İran’da zehirlenme vakalarındaki son durum: 1 genç hayatını kaybetti

İran'da 7 bin öğrenciyi etkileyen zehirlenme vakaları devam ediyor. Son olarak Sakkız kentindeki kimyasal gaz saldırıları sonucunda zehirlenen 47 öğrenci hastanelik oldu, en az 20 öğrencinin durumu ise kritik. Öte yandan Tahran'da 16 yaşındaki bir gencin ise hayatını kaybettiği öğrenildi.

Dünya 11 Nisan 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Son zehirlenme vakasında 47 öğrenci hastaneye kaldırılırken, 20'sinin durumunun kritik olduğu bildirildi. Fotoğraf: AA

İran’da geçen sene eylül ayında ‘başörtüyü uygunsuz taktığı’ gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındığı süreçte şiddete maruz kalan Mahsa Amini, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Bu olayın ardından İran halkı ayaklanarak günümüze kadar devam eden protestoları başlattı. Protestoların en büyük destekçilerini kadınlar, özellikle de kız lise öğrencileri oluşturdu. Bunun akabinde ülkede yeni bir kriz ortaya çıktı: Kız öğrencileri hedef alarak zehirlemek. Bu kapsamda İran’ın 31 vilayetinden 28’inde Kasım 2022’den Mart 2023’e kadar 7 bin kız öğrenci zehirlendi.

Sakkız şehrinde protestolar

Bu zehirlenmelerin son örneği Sakkız şehrindeki Mirac Kız Lisesi’nde yaşandı. Okula yapılan kimyasal gaz saldırısında en az 47 öğrenci hastaneye kaldırıldı, 20’den fazlasının durumunun kritik olduğu öğrenildi. Öğrencilerin zehirlenmesinin ardından okula gelen veliler ile güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı. İran bayrağını indiren aileler, ülkenin ruhani lideri Ali Hamaney aleyhinde sloganlar attı.

Öte yandan İnsan Hakları Örgütü Hengaw, başkent Tahran’da 15 Mart’ta kimyasal gazla zehirlenen 16 yaşındaki Karo Pashabadi adındaki bir gencin 8 Mart’ta yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Hükümet aksiyon alınacak diyor ama…

Bu zehirlenmelerde kimin parmağı olduğu henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak hükümet kaynaklarından yapılan açıklamalarda bu eylemlerin başta kız okulları olmak üzere tüm okulların kapatılmasını isteyen radikal grupların başının altından çıktığı söyleniyor.

Aileler çocuklarını okula gönderirken endişe duydukları için hükümete karşı protestolar düzenlerken, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 1 Mart’ta İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, İstihbarat Bakanı İsmail Hatib ile Sağlık Bakanı Behram Aynullahi’yi zehirlenme vakalarının kaynağını araştırması için görevlendirmişti.

Hamaney ise son açıklamalarında yetkililerden olayın üzerine daha ciddi bir şekilde gitmesini isteyerek, faillerin en şiddetli cezaya çarptırılması talimatını verdi. Konuya dair 100’den fazla kişi gözaltına alınsa da daha somut adımlar atılmaması sebebiyle zehirlenme vakaları henüz sona ermedi.

İran’daki zehirlenme vakaları: 100’den fazla kişi gözaltına alındıİran’daki zehirlenme vakaları: 100’den fazla kişi gözaltına alındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.