Neydi, ne oldu: Ukrayna savaşı Mariupol’u bu hale getirdi
Petrol devi Shell hisselerini satıp çıkarken, Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank da ülkedeki teknoloji merkezini kapatıyor.
Batılı şirketlerin Ukrayna’yı bir yıl önce işgalinden sonra başlayan Rusya’dan çıkış operasyonu hızlanarak devam ediyor. Bu konuda son adım Deutsche Bank ve Shell’den geldi. Almanya’nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, Rusya’da yaklaşık 1,500 kişinin çalıştığı teknoloji merkezlerini kapatmaya hazırlanıyor.
Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’in haberinde, Ukrayna-Rusya savaşının ardından Rusya’daki faaliyetlerini “kademeli” sonlandıracağını açıklayan Deutsche Bank’ın, bu dönemde kendisini Rus teknoloji merkezlerinden büyük ölçüde bağımsız hale getirdiği belirtildi.
Moskova ve Saint Petersburg’daki teknoloji merkezlerinin yakında kapatılacağının aktarıldığı haberde, bankanın yatırım biriminde kullandığı yazılımları geliştiren çalışanlara kıdem tazminatları verilerek ayrılmalarının teklif edildiği bildirildi.
Geçen yıl Deutsche Bank, tüm Rus çalışanlarına gönüllü olarak Berlin’de yeni kurulan teknoloji merkezine veya diğer teknoloji merkezlerine geçme imkanı tanımıştı. Bankanın Rusya’daki 1.500 çalışanının 700’den fazlası şu anda banka için Rusya dışında çalışıyor.
Öte yandan, savaş sonrası Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle birçok Alman şirketi, Rus çalışanlarını Almanya’ya yönlendirdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı’na göre, Mart 2022’den beri Almanya’nın yurt dışındaki diplomatik misyonları, Rus vatandaşlarına yaklaşık 9 bin 200 çalışma vizesi verdi.
Rus hükümeti tarafından yayınlanan karara göre, Novatek, Sahalin-2’de Shell’e ait yüzde 27,5 hisseyi 94,8 milyar ruble bedelle (yaklaşık 1,2 milyar dolar) satın alıyor. Rusya’nın doğusundaki Sahalin-2 projesi, ülkedeki en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve petrol üretim projeleri arasında yer alıyor.
Ukrayna savaşından önce Sahalin-2’nin ana ortakları arasında yüzde 50 ile Gazprom, yüzde 27,5 ile Shell, yüzde 12,5 ile Mitsui ve yüzde 10 ile Mitsubishi bulunurken, Shell eylül ayında yaptığı açıklamada projeden çekileceğini duyurmuştu.
Rus Kommersant gazetesinin 6 Mart tarihli haberinde, ülkenin en büyük özel doğalgaz şirketi Novatek’in Shell’e ait hisseyi almak için Rus hükümetine başvuruda bulunduğu belirtilmişti.