Emeklilik reformunda nihai karar: Son gülen Macron oldu

Fransa'da anayasadaki bir maddeye dayanarak mecliste oylanmadan geçen emeklilik reformu şimdi de Anaya Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme kararı öncesi yüz binlerce kişi Fransa genelinde yürüyüşe geçti, Louis Vuitton binasını bastı. Karar sonrası son gülen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oldu.

Dünya 15 Nisan 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Pankartta, 'Macron ya istifa edersin ya da devrim olur' yazıyor. Fotoğraf: AA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran ve haftalardır büyük tepki çeken reformu geçen ay parlamentonun alt kanadında oylama yapılmadan yasalaştı. Bu kararı takip eden süreçte halk protestolardan vazgeçmek yerine iyice abandı. Her iki taraf da geri adım atmayı reddederken, gözler kararın anayasaya uygun olup olmadığına karar verecek anayasa mahkemesine çevrildi. Zira Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik reformu, dokuz üyeli anayasa mahkemesi yeşil ışık yakmazsa resmen yürürlüğe giremeyecekti. Fransa’nın adeta nefesini tutup beklediği karar sonunda çıktı.

Anayasa mahkemesi, yasanın Fransa Anayasası’na uygun olup olmadığını inceliyor. Ancak Fransa Anayasa Mahkemesi, Türkiye Anayasa Mahkemesi gibi değil. Dokuz yıllığına atanan dokuz üyesinden hiçbiri yargıç değil, çoğu eski politikacılar ya da hukuki uzmanlığa sahip olmayan üst düzey devlet memurları. Dolayısıyla pek çok siyaset bilimci ve sendika kararın onaylanacağını düşünüyordu.

Bu düşüncelerinde kısmen haklı da çıktılar. Mahkeme, emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddeyi onayladı ama düzenlemede yer alan 6 maddeyi ya tamamen ya da kısmen reddetti. Ayrıca reformun referanduma götürülmesi talebi de reddedildi. Bu noktada reformun yürürlüğe konulabilmesi için Macron’un reddedilen maddeleri çıkarması gerekiyor.

Solcu lider Jean-Luc Mélenchon, mahkemenin bu kararla ‘egemen halktansa cumhurbaşkanlığı monarşisinin çıkarlarına hizmet ettiğini gösterdiğini’ söylerken, aşırı sağcı Marine Le Pen karara karşı çıkanların gelecek seçimlerde kendisine oy vermesini istedi.

Bu arada, Paris’teki çöp işçileri sendikası, şehrin sokaklarında tonlarca çöp dağı oluşmasına neden olan bir önceki daha yeni sona ermişken, perşembe günü yeni bir grev başlattı. Bazı protestocular Paris’in merkezindeki anayasa mahkemesi binasının önünde çöp konteynerlerinden barikat kurdu. Çevik kuvvet teçhizatlı polis memurları, göstericilerle karşı karşıya geldi.

Protestocuların bir kısmı da Louis Vuitton markasının çatı şirketi LVMH’nin genel merkezini sis bombalarıyla bastı. Demiryolu sendikası SUD-rail, LVMH binası önünde yaptığı açıklamada, “Macron emeklilik sistemini finanse etmek için yollar arıyorsa buraya gelsin” dedi. LVMH’nin sahibi Bernard Arnault, ‘Dünyanın en zengin insanı’ olma konusunda Elon Musk’la yarışıyor, şu sıralar Arnault’nun serveti Musk’dan daha fazla, yani ‘dünyanın en zengin insanı’ o.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu hafta Hollanda’nın Lahey kentinde yaptığı konuşmada protestocuların gazabına uğramış ve emeklilik sisteminin ülkenin mali durumunu dengelemek ve yurt dışındaki itibarını güçlendirmek için gerekli olduğunu söyleyerek savunmuştu. Macron, “Fransa’da reform yapmazsam stratejik bağımsızlığımızın artırılmasını nasıl savunmamı bekliyorsunuz? Hollanda, Almanya ve diğer ülkeleri ortak borca nasıl ikna edebileceğimi düşünüyorsunuz?” diye sormuştu.

Macron, Hollanda'da 'şiddetin ve riyakarlığın cumhurbaşkanı' afişiyle karşılandıMacron, Hollanda’da ‘şiddetin ve riyakarlığın cumhurbaşkanı’ afişiyle karşılandı

Anayasa mahkemesinin alacağı kararı ‘demokratik ve anayasal yolda’ son adım olduğunu söyleyen Macron, kararın ardından Fransa’nın önde gelen sendikalarıyla bir araya gelmeyi teklif etti.

Fransa'da protestocular vazgeçmiyor: Dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock'ın Paris'teki merkezini bastılarFransa’da protestocular vazgeçmiyor: Dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock’ın Paris’teki merkezini bastılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.