Kuzey Kore liderinin kardeşinden Biden’a tepki: Bunağın teki

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kız kardeşi Kim Yo Jong, ABD ile Güney Kore arasındaki kritik anlaşmaya karşı çıktı. Kim, bu anlaşmanın sadece bölgedeki güvenliği daha da kötüleştirmeye yarayacağını söyledi.

Dünya 1 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kız kardeşi Kim Yo Jong'un 10 Ağustos 2022'de Pyongyang'da gerçekleştirdiği konuşmadan. Fotoğraf: KCNA

ABD Başkanı Joe Biden ile Güney Kore lideri Yoon Suk Yeol çarşamba günü Beyaz Saray’da bir araya gelerek Kuzey Kore’ye karşı birtakım önlemler için uzlaştı. ‘Washington Deklarasyonu’ denilen bu ikili anlaşma kapsamında ABD, Kuzey Kore ile herhangi bir çatışma durumunda nükleer planlaması hakkında Güney ile daha fazla bilgi paylaşımında bulunma sözü verdi.

Ayrıca bu anlaşma çerçevesinde ABD, yaklaşık 40 yıl sonra ilk kez Güney Kore’ye nükleer silahlı denizaltı konuşlandıracak. Yetkililer, söz konusu nükleer denizaltının kalıcı olarak konuşlandırılmayacağını ve Kore yarımadasına taktik nükleer silah yerleştirme gibi bir planlarının olmadığını belirtti.

Beyaz Saray’da düzenlenen ortak basın toplantısında Biden, iki ülke arasındaki ittifakı ‘demir gibi sağlam’ olarak tanımladı. ABD lideri bunun yanı sıra Kuzey Kore’nin ABD ya da müttefiklerine bir nükleer saldırı gerçekleştirmesi halinde ‘rejimin sonunun geleceğini’ söyleyerek Kuzey Kore’ye bir nevi gözdağı verdi.

‘Bunağın tekinin saçma sapan sözleri’

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un kız kardeşi Kim Yo Jong ise anlaşmadan memnun olmadığını çok açık bir şekilde ifade etti. Devlet medyası KCNA’ya konuşan Yo Jong, söz konusu anlaşmayı ‘Kuzey Kore karşıtı düşmanca politikaların tipik bir ürünü’ olarak eleştirdi.

Bu anlaşmayla Kuzeydoğu Asya ve dünyanın barış ve güvenliğinin daha ciddi bir güvenlik tehdidine uğrayacağını belirten Yo Jong, iki ülkenin bu ortak eyleminin ‘asla hoş karşılanmayacağının’ altını çizdi. Böylelikle anlaşmaya yönelik Kuzey Kore’den gelen ilk tepki Yo Jong’dan oldu.

Yo Jong, Biden’ın tehditvari açıklamalarını ise, “bunağın tekinin saçma sapan sözleri’ olarak yorumladı. Hızını alamayan Yo Jong, Güney Kore lideri Yoon’a da ‘aptal’ dedi.

Kuzey Kore'yi dizginleme çabaları: ABD, 40 yıl sonra Güney Kore'ye nükleer denizaltı gönderecekKuzey Kore’yi dizginleme çabaları: ABD, 40 yıl sonra Güney Kore’ye nükleer denizaltı gönderecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.