Şi Avrupa turunun ilk ayağı Fransa’da: Macron ılımlı, von der Leyen sert konuştu
Çin’de bulunan 70 tonluk dinozor gizemini koruyor. Dev canlının nasıl evrimleştiği merak konusu.
Devasa boyutlardaki dinozorun fosili, 162 milyon yıllık bir kayadaki araştırmaların sonucunda ortaya çıkmıştı.
Çin’de bulunan dinozor fosili, canlıya dair ilginç verileri gün yüzüne çıkardı. Milyonlarca yıllık geçmişe sahip olan dinozor fosilinin sadece boyun bölgesi bir yolcu otobüsü boyutunda. Ağırlığı ise günümüzün dev canlılarından fillerin birkaç katı.
Milyonlarca yıl önce dünyaya çarpan bir göktaşıyla yok olan dinozorların fosilleri, geçmişe dair önemli verileri barındırıyor. Çin’in doğusundaki Uygur Özerk Bölgesi’de bulunan Mamenchisaurus sinocanadorum türündeki dev dinozor fosili de bunlardan biri. İlk olarak 1987’de fosili keşfedilen dinozorun boyutu dikkat çekiyor.
Devasa boyutlara sahip
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar neticesinde dinozorun sadece boynunun 15 metre uzunluğunda olduğu belirlendi. Aynı araştırmanın ortaya çıkardığı bir diğer bulgu da dinozorun devasa kütlesi. Dinozor fosili üzerinde yapılan araştırmalar bu dev canlının 70 ton civarında bir ağırlığa sahip olduğunu gösteriyor.
162 milyon yaşındaki kayada tespit edilmişti
Çin’de bulunan devasa boyutlardaki dinozorun fosili, 162 milyon yıllık bir kayadaki araştırmaların sonucunda ortaya çıkmıştı. Paleontolog Andrew Moore, yaptığı açıklamada üzerinde araştırma yaptıkları bu canlının şimdiye kadarki en uzun boyna sahip canlı olduğunu belirtti. Moore, ilerleyen dönemde bulunabilecek farklı bir fosilin bu unvanın yeni sahibi olabileceğini de hatırlattı. Daha önce bulunan en uzun boyunlu fosilin 13.4 metre uzunluğunda olduğu biliniyor.
Nasıl evrimleştikleri gizemini koruyor
Mamenchisaurus sinocanadorumun türü dinozorların özellikle uzun boyunlu olacak şekilde nasıl evrimleştikleri hakkında çok az şey biliniyor. Sürecin gelişimi gizemini büyük oranda koruyor.