Berlin’deki Türk mahallesinde bir İngiliz: David Bowie
Berlin'in Müzeler Adası'ndaki Pergamon Müzesi, bu ekim ayından itibaren uzun vadeli bir yenileme projesi için üç buçuk yıl boyunca tamamen kapanacak.
Berlin Nehri’nin çevrelediği Müzeler Adası hummalı bir restorasyona hazırlanıyor. Adada bulunan ve Berlin’in gözbebeği olan Pergamon Müzesi, kapsamlı bir restorasyon nedeniyle üç buçuk yıl boyunca kapalı kalacak. Müzenin kuzey ve orta bölümlerinde yenileme çalışmaları halihazırda devam ederken güney kanadı 2027 yılına kadar yeniden açılmayacak.
Berlin’in Müzeler Adası’ndaki bu hummalı restorasyon çalışmaları öncesi ekim ayına kadar açık. Son dört yıl içinde Londra’ya gidip de Big Ben’i restorasyon yüzünden göremeyen turistlerin halini düşünecek olursak kafanızda bir Berlin seyahati varsa vakit kaybetmemelisiniz.
Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’ye göre, 20. yüzyılın başlarında inşa edilen Pergamon Müzesi binasının bir kısmı “kötü yapısal durumda” ve bu da binayı hem ziyaretçiler hem de sergiler açısından elverişsiz hale getirmiş durumda. Restorasyon çalışmaları, nem ve eskimiş teknik sistemlerin faktörlerin neden olduğu yapısal hasarı ortadan kaldıracak.
Müzeler Adası’ndaki beş müzeden biri olan Almanca adıyla Pergamonmuseum, 20 yıllık bir inşaat sonucu 1930 yılında tamamlandı. Bergama Zeus Sunağı ve Milet Pazar Yeri Kapısı gibi 19. yüzyılda Anadolu’dan götürülen tarihi yapıların yanı sıra yine o dönem Osmanlı toprağı olan Irak’tan kaçırılan İştar Kapısı müzede sergilenen en önemli eserler arasında.
Almanya’nın en çok ziyareti konumundaki Pergamon Müzesi’ne her yıl yüzbinlerce turist ziyarete geliyor. Klasik Antik Çağ, Antik Yakın Doğu ve İslam Sanatı koleksiyonuna ev sahipliği yapan müzedeki çoğu eser 2. Dünya Savaşı sonrası ganimet olarak St. Petersburg’a (Leningrad) götürüldü. Eserlerin bir bölümü 1958’de Doğu Almanya’ya iade edilmişti.