Sprint de Max Verstappen’in işi!
Dünyada vatandaşlarına ilk kez ötenazi hakkı veren ülke olan Hollanda'da 12 yaşın altındaki çocuklar için de yeni bir düzenlemeye gidildi. Hükümet ve uzmanların uzlaşması sonucu 12 yaşın altındaki çocuklara da ötenazi uygulanabilecek.
Ötenazi yani acı çeken ölümcül hastaların iğne yoluyla yaşamının sona erdirilmesi dünyada çok tartışılan bir konu. Hollanda, dünyada ötanaziyi yasal hale getiren ilk ülke olmuştu. Öte yandan bu işlem Hollanda ve Belçika’da 12 yaşından büyük çocuklar için de uygulanıyor. Hollanda da ise çocuk hekimlerinin ısrarı sonucu hükümet yeni bir adım daha attı. 12 yaşın altındaki çocuklara ötenazi hakkı verilmesi konusunda yetkililerden görüş isteyen hükümete uzmanların yanıtı yaşamın son evresindeki bakım ve tedavinin yetersiz kaldığı, 1-12 yaş arası çocuklara ölüm hakkı verilmesi yönünde oldu.
BBC Türkçe’nin haberine göre; bunun ardından Sağlık Bakanlığı tarafından bir düzenleme yapıldı ve düzenlemede 1 yaşın altındaki çocuklar kapsam dışı bırakıldı. Hekim örgütlerinin de onay verdiği yasal düzenleme konusunda koalisyon hükümetindeki 4 parti de uzlaşma sağladı. Meclis çoğunluğunun desteklediği düzenlemeden, yılda 12 yaşından küçük yaklaşık beş çocuk yararlanacak.
Ötanazi hakkı, sürekli epileptik atak geçiren ve öngörülebilir bir gelecekte ölmesi beklenen çocukları kapsayacak. Düzenlemeye göre, çocuğun ne istediğini belirtemeyeceği var sayılan durumlarda hem anne hem de babasının ötanazi konusunda aynı fikirde olması gerekecek. Çocuğun doktoru da, ötanazi konusunda karar vermek için en az bir bağımsız hekime danışmak zorunda olacak.
Belçika, 2014 yılında aldığı bir kararla 12 yaşın altındaki çocuklara ötenazi hakkı tanıyan ilk ülke olmuştu. Hollanda ise, 2002 yılında, iyileşme umudu olmayan ve çok fazla acı çeken 12 yaşından büyüklere ötanazi hakkı tanıyan ilk ülke olmuştu. Şimdi ise Hollanda’nın 12 yaş altındaki çocuklara ötenazi hakkı veren ikinci ülke olma yolunda.
Hollanda’da 2021 yılında iyileşme umudu olmayan 12 yaş ve üzeri 7 bin 666 kişi, 2022 yılında da 8 bin 720 kişi kendi isteğiyle ölme halkını kullandı.