CHP bir seçimde daha bilgi işlem sistemi krizi yaşadı

CHP’nin açıkladığı verilerle artık netleşen seçim sonuçları arasındaki uçurum, tartışma yaratmaya devam ediyor. Partiden dün de bir düzeltme yapılmadı ancak oy takibi teknolojisinin mucidi olan Genel Başkan Yardımcısı 'Aksaklık yok' diyerek istifa etti.

Siyaset 16 Mayıs 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekili seçimlerinde, Millet İttifakı kanadında yaşanan veri akışı krizinin yankıları sürüyor.

Seçim gecesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın belli aralıklarla açıkladığı rakamların, Anadolu Ajansı ile uyuşmaması normal karşılandı ancak CHP’nin sandık görevlilerinden veri alan Anka Ajansı verileriyle de uçurum denecek kadar büyük farklar ortaya çıkması, krize yol açtı.

Sabaha karşı Millet İttifakı’nın açıkladığı verilerde ittifakın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu hala öndeyken, AA ve Anka’da durum tersiydi.

Kesin olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı yarışı yaklaşık 5 puanlık farkla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önde olduğu biçimde ikinci tura sarktı ancak CHP’den dün de sonuçlardaki çelişkiye dair bir düzeltme ya da açıklama gelmedi.

‘Zarar vermemek için…’

Konu gün boyu sosyal medyada ve televizyon programlarında tartışılırken gece gündeme CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’i görevden aldığı iddiası düştü.

Bu iddianın gündeme gelmesinden dakikalar sonra veri akışının tıkanması nedeniyle eleştirilerin hedefindeki Onursal Adıgüzel, sosyal medya hesabından açıklama yaptı ve istifa dilekçesini paylaştı. “Aksaklık yok” iddiasını yineleyen Adıgüzel’in paylaşımı şöyle:

“Kamuoyunda oluşan olumsuz kanaat nedeniyle, seçim akşamı sistemlerimiz çalışmasına ve hiçbir teknik aksaklık yaşanmamasına rağmen, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim sürecine zarar vermemek adına 2018 yılından bu yana sürdürdüğüm görevimden ayrılıyorum.”

Oysa aynı Adıgüzel, gündüz saatlerinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’deki tüm sandıklarda müşahitleri olduğunu ve sandıklardan Genel Merkez’e veri akışında bir saniye dahi kesinti olmadığını söylemişti.

Açıklamasında seçim sonuç ekranlarında tüm riskleri sıfıra indirmek için sistemleri bizzat takip ettiğini belirten Adıgüzel, “Sistemlerimizin maruz kaldığı yüzlerce siber saldırıya karşı anlık müdahaleler ile sistemlerimizi ayakta tutmayı başardık ve veri akışımız bir saniye dahi kesintiye uğramadı” demiş ve sistemin çöktüğü iddialarını reddederken şöyle konuşmuştu:

“Sistemlerimize yurt dışı kaynaklı yapılabilecek yüklü saldırıların önüne geçmek için yurt dışından erişime kapattık. Bu bir güvenlik önlemiydi ancak bazı kaynaklarca bizim erişime kapattığımız ve seçim akşamı açık olmasına ihtiyaç duymadığımız subdomainler üzerinden sistemlerimizin çöktüğü yönünde bir algı inşa edildiğini görmekteyiz. Bu iddialar gerçekle bağdaşmamaktadır.”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve ittifak ortaklarına anlık veri akışı sağladıklarını belirten Adıgüzel, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak herkesin erişimine açık bir seçim sonuç ekranı yayınlamayı hiçbir zaman taahhüt etmedik. Bizim birincil önceliğimiz tüm sandıklardan doğru sonucu almak ve ihtilaflı durumlar olması halinde de bunlara hızlıca hukuki itiraz süreçlerini başlatabilmektir” diye konuştu.

Sistem nasıl çalış(m)ıyor?

CHP, bu seçimde çok kanallı bir veri sistemi kurmuştu. Bu sistem, YSK’dan Anka’dan, okullardan gelen veriler ile karma verileri birleştiriyor sonra simülasyona ekliyordu.

Seçim gecesi Anka’nın verilerini CHP verilerinden daha hızlı girdiği görüldü. CHP ile Anka arasındaki makas açılıp herkes veriler arasındaki farkın şaşkınlığını paylaşmaya başlayınca Anka’nın veri akışını yavaşladığı hatta yer yer durdurduğu gözlemlendi.

Bu bilgiler Adıgüzel’in yönettiği sistemden millet ittifakı başkanlarına iletiliyordu ve gecenin sonunda doğru çıkmadı.

CHP, gece sonunda Anka dahil hiçbir ajansta olmayan verileri paylaşmaya devam etti ancak dün de bu konuda bir düzeltme yapılmadı.

14 Mayıs’taki veri krizi 2018’in simülasyonu gibi

2018’de Muharrem İnce’nin CHP’nin adayı olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminde de veri krizi yaşanmış, hem İnce hem de kamuoyu bilgilendirilmemişti.

İnce o gece CHP’nin kendisine bilgi akışını kestiğini ve o yüzden kamuoyu önüne çıkıp açıklama yapamadığını iddia etmiş, yine veri akışı sisteminin başında olan Adıgüzel, kurduğu sistemde hiçbir aksaklık yaşanmadığını ileri sürmüştü. CHP’den ise iddialara ilişkin şu açıklama yapılmıştı:

“Seçim günü saat 16.30’da Parti Sözcüsü Sayın Bülent Tezcan Cumhurbaşkanı adayımızı aramış, seçim gecesi sonuçların Sayın Genel Başkanımızla genel merkezde izlenmesi noktasında davette bulunulmuş ancak bu davet Sayın Cumhurbaşkanı adayımız tarafından kabul görmemiştir. Ayrıca cumhurbaşkanlığı seçiminden bir hafta önce Genel Başkanımızın talimatıyla Genel Başkan Yardımcımız Sayın Onursal Adıgüzel randevu alarak seçim günü veri akışının nasıl sağlanacağı, diğer siyasi partiler, haber ajansları ve gönüllüler arasında koordinasyonun nasıl işletileceği yönünde bilgi aktarmak üzere Cumhurbaşkanı adayımızı kaldığı otelde ziyarete gitmiştir. Yaklaşık 3 saatlik bekletmenin ardından Sayın Adıgüzel’e koruması tarafından Cumhurbaşkanı adayımızın görüşmeyeceği bilgisi aktarılmıştır. Ayrıca Genel Merkez yöneticilerimiz tarafından, kendisine basın açıklaması yapması yönünde yapılan önerilerin, hiçbirinin gereği yerine getirilmemiştir.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.