığa kavuşabilirdi. Dosyayı bilenlerden öğrendim ki maalesef böyle bir araştırma yapılmamış. Olay bu açıdan sorgulanmamış. Böyle bir araştırma belki de kaza sandığımızın bir cinayet olduğunu açığa çıkarabilir” demişti.