Devlet nihayet hesapladı: Kahramanmaraş merkezli depremler milli gelirin yüzde 10’unu silecek
Bu yılın başında alınan tek kararla orman vasfından çıkarılan alanlar geçen yılın iki katına çıktı. Bu yılın henüz başında bu kadar alanın orman vasfından çıkartılmasının nedeninin açıklanması gerekiyor.
Ülkemizde ormanlarla ilgili 2018 yılında yapılan kanun ile yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlar orman vasfından çıkarılarak Hazine’ye devrediliyor. Hazine tarafından da orman vasfına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere Milli Emlak Genel Müdürlüğü Orman Genel Müdürlüğü’ne yeni arazi tahsisi yapıyor! OGM ise bu arazileri ağaçlandırarak ormana dönüştürüyor.
İlk orman vasfına çıkarma kararını Resmi Gazete’de yayınlandığı 8 Temmuz 2018 tarihinden 19 Ocak 2024 tarihine kadar yayınlanan kararları inceledim.
Resmi Gazete’de yayınlanan kararlar içerisinde sadece Adıyaman iline ait ne kadarlık alanın orman vasfından çıkarıldığı belli değil. 2022 yılında 6 milyon 876 bin 204 m² alanın orman vasfından çıkarılması Cumhurbaşkanı kararı ile, kanunun çıkarıldığı tarihten bugüne kadar, en fazla ormanlık alanın imara açıldığı yıl oldu.
Yıllara göre orman vasfından çıkarılan alanlar (m²)
Bugüne kadar 38 ilde orman vasfından çıkarılan toplam alan (Adıyaman hariç) ise 25 milyon 926 bin 17 metrekare. En çok orman vasfından çıkarılan illerin başında 4 milyon 180 bin 455 m² ile Bursa geliyor. Onu sırasıyla Manisa, İzmir, Mersin, Bingöl, Kütahya, Adana, Balıkesir, Kocaeli ve Osmaniye takip ediyor. Orman vasfının dışına çıkarılan alanlarının yüzde 82’si bu ilk 10 ilimizde yer alıyor. Bu illerin ortak özelliklerinin deniz kenarında ve turizm, tarım ve sanayide gelişmişlik olduğunu da ayrıca belirtmek isterim.
2023 yılında yayınlanan kararla 2 milyon 951 bin 201,42 m² alan orman vasfından çıkarıldı. Bu yılın başında alınan tek kararla orman vasfından çıkarılan alanlar geçen yılın iki katına çıktı.
Bu yılın henüz başında bu kadar alanın orman vasfından çıkartılmasının nedeninin açıklanması gerekiyor.
Ayrıca orman vasfına çıkarılarak Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne devredilen bu alanların ne olduğu ile ilgili bir bilgilendirmeye ihtiyaç olduğu açıktır.
Orman vasfından çıkarılan alanlara karşılık iki katı alanın ağaçlandırılması öngörülüyor ama bu konuda da net veriler yok. Ayrıca ağaçlandırılan bir alanın “orman” vasfı kazanması için onlarca yıl geçmesi gerekiyor.
Daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı üzerine “Tarım ve Orman Bakanlığı ‘göle maya çalıyor’” yazmış ve burada yer alan bazı hedeflerin gerçekçi olmadığından bahsetmiştim.
Bakanlık gelen eleştiriler üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı Stratejik Plan’da yer alan hedeflerin nasıl hesaplandığına dair rapora daha açıklayıcı bilgiler koyarak anlaşılmasını sağladı.
Burada yer alan 2028 yılı üretimleri için 2024 yılına göre yağlı tohumlar, kırmızı et ve kanatlı hayvan eti üretimi yüzde 6’lık, sertifikalı tohumluk üretiminde yüzde 16’lık ve su ürünleri yetiştiriciliğinde yüzde 30’luk artış hedefi konmuş.
Ancak 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı içinde yer alan tarım bölümü hedefler kısmında 2024 yılında yağlı tohumlar üretim miktarı 4,95 milyon ton iken bakanlığın programında 400 bin daha az hedef yer alması da düşündürücü. Kırmızı et üretimi 2024 yılı bütçe gerekçesi ile uyumlu olup önümüzdeki 5 yıl boyunca kırmızı etin ülke gündeminden düşmeyeceğini gösteriyor.
Sonuç olarak, ülkemizin gıda güvenliğini ve bağımsızlığını sağlamak için hepimizin daha çok çalışıp üretmek zorunda olduğumuz açık.
20 Kasım 2024 - TÜSEDAD ve USK verileri çatışıyor: Çiğ sütte kimin hesabı doğru?
17 Kasım 2024 - Mütevazı sofraların vazgeçilmezi tavuk ve yumurta artık lüks mü olacak?
15 Kasım 2024 - Süt üreticileri deli para kazanıyor (!)
13 Kasım 2024 - Ekim ayında yağış azaldı, tarımsal üretim için tehlike çanları çalıyor