Hamas’ın üç aşamalı yeni ateşkes teklifi: Garantörler arasında Türkiye de var
İsrail'de başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasa tasarısı Knesset'ten geçti. Tasarıya karşı çıkan İsrailliler, sokakları doldurarak tepkilerini gösterirken, muhalefet de Başbakan Benyamin Netanyahu ve koalisyon hükümetini "hırsız gibi" davranmakla suçladı.
İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu’nun kurduğu koalisyon hükümetinin hazırladığı “başbakanı görevden almayı zorlaştıran yasa tasarısı”, ülkenin parlamentosu Knesset’te 47’ye karşı 61 oyla onaylandı. Bu kapsamda başbakanın fiziksel ya da psikolojik herhangi bir yetersizliği olmaması halinde görevden alınması engellenmiş olacak. Ayrıca başbakanın görevini yapamayacağını açıklama yetkisi, mecliste başbakan tarafından yapılacak duyuru ve kabinenin dörtte üçünün onayıyla mümkün olacak.
Ayrıca bu yasa, Yüksek Mahkeme dahil herhangi bir yargı merciinin başbakana yönelik görevden alma kararı dışındaki herhangi bir kararın da hükümsüz sayılmasına olanak tanıyor. Bu da bir bakıma Netanyahu’nun işine gelecek bir durum. Zira Netanyahu, “görevini kişisel çıkarları için kullanmak”, “yolsuzluk yapmak” ve “rüşvet almak” ile suçlanıyor. Netanyahu’nun 2007-2016 yılları arasında görevdeyken iş insanlarından “hediye” olarak 283 bin dolar değerinde puro, şampanya, mücevher ve uçak bileti aldığı, bunun karşılığında da sözkonusu kişilere imtiyazlar sağladığı belirtiliyor.
Muhalefet yolsuzluk davası devam ederken Netanyahu’nun görevden alınmasını istiyor. Partisi ve destekçileri ise Netanyahu’nun demokratik seçimlerle iş başına geçtiği için istifaya zorlanamayacağını söylüyor. Netanyahu ise suçlamaları “cadı avı” olarak nitelendiriyor ve sözkonusu yargı reformunu kendi çıkarı için çıkarmaya çalıştığını reddediyor.
Muhalefet liderleri sözkonusu yasa değişikliğine karşı sert tepkiler gösterdi. Bazıları bu düzenlemenin Netanyahu’ya özel bir yasa olduğunu belirtti. Ülkenin eski Başbakanı ve Yesh Atid Partisi’nin lideri Yair Lapid, sözkonusu yasanın gece vaktinde onaylanmasının “ahlak dışı” olduğunun altını çizerek, Netanyahu koalisyonunu “hırsız” gibi davranmakla suçladı. Eski Savunma Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi’nin de lideri olan Benny Gantz ise halkı sözkonusu yargı düzenlemesini protesto etmek için sokaklara çağırdı.
Halk da yargı reformundan duyduğu rahatsızlığı 12. haftayı geride bırakan protestolarında yineledi. “Sivil itaatsizlik günü” kapsamında başkent Tel Aviv’de toplanan göstericiler, ellerinde İsrail bayraklarıyla “demokrasi” sloganları attı.
Reforma karşı çıkanlar sivil halkla da sınırlı değil. 750 yedek asker, düzenlemenin kabul edilmesi halinde askerlikten çıkacaklarını açıklamıştı. Protestolara da katılan bu askerler, Doğu Kudüs’teki Eski Şehir’e İsrail bağımsızlık bildirgesini astı.
Yetkililer ise gösterilerin gözde mekanı Kaplan Caddesi’ne çıkan yolları trafiğe kapattı. İsrail polisi, ülke genelinde 100 kişiyi gözaltına aldı.
İsrail tartışmalı yerleşim yasasına imza attı: ABD’deki İsrail Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı