Afrika örgüsü saç modeliyle hapisten kurtuldu
Denizli'de bir grup yurtiçinden ve dışından 'yüksek kar' vaadiyle çok sayıda yatırımcı buldu. Ancak yatırımcılar bekledikleri parayı alamadı ve tek tek suç duyurusu yapmaya başladılar. Avukatlara göre en az 750 kişi böyle dolandırıldı.
Seçil Erzan fon geliri vaadiyle aralarında Arda Turan, Emre Belözoğlu, Fernando Muslera gibi ünlü isimlerin de olduğu çok sayıda kişiyi dolandırdığı iddiasıyla tutuklandı. Ünlü isimlerin de karıştığı dava kamuoyunda Seçil Erzan davası olarak bilinir oldu.
Ve buna benzer bir dolandırıcılık vakası da Denizli’nin Pamukkale ilçesinde yaşandı.
39 yaşındaki Ertuğrul S. 2022 yılında Çamlık Mahallesi’nde ‘dijital finans’ alanında hizmet vereceğini söylediği bir şirket kurdu. Ertuğrul S. kendini dünyaca ünlü bir iş insanı olarak tanıtıp güven sağladı ve bir süre sonra da Dubai merkezli ünlü bir finans şirketinin Denizli temsilciliğini yaptığını anlattı, yüksek kâr vaadiyle yatırımcı toplamaya başladı. Hepsinin yalan olduğu kâr bekleyen yatırımcıların elinin boş kalmasıyla ortaya çıktı.
Başta Fransa, Belçika ve İsviçre gibi ülkelerdeki gurbetçiler olmak üzere çok sayıda kişi 20 bin euro ile 300 bin euro arasında para verdi Ertuğrul S.’ye. İddiaya a göre onun vaadi yatırılan para üzerinden aylık yüzde 15, yıllık ana paranın beş katı kârdı. Ayrıca her yeni yatırımcı getirene de yüzde 10 ödeme sözü vermişti.
Ancak bir süre sonra ortada para olmadığını gören yatırımcılar Ertuğrul S. ile onunla hareket ettiği ileri sürülen 29 yaşındaki Hicabi P. ve 26 yaşındaki Tolga D. hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunmaya başladı.
Dolandırılan kişilerden bazılarının avukatı olan Gizem Üğür olayın ikinci ‘Seçil Erzan’ vakası olduğunu, tek farkın dolandırılan kişilerin ünlü olmaması olduğunu söyledi. Yaptıkları araştırmada şüphelilerin lüks yaşam tarzlarıyla çevrelerini etkileyerek onları şirkete para yatırmaya ikna ettiğini söyleyen Avukat Üğür “Dolandırıcılık sistemi ‘Ponzi Sistemi’ gibi işliyor. Piramitsel dolandırıcılığın bir türü. Şüpheliler önce akrabalarından şirkete yatırım yapmasını ister. Bir verip üç alacaklarını ya da aylık yüzde 15 kâr vereceklerini söylerler. Ardından da bu kârı birkaç ay dağıtırlar. Etraftan gören insanlar da yatırım yapma kararı alır. Müvekkillerim de bu şekilde dolandırıldı. Yatırılan paraya aylık yüzde 15, yıllık da ana parayı beş katı olarak iade etmeyi vaat etmişler. Lüks hayatlar, lüks açılışlarla da insanların gözünü boyamışlar. Yaptığımız araştırmaya göre 20 bin euro ile 300 bin euro arasında yatırım yapanlar var. Çoğunluğu Avrupa’da yaşayan gurbetçiler ve yabancılardan oluşan 750 kişi parasını bu şirkete ve kişiye göndermiş. Para yatıranların büyük kısmı kâr payı alamadı, bir kısmı da ancak iki ay yüzde 15 alabilmiş. Hiç alamayanlar var” dedi.
Savcılığa suç duyurusu yaptıklarını, soruşturmanın devam ettiğini belirten Avukat Üğür ifadesi alınan şüphelilerin kimseden yatırım amaçlı para almadıklarını savunduğunu anlattı.
Şüpheliler Dubai merkezli bir şirketin de Denizli’de reklamını yaptıklarını söyleyip suçlamaları reddediyor ama avukat Üğür bu kişilerin şirketine yatırılan paraların dekontlarının ellerinde olduğunu belirtti.
“Dolandırılan kişileri ‘Suç duyurusunda bulunursanız paranızı alamazsınız’ diye korkutmuşlar. İki yıldır ana parasını alamayan var” diyen avukat Üğür yatırılan çok büyük bir para olduğunu ama ortada hiç para olmadığını söyledi. Dolandırılan yabancı uyruklu kişilerin de kendi ülkelerinde gerekli kurumlara şikayette bulunduğunu söyleyen avukat Üğür “Şüphelilerin yurt dışına kaçma şüphesi var, acilen yurt dışı yasağı gibi önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.
Nitekim İsviçre’de yaşayan ve 120 bin euro dolandırıldığını belirten Celine Geiser yatırımın sonuna geldiğinde parasını almak için Ertuğrul S. ile iletişime geçtiğini, ama Covid-19 ve fonların bloke edilmesi gibi sorunlar olduğu yönünde cevaplar verdiğini anlattı. Her aramasında Türkiye’deki enflasyondan ofis sitesinin güncellemesine kadar bahaneler sıralandığını belirten Celine Geiser sürekli bekletildiğini söyledi.
Fransa’da yaşayan ve 50 bin euro dolandırılan Jeremy Petit ise Ertuğrul S.’yi 2012 yılından beri tanıdığını söyledi ve dolandırılma hikayesini şöyle anlattı:
“Sahibi olduğum kafemin önüne çok büyük bir lüks araçla geliyordu. Ona nasıl böyle lüks araçlar satın alabildiğini sordum. Bana ‘Sen de alabilirsin’ deyip yatırımdan bahsetti. Ben de para gönderip yatırım yaptım. Ancak vaededildiği gibi bir parayı hiç alamadım. Kendisi her görüşmemizde vaatlerin yerine getirileceğini, pandemi nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’nin paraları bloke ettiğini ve hatanın kendilerinde olmadığını söyledi. En son enflasyon nedeniyle devletin euro hesaplarına el koyduğunu, eli kolu bağlı olduğunu söyledi. Devlet izin verir vermez paraları yatıracaklarını söyledi.”