Fransa ve Azerbaycan hattında ‘Yeni Kaledonya’ krizi: Fransız basını Türkiye’yi de hedef gösterdi
Rusya'ya karşı ataklarını sıklaştıran Ukrayna bu kez ülkenin güneyinde Rosneft'e ait petrol rafinerisini vurdu. İHA'larla gerçekleştirilen saldırıda rafineri alev aldı.
Şubat ayında üçüncü yılını dolduracak olan Rusya-Ukrayna Savaşı tüm hızıyla sürerken Kiev geçen yılın son diliminden itibaren sözünü etmeye başladığı karşı saldırıları ara ara düzenlemeye devam ediyor. Ukrayna güçlerinin hedefinde bu kez Rusya’nın güneyindeki bir petrol rafinerisi vardı.
Reuters’ın Ukraynalı bir kaynağa dayandırdığı haberine göre Ukrayna ordusuna ait insansız hava araçları (İHA) Rusya’nın güneyinde Rosneft’e ait bir tesise saldırdı. Saldırı Tuapse kasabasındaki tesiste ihracata yönelik birimde gece boyunca yangına neden oldu ancak Rus yetkililer erken saatlerde yangının söndürüldüğünü açıkladı.
AFP’ye konuşan bir kaynak Rusya’nın ilhak ettiği Kırım yarımadasının yaklaşık 240 kilometre güneydoğusunda Tuapse’deki rafinerinin “düşman için önemli bir tesis” olduğunu söyledi. Kaynak “Dün gece meydana gelen iki güçlü patlamanın ardından burada büyük çaplı yangın çıktı. Ana petrol ünitesi olan vakum ünitesinde kolonlar ciddi hasar gördü” dedi.
War in Ukraine
RUSSIA AGAIN BEING ATTACKED WHERE IT HURTS MOST
In the city of Tuapse, Krasnodar, Russia, a Ukrainian drone attack hit a petroleum derivatives distillation plant.
To date, the fire has not been contained. The attack took place at the Rosneft refinery.
.
.
.
If… pic.twitter.com/RLcNh4K3QP— ACONTECENDO (@Acontece_ndo) January 24, 2024
Tuapse Bölgesi Başkanı Sergei Boiko Telegram hesabından yaptığı paylaşımda “(Tesisin) vakum ünitesi yanıyordu. Ön bilgilere göre ne ölü ne de yaralı var” dedi.
Gece boyunca paylaşılan sosyal medya görüntülerinde de Rus petrol devi Rosneft’e ait rafineriden alevlerin ve dumanların yayıldığı görüldü.
Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft’ten konuya ilişkin açıklama gelmezken Reuters’a konuşan Ukraynalı kaynak Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) rafineriyi insansız hava araçlarıyla vurduğunu ve Rusya’nın yaklaşık “iki yıllık işgaline” yakıt sağlayan tesislere saldırmaya devam edeceğini söyledi.
Reuters’a demeç veren bir kaynak da “SBU Rusya Federasyonu’nun derinliklerine saldırıyor ve yalnızca Rus ekonomisi için önemli olmakla kalmayıp aynı zamanda düşman birliklerine yakıt sağlayan tesislere hücumu sürdürüyor” dedi.
Bu arada Kiev, Rusya’nın Ukrayna enerji altyapısına saldırılarına “adil misilleme” olarak adlandırdığı planın bir parçası olarak son iki ay içinde Rus petrol ve doğalgaz tesislerine saldırılarını son aylarda artırdı. Geçen cuma günü Rusya’nın batısındaki bir depoda yaşanan büyük yangın dahil son iki hafta içinde Rusya’nın enerji altyapısına yönelik bir dizi saldırının sorumluluğunu da Kiev üstlenmişti.
Rusya merkezli bir petrol ve doğalgaz şirketi olan Rosneft 1993 yılında kuruldu. Merkezi başkent Moskova’da bulunan şirket petrol, doğalgaz ve petrol ürünlerinin keşif, çıkarma, üretim, arıtma, nakliye ve satışını gerçekleştiriyor.
Gelir bakımından Rusya’nın üçüncü büyük şirketi olan Rosneft dünyanın da en büyük 24. petrol şirketi olarak biliniyor.
Saldırının yankıları sürerken Rusya’dan doğalgaz akışına ilişkin Kiev yönetiminden önemli bir açıklama geldi. Ukrayna Rus doğalgazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya akışını sağlayan anlaşmaların 2024 sonrası için uzatılmayacağını duyurdu.
Bakanlar Kurulu Ukrayna yönetiminin doğalgaz transiti konusundaki tutumunun net olduğu belirterek “Avrupa’ya boru hatları ile doğalgaz akışını öngören anlaşmanın süresi 2024 yılı sonunda dolacak. Rusya ile bu konuda yeni görüşme yapma gibi bir düşüncemiz yok. Anlaşma uzatılmayacak” dedi. Açıklamada doğalgaz konusunun ancak “Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinin gündeme getirmesi durumunda” görüşülebileceği vurgulandı.
Ukrayna yönetiminin 2023 sonu için yayımladığı verilere göre boru hatları ile ülke üzerinden Avrupa’ya taşınan Rus gazı miktarı geçen yıl 2022’ye kıyasla yüzde 28.4 azalarak 14.6 milyar metreküpe geriledi. Ukrayna’nın ulusal doğalgaz şirketi Naftogaz ile Rusya’nın Gazprom şirketi arasında 30 Aralık 2019’da imzalanan hükümetler arası anlaşma Ukrayna üzerinden Avrupa’ya 2021-2024 dönemi için senede 40 milyar metreküp doğalgazın transitini öngörüyor.