Gazze’ye seyyar liman planında ABD’den ilk adım: Dört gemi yola çıktı
İsrail Savunma Bakanı Gallant savaş sona erdikten sonra Gazze Şeridi'ni Filistinlilerin yöneteceğini söyledi. Kabinedeki çatlaklar gündemden düşmezken Başbakan Netanyahu ile Gallant'ın fikir ayrılıklarından ötürü konuşmadığı ileri sürüldü.
Gazze Şeridi’ndeki savaşta 100 gün geride kaldı, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısı 23 bini geçti. Savaşın daha ne kadar süreceği belli değil Bu arada Başbakan Binyamin Netanyahu ile arası bozuk olduğu öne sürülen İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’tan önemli bir açıklama geldi.
Gallant düzenlediği basın toplantısında “Gazze’de Filistinliler yaşamaktadır ve bu nedenle gelecekte Gazze’yi Filistinliler yönetecektir. Gelecekteki Gazze hükümeti Gazze Şeridi’nden olmalıdır” dedi. Hamas’a ilişkin de konuşan Gallant “Savaşın sonunda Gazze’den askeri bir tehdit gelmeyecek, Hamas Gazze Şeridi’ni yönetemeyecek ve askeri bir güç olarak işlev göremeyecek” diye konuştu.
BREAKING – Palestinians will govern Gaza after war: Israel defence minister https://t.co/I6R55346FP
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) January 15, 2024
İsrailli bakan gelecekteki hükümetin “sivil bir alternatif” olacağını, ancak İsrail güçlerinin bölgede İsrail vatandaşlarını korumayı amaçlayacak şekilde “operasyon özgürlüğüne” sahip olacağını söyledi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise daha önce pek çok defa yaptığı açıklamada savaşın hedefinin Hamas’ı yok etmek olduğunu ve Gazze’de savaştan sonra “bir Filistin yönetimi”nin iş başında olmasına karşı olduğunu dile getirmişti. Bu görüş ayrılığı ve daha birçok sebepten ötürü Netanyahu ile Gallant’ın arasının bozuk olduğu öne sürülüyor.
Haaretz gazetesinde yer alan habere göre muhalefetteki Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi lideri eski Başbakan Lapid partisinin toplantısında Netanyahu hükümetini eleştirdi. Lapid kabine toplantılarının “hesaplaşma, kavga ve hiçbir yere varmayan tartışmalar için utanç verici bir alan” olarak kullanıldığını söyledi.
Bakanların ordu komutanlarına karşı “kışkırtma eylemleri” yaptığını belirten Lapid Başbakan Netanyahu ile Savunma Bakanı Gallant’ın da birbirleriyle konuşmadığına dikkat çekti.
Lapid 8 Ocak’ta da Netanyahu’nun “ülkeyi yönetmeye uygun olmadığını” söylemiş, hükümetin değişmesi ya da erken seçim çağrısı yapmıştı.
Kabinedeki çatlaklar sürekli gündeme gelirken İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre kabine 2024 yılı bütçesinde Gazze’deki savaş nedeniyle yapılacak değişikliği onaylayarak 15 milyar dolarlık (55 milyar şekel) ek harcamayı onayladı.
15 milyar dolarlık ek fonun savunma, savaştan etkilenenlere tazminat, polis, sağlık ve eğitim gibi alanlar için kullanılacağı bilgisi verildi.
Başbakan Netanyahu tartışmalı bütçenin onaylanmasından önce yaptığı açıklamada bunun bir “savaş bütçesi” olduğunu kaydederek, bütçenin yedek askerler ve ailelerinin yanı sıra bakanlıkların ihtiyaçlarını da karşılayacağını söyledi.
Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise oylamadan sonra “Öncelikleri değiştirdik ki her yedek asker, her savaşçı ve ailesi, arkalarında duran ve onları tamamen gözeten bir hükümet olduğunu bilsin” dedi.
Onay ekstra savaş harcamalarını dengelemek için bazı bakanlıklara yapılan bütçe kesintilerinin seviyesinden memnun olmayan bakanların oylamayı erteleten tartışmalarının ardından geldi. Sonuç olarak bütçenin geçmesini sağlamak için sağlık ve iç güvenlik alanlarında yapılması planlanan bazı kesintilerden vazgeçildi.
İsrail geçen yıl 2023 ve 2024 için iki yıllık bir bütçe onaylamıştı, ancak Gazze’deki savaş hükümetin mali durumunu sarsarak bütçe değişiklikleri ve ek harcamalar gerektirdi.