Ateşkes arayışı sürerken: İsrailli komandolar hemşire kılığında hastane bastı

İsrailli komandolar hemşire kılığında Batı Şeria'daki İbni Sina Hastanesi'ni basarak üç Filistinliyi öldürdü. Filistin yönetimi saldırıyı "savaş suçu" olarak değerlendirdi. Haniye saldırıdan sonra Kahire'ye ateşkesi görüşmeye gideceğini duyurdu.

Dünya 30 Ocak 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
İsrailli komandoların baskınından. Fotoğraf: AA

Katar, Mısır ve ABD İsrail ile Hamas arasında esir takası yapılmasında orta yolun bulunması için çabalar ve önümüzdeki haftalarda bir anlaşmanın imzalanabileceği sinyalini verirken Batı Şeria’da İsrailli komandoların hastane baskınının ardından Hamas lideri Haniye ateşkes önerisini görüşmek üzere Kahire’ye gideceğini açıkladı.

İsrailli komandolar Batı Şeria’daki Cenin mülteci kampında bulunan İbni Sina Hastanesi’ne baskın düzenleyerek üç Filistinliyi öldürdü. Güvenlik kameralarına yansıyan baskın görüntülerinde komandoların hemşire, çarşaflı kadın gibi giyindiği, birinin puset taşıdığı görülüyor. Sonrasında komandolar silahlarını çıkararak ateş etmeye başlıyor.

Öldürülen üç kişinin kimliği de açıklandı. İsrail ordusu baskında öldürülenlerden birinin 27 yaşındaki Muhammed Jalamneh olduğunu söyledi. Ordu Jalamneh’in yakında bir saldırı düzenlemeyi planladığını iddia etti. Öldürülen diğer iki kişinin kardeş olduğu öğrenildi: Basel ve Muhammed Ghawazi. İsrail’e göre Basel ve Muhammed de 7 Ekim’deki saldırılara müdahil olmuştu. Ne var ki hastane yetkilileri Basel’in geçirdiği kısmi felçten dolayı ekim ayından beri hastanede gözetim altında tutulduğunu söyledi.

Hastanenin sözcüsü komandolara ateş açılmadığını, dolayısıyla bunun “hedef gözetilerek işlenmiş bir cinayet” olduğunu belirtti. İsrail ordusu ise hastanenin “militanlar tarafından saklanma yeri” olarak kullanıldığını iddia ederek baskını savundu. Yine İsrail’e göre baskında hedef alınan Filistinlilerden biri 7 Ekim’deki saldırılar için Hamas’a silah ve mühimmat tedarik etmişti. Ne var ki ordu iddiayı destekleyecek bir kanıt sunmadı.

Filistin Sağlık Bakanı Mai Alkaila olayı “savaş suçu” olarak nitelendirdi, Birleşmiş Milletler ile uluslararası hak gruplarına seslenerek bu tür olayların bir daha yaşanmaması için harekete geçmelerini istedi.

Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in Gazze işgalinin başladığı günden bu yana hem yerleşimcilerin hem de İsrailli askerlerin Batı Şeria’daki şiddet eylemlerinde artış yaşandı. Bakanlık 7 Ekim’den bu yana 380’den fazla Batı Şerialı Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Bu Filistinlilerin çoğu askerlerin tutuklama baskınlarında ya da protestolarda İsrail güçleriyle girdikleri çatışmalarda öldürüldü.

Haniye esir takasını görüşmek için Kahire’ye gidecek

Öte yandan Paris’te Hamas’ın katılamadığı ancak ABD, Katar, Mısır ve İsrailli yetkililerin görüştüğü ve ‘yapıcı’ geçtiği söylenen müzakerelerin saldırıdan nasıl etkileneceği merak edilirken Hamas lideri İsmail Haniye’den açıklama geldi. Haniye Paris’teki görüşmelerde sunulan ateşkes önerisinin kendilerine ulaştığını ve bu konuyu görüşmek üzere Mısır’ın başkenti Kahire’ye gideceğini söyledi. Haniye Hamas’ın esir takası anlaşmasından beklentisinin İsrail’in Gazze’deki askeri varlığını sona erdirmek olduğunu söylüyor.

Ne var ki İsrail’in bu şartları kabul etmesine ihtimal verilmiyor. Çünkü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu şu ana kadar Gazze’den çıkılacağı yönünde sinyal vermediği gibi “Hamas’ı yok edene kadar” bölgedeki saldırıların devam edeceğini belirtti. ABD, Katar ve Mısır ise birkaç aylığına imzalanabilecek ateşkesin savaşın hararetini alacağını ve doğal olarak savaşın sona ermesine vesile olacağına inanıyor.

Haniye “Esir takası teklifine yanıtımızda öncelik Gazze’ye yönelik saldırıların durdurulması ve işgal güçlerinin şeritten çekilmesi olacak. Hareketimiz saldırıların durdurulması, barınma ve yeniden inşa sürecinin güvence altına alınması, kuşatmanın kaldırılması ve esir takası sürecinin ciddiyetle tamamlanması koşuluyla her türlü ciddi ve pratik girişimi tartışmaya açıktır” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken pazartesi gecesi “Çok önemli ve verimli bir çalışma yapıldı. Hamas kendi kararını almak zorunda kalacak. Size söyleyebileceğim tek şey müzakereci ülkeler arasında iyi ve güçlü bir uyum olduğu ve teklifin de iyi ve güçlü olduğu” dedi.

Paris’te önerilen takas anlaşması hakkında bilinenler şöyle: Ateşkesin ilk aşamasında çatışmalara altı haftalık ara verilmesi karşılığında yaklaşık 35 rehine serbest bırakılacak. Bu grupta kadınlar, yaşlı erkekler ve hasta ya da yaralı rehineler yer alacak. Bunun karşılığında İsrail’de hapisteki binlerce Filistinli de serbest bırakılacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.