İstanbul’da ekmek 6,5 lira, motorinin litresi 36,13 lira oldu
İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İTO İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,95, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise yüzde 4,96 oldu. Tüketici enflasyonu şubat ayında ise yüzde 3.83 olmuştu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) 2023 Mart’a ilişkin İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisinin üçte birini oluşturan İstanbul’da fiyat artışları biraz hız kesse de durmuyor. Vergi gelirlerinin yüzde 48.2’sini, toplam dış ticaretin yüzde 48.7’sini üreten ve yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 62’sine ev sahipliği yapan İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,95, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise yüzde 4,96 oranında arttı.
Mart ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme Endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73,02, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise yüzde 74,22 oranında artış gösterdi. İstanbul’da perakende fiyatlarda yıllık bazda artış şubatta yüzde 78,62 olmuştu.
Mart 2023’te perakende fiyatlarda bir önceki aya göre Diğer Harcamalar grubunda yüzde 8,89, Giyim Harcamalarında yüzde 5,32, Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamalarında yüzde 4,70, Gıda Harcamalarında yüzde 3,97, Konut Harcamalarında yüzde 2,46, Ev Eşyası Harcamalarında yüzde 0,36, Ulaştırma ve Haberleşme Harcamalarında yüzde 0,17 artış oldu. Kültür, Eğitim ve Eğlence Harcamalarında yüzde ise yüzde 4,23 azalış görüldü.
Veriler geçen yılın sonunda İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO), “İstanbul Ekonomisinin 100’ü” başlıklı araştırmasının açıklanmasının ardından görüş belirten İTO Başkanı Şekip Avdagiç’in “bu şehirde çalışanın alım gücünün korunması” gerektiğine ilişkin görüşlerini doğruluyor.
Avdagiç açıklamasında “Nasıl Türkiye yatırım teşvikleri konusunda bölgelere ayrılmışsa, asgari ücretin de bölgesel belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. İstanbul’daki asgari ücretle, 5-6’ncı teşvik bölgesindeki asgari ücret aynı olmamalı. Zira yerli ve yabancı nüfusun yoğunluğu ile birlikte talebin bu denli yüksek olduğu bir şehirde çalışanın alım gücünü, şirketlerimizin rekabetçiliğini korumak gerek. Özellikle barınma ve iki-üç vasıta ile sağlanan ulaşım gibi hususlar asgari ücretlinin yükünü artırıyor” demişti.