Dünya Bankası: Kızıldeniz krizi küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebilir
İsrail'in Gazze savaşına karşı Kızıldeniz'de İsrail'e giden gemileri hedef alan Husiler, Çin ve Rusya'nın gemilerine güvenlik garantisi verdi.
İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşılık Filistinli örgütlere destek amacıyla, Direniş Ekseni’nin Yemen ayağı olan İran destekli Husiler, uzun zamandır Kızıldeniz’i adeta felç eden saldırı ve uygulamalarına devam ediyor. İsrail’e giden gemilere saldırı düzenleyen Husiler, dünya ticaretini diken üzerinde tutmaya devam ederken Çin ve Rusya’ya ait gemilerin geçişlerinde güvenlik garantisi verdi.
Husilerin lideri Abdülmelik El Husi “İsrail’le doğrudan savaş onurdur” derken Husilerin üst düzey lideri El Bukhaiti de Çin ve Rusya’nın gemilerine güvenlik garantisi verdi.
Bukhaiti, Kızıldeniz’den geçen gemilerin başta İsrail olmak üzere belirli ülkelerle bağlantılı olmadıkları sürece güvende olacağını söyledi. Rus gazetesi İzvetsiya’ya konuşan üst düzey Husi yetkilisi, “Rusya ve Çin dahil, bu ülkelerin bölgedeki gemicilik faaliyetleri tehlike altında değil. Dahası, biz onların Kızıldeniz’deki gemilerinin güvenli geçişini garanti etmeye hazırız çünkü özgür seyrüsefer ülkemiz için önemli bir rol oynuyor” dedi.
Sözkonusu açıklama, İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın “Husilerin saldırıları Çin ihracatını baskılıyor” haberini yayınladığı gün gerçekleşti. Reuters haberinde, “Dünyanın en yoğun nakliye rotalarından birinin sekteye uğraması, Çin’in ihracata dayalı ekonomisinin kırılganlığını ortaya çıkardı” diye yazılmıştı.
İran’ın desteklediği Yemen’deki Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim’de Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü belirtti.
Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık’ta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı. Kızıldeniz’de 31 Aralık’ta İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.
Husiler, 10 Ocak’ta İsrail’e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak’ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.
Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.