Şiddet, baskı, adaletsizlik: Pakistan’daki kanlı seçimin kazananı kim olacak?
Pakistan İran'ın Sistan-Belucistan bölgesini hedef aldı. İran medyası saldırıda ölenlerin sayısının dokuza yükseldiğini bildirdi. Ürdün tarafından Suriye'nin güneyine henüz üstlenilmeyen bir saldırıda ise 10 kişi hayatını kaybetti.
Dünya Ortadoğu’yu endişeli gözlerle izlerken tansiyon yükselmeye devam ediyor. Pakistan, İran’ın çarşamba günkü saldırılarına misilleme olarak Sistan-Belucistan’a saldırı düzenlerken; Ürdün tarafından, Suriye’nin güneyine henüz kimsenin üstlenmediği başka bir hava saldırısı düzenlendi. Pakistan’ın saldırısında 9 kişi ölürken, Ürdün’den yapılan saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti.
İran’ın Pakistan’ı hedef alan saldırısına karşılık Pakistan da İran’ın Sistan-Belucistan bölgesindeki ‘terör hedeflerine’ saldırı düzenlediğini duyurdu. Saldırı Pakistan Dışişleri Bakanlığı’nca duyuruldu. Dışişleri Bakanlığı İran’ın Sistan-Beluçistan eyaletinde “teröristlerin saklandıkları yerlere” askeri saldırı düzenlendiğini açıkladı. İran, Pakistan’ın sınır bölgesindeki bir köye düzenlediği füze saldırısında üç kadın ve dört çocuğun öldüğünü duyurdu. İran devlet medyası saldırı nedeniyle ölenlerin sayısının dokuza yükseldiğini açıkladı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı İran’ın Sistan-Beluçistan eyaletinde “teröristlerin saklandıkları yerlere” yönelik “hassas askeri saldırı” düzenlendiğini açıkladı.
Operasyonda çok sayıda “terörist” öldürüldüğü belirtildi. Açıklamada son birkaç yıldır İran ile yürütülen temaslarda İslamabad’ın Pakistan kökenli teröristlerin İran’daki kontrolsüz alanlardaki güvenli sığınak ve barınaklarıyla ilgili ciddi endişelerini Tahran yönetimiyle sürekli paylaştığına işaret edildi. Pakistan’ın uluslararası hukuk çerçevesindeki meşru haklarını kullandığı, ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğüne herhangi bir bahane ya da koşul altında meydan okunmasına asla izin verilmeyeceği vurgulandı. Açıklamada Pakistan’ın halkının emniyet ve güvenliğini korumak için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceği kaydedilerek “Pakistan İran İslam Cumhuriyeti’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyuyor. Bugünkü eylemin tek amacı Pakistan’ın kendi güvenliği ve ulusal çıkarlarıdır. Bu çıkarlar her şeyden önemlidir ve asla tehlikeye atılamaz” dendi.
Pakistan geçici hükümet başkanı Başbakan Anvarul Hak Kakar Davos ziyaretini saldırı nedeniyle erken bitiriyor. Başbakanın gün içinde Pakistan’a dönmesi bekleniyor.
تصاویری از تخریب منازل مسکونی شهروندان بلوچ در شهرستان سراوان و مناطق مرزی که بر اثر حملات موشکی ارتش پاکستان کاملا تخريب شدند.
پنجشنبه ۲۸ دی ماه ۱۴۰۲،#بلوچستان #سراوان pic.twitter.com/F0cFUMKsdh— حسام بلوچ (@balochestan1422) January 18, 2024
İran’ın kardeş bir ülke olduğu ve Pakistan halkının İran halkına büyük saygı ve sevgi duyduğu anlatılan açıklamada İslamabad’ın terör tehdidi de dahil olmak üzere ortak sınamalar karşısında her zaman diyalog ve işbirliğini vurguladığı, ortak çözümler bulmak için çaba sarf etmeye devam edeceği belirtildi.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Baluç da İran’ın egemenliğine saygı duyduklarını, ancak Pakistan’a karşı herhangi bir eyleme izin veremeyeceklerini ifade etti. Pakistan’ın askeri bir gerilime yanıt verebilecek kapasitesi olduğunu söyleyen sözcü İran topraklarındaki silahlı güçlere ilişkin birkaç yıldır Tahran’ı bilgilendirdiklerini vurguladı.
İran devlet medyası da Dışişleri Bakanlığı’nın bu sabah saldırılarla ilgili “açıklama yapması için” Pakistan’ın Tahran’daki maslahatgüzarını çağırdığını bildirdi.
İran’ın Tasnim haber ajansı “Pakistan’ın Sistan-Belucistan eyaletindeki bir sınır köyüne sabah erken saatlerde düzenlediği saldırının ardından Tahran’daki Pakistan maslahatgüzarı açıklama için Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı” diye yazdı.
Pakistan’ın İran’a misilleme saldırısı 1988 yılındaki İran – Irak savaşından beri İran’ın topraklarına yapılan ilk füze saldırısı olarak kayıtlara geçti.
Yerel kaynaklara göre saldırı İran topraklarının yaklaşık 20-50 kilometre içini hedefledi. Ancak bu konuda henüz resmi doğrulama yapılmış değil.
İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı dün Ceyşu’l Adl örgütünün Pakistan’daki kamplarının füze ve insansız hava araçlarıyla hedef alındığını duyurmuştu. Pakistan Dışişleri Bakanlığı İran’ın 16 Ocak’ta sınırdaki Belucistan eyaletinin Panjgur bölgesine hava saldırısı düzenlediğini ve saldırıda iki çocuğun öldüğünü, üç kız çocuğunun yaralandığını açıklamıştı. Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı alan Pakistan halen İran’da olan İran’ın İslamabad Büyükelçisinin de bir süre geri dönmeyebileceğini Tahran’a bildirmişti.
İran’da terör örgütü kabul edilen Ceyşu’l Adl “Sünni Beluç halkının haklarını savunduğunu” öne sürerek ülkenin güneydoğusundaki Pakistan sınırında yer alan Sistan-Beluçistan eyaletinde zaman zaman İran’a karşı silahlı eylemler düzenliyor.
Geo News televizyonuna konuşan Yang Pakistan ve İran’ın bölgede ve İslam dünyasında iki büyük ülke olduğuna işaret ederek Pekin yönetiminin İslamabad ile Tahran arasındaki farklılıkların müzakere ve diğer barışçıl yollarla çözülebileceğini umduğunu vurguladı.
Yang Pakistan ile İran arasındaki tansiyonun düşürülmesi için ülkesinin yapıcı rol oynamak istediğini ifade etti.
Şu anda Ürdün’de bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Pakistanlı mevkidaşı Jalil Abbas Jilani ile İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda görüştü ve her iki tarafa da itidal çağrısı yaptı. Açıklanan bilgiye göre Abdullahiyan ve Jilani, gerilimin tırmanmasını kendilerinin de istemediğini söyledi.
Suriye’de yayın yapan yerel basın kuruluşları ve çatışmaları takip eden gözlem gruplarına göre Ürdün’den Suriye’nin güneyine düzenlenen hava saldırılarında aralarında çocukların da olduğu 10 kişi hayatını kaybetti.
Yerel yayın kuruluşu Sam F.M. Ürdün’ün hava saldırılarının güneydeki Süveyda’da Arman kasabasında iki evi vurduğunu ve ölenler olduğunu geçti. Süveyda’daki gelişmeleri izleyen yerel yayın kuruluşu Süveyda24, gece boyunca düzenlenen hava saldırılarının bölgenin güneydoğusunda, Ürdün sınırı yakınındaki Arman’ı etkilediğini söyledi.
Saldırılarda ikisi çocuk, beşi kadın ve üçü erkek olmak üzere 10 sivilin öldüğü belirtildi. Saldırıların kim tarafından yapıldığı belirtilmedi. Ama Ürdün ordusu son aylarda İran yanlısı milislerle bağlantılı olduğundan şüphelenilen ve Suriye sınırından silah ve patlayıcılarla birlikte yüksek miktarda uyuşturucuyla geçmeye çalışan kişilerle daha sık çatışmaya girmeye başladı. Bunun sebebi ise uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonlarını hızlandırmak.
Ürdün ve Batılı müttefikleri, uyuşturucu kaçakçılığındaki artışın ardında İran’ın desteklediği Lübnan Hizbullahı ve Suriye’nin güneyinde faaliyet gösteren İran yanlısı grupları sorumlu tutuyor. Batılı yetkililere göre yıllardır iç savaşla ekonomisi çöken Suriye, milyarlarca dolarlık uyuşturucu ticaretinin merkezi haline geldi. Ürdün, Suriye’de üretilen captagon denen uyuşturucunun Körfez ülkelerine geçişinde önemli bir güzergah olduğunu söylüyor. İran ve Hizbullah ise iddiaları reddederek, bunu Suriye’ye karşı Batı’nın komplosu olarak nitelendiriyor.